Το πλάνο του Βλάχου

Η ναμέτρηση κατέδειξε πολλές από τις σκέψεις του Βλάχου για το φετινό απαιτητικό αγωνιστικό εγχείρημα. Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς αδικεί την Ένωση, όμως ταυτόχρονα ανέδειξε το δύσκολο μονοπάτι που έχει να ακολουθήσει η ΑΕΚ. Ο Βλάχος δείχνει να χτίζει μία ομάδα με άξονες (σε 4-3-3):

  • την ταχύτητα
  • την διενέργεια αντεπιθέσεων και
  • την εκμετάλλευση των κενών χώρων

Τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τα τεχνικά και σωματικά χαρακτηριστικά του νεανικού ρόστερ της ΑΕΚ. Η πλειοψηφία των παικτών είναι ταχείς, αλλά soft και σχετικά άτεχνοι. Η διατήρηση της κατοχής της μπάλας, η καλή κυκλοφορία και το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας δεν θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο μπλοκάκι του Βλάχου για φέτος.

Η ολίγον… απογοητευτική εμφάνιση του Γιάγκο σε ρόλο υποδοχής της πρώτης πάσας σε συνδυασμό με την απουσία τεχνικών χαφ δικαιολογεί την απόφαση του Βλάχου. Η απόκτηση ενός χαφ που έχει την δυνατότητα να μοιράσει το παιχνίδι από τον άξονα είναι επιτακτική ανάγκη αφού ο Κατίδης, αν και έχει καλή μεταβίβαση, αρέσκεται να παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο κάτι που θα δυσκολέψει την γενικότερη μεταφορά της μπάλας προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Η στατιστική εικόνα της ΑΕΚ, ανά ημίχρονο

Ο ρόλος του Παυλή

Σημαντικό ρόλο στην χθεσινή τακτική/αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ έπαιξε ο Παυλής που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης, όντας αρκετά μακριά από τις μεσοαμυντικές ζώνες της ομάδας. Στόχος του Βλάχου ήταν η εκμετάλλευση της ταχύτητας του Έλληνα επιθετικού που έχει ικανότητα να κινείται στους κενούς χώρους. Η εκμετάλλευση των κενών χώρων θα είναι το κυρίαρχο τακτικό ζητούμενο για τον Βλάχο που χρησιμοποιεί μειωμένο αγωνιστικό βάθος (μόνο για μικρό χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε το pressing) στην ομάδα με στόχο την δημιουργία κενών χώρων στην άμυνα του αντιπάλου από τις λογικές προωθήσεις των αντιπάλων παικτών.

Η ΑΕΚ έβγαλε πολλές αντεπιθέσεις στα φτερά με τους Φούντα και Κουρέλα, την ώρα που οι Γροντής και (κυρίως) Λαγός είχαν επίσης εντολές να τραβιούνται στα φτερά. Οι συνεχείς παράλληλες κινήσεις του Παυλή και η εξαιρετική συμπεριφορά του με πλάτη στο τέρμα ευνόησε την παραπάνω εφαρμογή αποδιοργανώνοντας την άμυνα του Αστέρα με τον Τσιώλη να επιστρατεύει 3 στόπερ (για μεγάλο χρονικό διάστημα) προς καλύτερη ανασταλτική κάλυψη των κενών χώρων στις πλευρές.

Η στατιστική εικόνα του Αστέρα Τρίπολης, ανά ημίχρονο

Κατσικοκέρης και Κατίδης προσφέρουν εναλλακτικό πλάνο

Οι «κλεισμένοι» Κατσικοκέρης και Κατίδης φαίνεται να προσφέρουν εναλλακτικό πλάνο στον Βλάχο – κυρίως στις δυνατότητες κατοχής της μπάλας και συνεργασιών στις αμυντικές ζώνες του αντιπάλου. Κατίδης και Κατσικοκέρης έχει την δυνατότητα να κρατήσουν μπάλα και να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά των πλάγιων μεσοεπιθετικών της ομάδας: ο Κατίδης με άμεση τροφοδότηση τους, ο Κατσικοκέρης αποτελώντας σημείο αναφοράς παίζοντας με πλάτη.

Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων

Συμπέρασμα

H AEK στον αγώνα με τον πολύ πιο έτοιμο και έμπειρο Αστέρα έδειξε πολύ θετικά στοιχεία αναφορικά με την εκμετάλλευση των κενών χώρων στα πλάγια, την διενέργεια αντεπιθέσεων και την εκμετάλλευση κενών χώρων. Τα πνευμόνια των μικρών σε συνδυασμό με το πάθος τους υποσκέλισαν την απειρία και την ολοφάνερη έλλειψη τεχνικής σε ομαδικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ένωσης δείχνει η αδυναμία διατήρησης της κατοχής της μπάλας και η διενέργεια επιθέσεων απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Ίσως ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχουν τα πρόσωπα για να λύσουν το εν λόγω πρόβλημα. Η ΑΕΚ, καλώς ή κακώς, οφείλει να μάθει να παίξει το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και οι οπαδοί της να το δεχθούν έστω κι αν δεν ταιριάζει με την φανέλα της ομάδας.

Όσον αφορά το τελικό 0-1 της αναμέτρησης, το λάθος του Κωνσταντοπούλου και η «βασιλική» εμφάνιση των Σανκαρέ και Αλβάρεζ έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Όπως και να έχει η ήττα… γέννησε ελπίδες για το μέλλον της ομάδας που καλείται να επενδύσει σε ένα ποδόσφαιρο άγνωστο για αυτή.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr