Αμφότεροι οι προπονητές παρουσίασαν παρόμοιες τακτικές προσεγγίσεις αν και επέλεξαν σχετικά διαφορετικές τακτικές: 4-2-3-1 για την Βέροια και 4-3-3 για τον Ολυμπιακό. Οι κύριες τακτικές προσεγγίσεις των τεχνικών στηρίχθηκαν σε:

  • ανάπτυξη από τα πλάγια
  • άμεση τροφοδότηση των πλάγιων επιθετικών
  • χαμηλό tempo ανάπτυξης
  • μειωμένο pressing
  • μειωμένο αγωνιστικό βάθος
  • προσπάθεια για ποδόσφαιρο κατοχής
  • κίνηση του μοναδικού επιθετικού σε όλο το πλάτος της επιθετικής ζώνης

Μειωμένο pressing και παιχνίδι από τα πλάγια

Αμφότεροι οι προπονητές έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην συνοχή των γραμμών και ως εκ τούτου απέφυγαν το pressing ψηλά επιλέγοντας να τοποθετήσουν αρκετούς παίκτες πίσω από την μπάλα (ιδιαίτερα η Βέροια) και να εντείνουν την πίεση τους στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν από δύο αμυντικοί μέσοι.

Σημαντικό ρόλο στην μάχη των πάγκων έπαιξε επίσης ο έλεγχος του ρυθμού, η διατήρηση της κατοχής της μπάλας και η ορθή τροφοδότηση των πλάγιων επιθετικών που ανέλαβαν – σχεδόν εξολοκλήρου, την εκδήλωση των επιθετικών ενεργειών για τις δύο ομάδες. Η Βέροια έδωσε μεγαλύτερο πλάτος στο παιχνίδι της, την ώρα που ο Ολυμπιακός είδε τον Μασάντο να κινείται πολύ προς τον άξονα δείχνοντας ότι δεν είναι… αντί-Μιραλάς.

Η στατιστική εικόνα της Βέροιας, ανά ημίχρονο

Μασάντο – Ιμπαγάσα έκαναν την διαφορά

Παρά το γεγονότος ότι τα γκολ προήλθαν από προσωπικά λάθη των τερματοφυλάκων, είναι αλήθεια ότι Ολυμπιακός παρουσίασε πιο θετικά στοιχεία στο γήπεδο, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και ανέπτυξε με μεγαλύτερη συνέπεια τα παραπάνω τακτικά ζητούμενα. Κύριος λόγος η παρουσία των Ιμπαγάσα και Μασάντο στον άξονα. Οι δύο μέσοι έκαναν την διαφορά στην αναμέτρηση αφού συνέβαλαν τα μέγιστα:

  • στην επικράτηση του Ολυμπιακού αναφορικά με τον έλεγχο του ρυθμού
  • της κατοχής της μπάλας και
  • της ορθής τροφοδότησης των συμπαικτών τους στην αμυντική ζώνη της Βέροιας.

Την ίδια ώρα οι παίκτες της Βέροιας είδαν τον δικό τους κεντρικό μεσοεπιθετικό (Ζε Βιτόρ) να λειτουργεί ως 8αρι και να μην συμμετέχει στην κυκλοφορίας της μπάλας και την τροφοδότηση των επιθετικών που έγινε κυρίως από τους πλάγιους μπακ.

Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο

Η άμυνα του Ζαρντίμ

Παρά την δυσκολία ανάπτυξης για τους γηπεδούχους, η πολύ καλή μέρα των πλάγιων επιθετικών σε συνδυασμό με τα αμυντικά κενά του Ολυμπιακού έδωσαν φάσεις για την Βέροια και ανέδειξαν τα αμυντικά κενά που δημιουργεί η απουσία των Μέλμπεργκ, Αβραάμ αλλά και η μη υιοθέτηση της επιθετικής άμυνας που χρησιμοποιούσε ο Βαλβέρδε.

Ο Ζαρντίμ έχει επιλέξει μία πιο συντηρητική ανασταλτική λογική που αφήνει αρκετούς χώρους στον αντίπαλο – τουλάχιστον μέχρι το κέντρο. Η απουσία καθαρόαιμου κόφτη και η έλλειψη ομοιογένειας (τουλάχιστον προς το παρόν) στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο αφήνει εκτεθειμένη την άμυνα της ομάδας που δεν διαθέτει τα υλικά για αποτελεσματική αναχαίτιση των επιθέσεων των αντιπάλων. Προς το παρόν ο Ζαρντίμ επιδιώκει αμυντική ασφάλεια μέσω της κατοχής της μπάλας και της συνοχής των γραμμών.

Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων

Συμπέρασμα

Ο Ολυμπιακός κέρδισε κυρίως γιατί ο Τζιμπούρ είναι ποιοτικότερος του Ιωάννου, γιατί οι Μασάντο και Ιμπαγάσα κέρδισαν την μάχη του κέντρου τροφοδοτώντας σωστά τους επιθετικούς της ομάδας τους. Παρά την νίκη, ο Ολυμπιακός ανέδειξε σοβαρά αμυντικά προβλήματα με την έλλειψη κόφτη κλάσης να είναι ολοφάνερη. Είναι σαφές ότι το πλάνο του Ζαρντίμ βασίζεται στην κατοχή της μπάλας και την ορθή τροφοδότηση των πλάγιων επιθετικών και όχι στο περσινό pressing. Για να επιτευχθεί αυτό σε υψηλό επίπεδο η ομάδα χρειάζεται κόφτη, πλάγιο επιθετικό και τον Μασάντο στον άξονα.

Η Βέροια έχει πλάνο, έμπειρους αμυντικογενείς παίκτες και τεχνίτες ακραίους: στοιχεία ικανά να την κρατήσουν στην κατηγορία ενός πρωταθλήματος που η ποιότητα εκλείπει.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr