Position vs Possesion
Οι «αιώνιοι» καλούνται να αποτυπώσουν στο γήπεδο ακριβώς αυτό που ‘δούλευαν’ στην προετοιμασία. Δηλαδή, θα παίξουν το ποδόσφαιρο που τους «ταιριάζει» περισσότερο δεδομένου του roster που διαθέτουν.
Ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάσει ποδόσφαιρο κατοχής, με στόχο να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις τόσο από τον άξονα όσο και από τις πτέρυγες. Ιδανική για τον Δώνη θα ήταν κατοχή της μπάλας στο 60%, με τον Λάζαρ να αναλαμβάνει αρκετές επιθετικές πρωτοβουλίες ώστε να «πατάει περιοχή» και να δημιουργεί αριθμητική υπεροπλία στα καρέ του Βελλίδη.
Ο Άρης, αντίθετα, θα «περιμένει στο μισό γήπεδο» ώστε να ανακόψει την ανάπτυξη των γηπεδούχων με μαζική άμυνα. Ο Κατσαβάκης δε θα ρισκάρει να πιέσει ψηλά (παρά το γεγονός ότι ο δικέφαλος έχει πρόβλημα στην «πρώτη μεταβίβαση» από την άμυνα στο κέντρο), διότι ενδεχόμενο ανέβασμα των γραμμών θα δημιουργήσει μεγάλες αποστάσεις και θα προσφέρει τη δυνατότητα για επιθέσεις σε κενό χώρο. Πρωταρχικό μέλημα θα είναι οι αλληλοκαλύψεις, το κέρδισμα των προσωπικών μονομαχιών και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για αντεπίθεση από την πλευρά του Γιαννιώτα.
Ποιον συμφέρει το ντέρμπι;
Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ποιοτικότερο roster και πιο σταθερό κορμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δώνης τόνισε στην τελευταία προπόνηση: «μην παρασυρθείτε από την ατμόσφαιρα και το πάθος του αντιπάλου. Οφείλουμε να επιδείξουμε τακτική προσήλωση και να παίξουμε το ποδόσφαιρο που ξέρουμε». Οι κιτρινόμαυροι θα δώσουν έμφαση στη δύναμη, τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα φάουλ τακτικής, το σπάσιμο του ρυθμού και τη μεταφορά ψυχολογικής πίεσης στον δικέφαλο. Θα επιδιώξουν να εκνευρίσουν τους αντίπαλους, ώστε να τους απορυθμίσουν και να αυξηθεί ο αριθμός των λανθασμένων μεταβιβάσεων.
Είναι σαφές ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Άρη, καθώς το «ποδόσφαιρο καταστροφής» συμβάλλει στη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Εάν, επομένως, ο Κάκος αφήσει το σκληρό παιχνίδι τότε οι φιλοξενούμενοι αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα για την επίτευξη του στόχου τους.
Εναλλακτικό πλάνο
Τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο καθορίζονται συχνά από αστάθμητους παράγοντες που αλλάζουν τη ροή του παιχνιδιού. Αυτή είναι, άλλωστε, η ομορφιά του αθλήματος: τα τακτικά πλάνα των προπονητών μπορούν να καταστραφούν από ένα ατομικό λάθος ή μία στημένη φάση.
Εφόσον συμβεί κάποιο αρνητικό απρόοπτο, ο ΠΑΟΚ διαθέτει περισσότερες λύσεις σε επίπεδο διαχείρισης. Για παράδειγμα, ένα απρόσμενο γκολ του Άρη θα μεταφέρει πίεση στην ομάδα του Δώνη και θα καταστήσει τους φιλοξενούμενους ακόμα πιο αμυντικογενείς. Οι γηπεδούχοι έχουν, όμως, στον πάγκο τον έμπειρο Σαλπιγγίδη ο οποίος μπορεί να «κάνει τη διαφορά» στα παιχνίδια που καίνε και να αλλάξει τους συσχετισμούς μίας αναμέτρησης.
Αντίθετα, εάν κάτι «στραβώσει» για τον Άρη δεν υπάρχει η πολυτέλεια τακτικής αναδίπλωσης με την προσθήκη ποδοσφαιριστών που έχουν προσωπικότητα. Σαφώς, ο Κατσαβάκης θα επιχειρήσει να αλλάξει τις θέσεις των επιτελικών αλλά είναι δύσκολο να «φρεσκάρει» την ομάδα λόγω απουσίας αξιόπιστων λύσεων στον πάγκο.
Η διαχείριση του χρόνου
Η στρατηγική των προπονητών διαφοροποιείται αναφορικά με τον παράγοντα χρόνο, διότι ο στόχος των ομάδων δεν είναι ταυτόσημος: ο ΠΑΟΚ παίζει μόνο για τη νίκη, ενώ ο Άρης «βολεύεται» με δύο αποτελέσματα. Μοιραία, λοιπόν, ο Δώνης θα ρισκάρει εάν δεν προηγείται μέχρι το 70ο λεπτό. Αντίθετα, ο Κατσαβάκης ζητάει υπομονή από τους ποδοσφαιριστές του και προτιμά να περιμένει το ανέβασμα των γραμμών του δικέφαλου μετά το 75ο λεπτό ώστε να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση. Δε χωρά αμφισβήτηση ότι ο δικέφαλος θα επιδιώξει να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο προκειμένου να μεταφέρει την πίεση στον αντίπαλο.
Η ατμόσφαιρα της Τούμπας δίνει πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ, αλλά μπορεί να γίνει μπούμερανγκ εάν παρουσιαστεί επιθετική δυστοκία. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι σύμμαχος του Άρη όσο διατηρεί το μηδέν στην άμυνα.
Συμπέρασμα
Ο Άρης παρατάσσεται στην Τούμπα με το πιο νεανικό roster της σύγχρονης ιστορίας του. Είναι, λοιπόν, αβέβαιη η αγωνιστική συμπεριφορά των νεαρών ποδοσφαιριστών σε μία τόσο καυτή έδρα. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ θέλει να πιστοποιήσει την υπεροπλία του με εμφατικό τρόπο ώστε να «κλείσει το μάτι» στον μουδιασμένο κόσμο του. Για τους ποδοσφαιρικούς αναλυτές, πρόκειται για «ακόμα ένα παιχνίδι». Για τους οπαδούς, πρόκειται για «ένα παιχνίδι γεμάτο συμβολισμούς». Είναι στο χέρι των προπονητών να αποφασίσουν αν θα παρασυρθούν από την ατμόσφαιρα ή θα επιλέξουν το δρόμο του τακτικού ορθολογισμού.
ΠΗΓΗ: Overlap.gr