Σύλλογοι, εταιρείες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο, δεν βρίσκουν νόημα να εξελίξουν τη σχέση τους με την Εθνική, δηλαδή τη μεγαλύτερη βιτρίνα τοποθέτησης των προϊόντων τους. Συμπεριφέρονται σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι η Εθνική, που τους φέρνει ένα σωρό λεφτά μέσω της συμμετοχής των ποδοσφαιριστών στις τελικές φάσεις, είναι η καλύτερη έκθεση για να δείξουν τους παίκτες τους και να τους εξάγουν. Κι ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα για να στήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας του τιμ της Εθνικής με τα δικά τους, δηλαδή το τεχνικό και το «ιατρικό» επιτελείο της κάθε ομάδας, εξαντλούν την ανησυχία τους σε ανακοινώσεις, επιστολές ή -χειρότερα- διαρροές περί της δυσαρέσκειάς τους για τον τρόπο που δουλεύει ή δεν δουλεύει η Εθνική. 
 
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Φερνάντο Σάντος ζει όλη του τη ζωή, στη διάρκεια όλης της χρονιάς, στην Ελλάδα. Και προφανώς είναι διαθέσιμος για συνεργασία με τους προπονητές, όπως και οι συνεργάτες του, για ανταλλαγή πληροφοριών και βελτίωση της επικοινωνίας τους με τα μέλη του τεχνικού και του ιατρικού επιτελείου κάθε συλλόγου. 
Τη διάθεση του ο Σάντος την έχει ήδη δείξει με πράξεις. Οχι μόνο μέσα από τη διαρκή συναναστροφή με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, τον Ζεσουάλντο Φερέιρα, αλλά και με την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού για να συνεργαστεί με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Σάντος βρίσκεται κάθε εβδομάδα σε τουλάχιστον δύο γήπεδα. Κυκλοφορεί ανάμεσα στα στελέχη των ΠΑΕ. Για ποιο λόγο δεν εκμεταλλεύονται την διάθεσή του και την παρουσία του ώστε να βελτιώσουν τη συνεργασία μαζί του;
 
Τα παράπονα των συλλόγων για τους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών στην Εθνική δεν είναι φαινόμενο ελληνικό. Συμβαίνει παντού αυτό. Το κακό όμως είναι ότι αυτή η συμπεριφορά των συλλόγων είναι συνδεδεμένη με το μαύρο, το μίζερο παρελθόν της Εθνικής, διότι συνέβαινε τον καιρό που η Εθνική ήταν ένα ανυπόληπτο καφενείο, όχι η σημερινή περήφανη ομάδα της τελευταίας 10ετίας. Γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή από όλους. Και κυρίως από την Ομοσπονδία. Διότι αυτή είναι που φέρει την ευθύνη και έχει την υποχρέωση να επιβάλει στους συλλόγους τους κανόνες συμπεριφοράς και επικοινωνίας με την Εθνική και τον προπονητή της.

Πηγή: Sportday