Ο ΠΑΟΚ δεν παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, για ακόμα μία φορά, απέναντι σε ομάδα που επιδίδεται σε μαζική άμυνα. Όπως και στο παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής με την ΑΕΚ ο Δώνης δεν βρήκε λύσεις, ο ΠΑΟΚ αναλώθηκε σε εντυπωσιακή μεν άγονη δε κατοχή της μπάλας, αλλά αυτή την φορά ο Αθανασιάδης δεν έβαλε το εύκολο γκολ. Ο ΠΑΟΚ διατηρεί σταθερό αγωνιστικό προφίλ, αλλά η έλλειψη προσωπικών ενεργειών στο παιχνίδι του είναι κάτι παραπάνω από φανερή, ιδιαίτερα μακριά από την Τούμπα.

Ίδια συνταγή… διαφορετικό αποτέλεσμα

Ο Δώνης, όπως στο παιχνίδι με την ΑΕΚ αλλά και τον ΟΦΗ (κατά διαστήματα) επέλεξε τις ίδιες αγωνιστικές τακτικές για να διασπάσει μία πολυπρόσωπη άμυνα που βασίζονταν σε ένα αμυντικογενές 4-5-1 με πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα, αγωνιστικό βάθος και αλληλοκαλύψεις κυρίως στις πλευρές

  • χρήση «ασύμμετρου» 4-4-2 με τον Ετό να καλύπτει μόνος του την δεξιά πλευρά
  • διατήρηση κατοχής της μπάλας και καλή κυκλοφορία (70% κατοχή)
  • πλαγιοκοπήσεις των πλάγιων μέσων προς την αντίπαλη εστία με στόχο την παρουσία 3 ή 4 παιτκών στην αντίπαλη περιοχή κατά την εκτέλεση της τελικής προσπάθειας
  • συχνές επελάσεις των πλάγιων μπακ
  • κάθετες πάσες από τον άξονα με στόχο το επιθετικό δίδυμο
  • αμυντική συμπεριφορά βασισμένη στην διατήρηση της κατοχής της μπάλας και άμεση πίεση όταν χάνεται η μπάλα

Ο Δώνης είδε τους παίκτες του να εφαρμόζουν την πλειοψηφία των παραπάνω με σχετική επιτυχία, αλλά όχι με ένταση και διάρκεια. Η κατοχή ήταν άγονη. Οι κάθετες επικίνδυνες, αλλά όχι πολλές. Οι κούρσες των μπακ αρκετές, αλλά χωρίς αποτελεσματικότητα.

Ανορθογραφία σε επίπεδο προσώπων

Ξεκάθαρα τακτική ανορθογραφία από πλευράς φιλοξενουμένων ήταν η χρησιμοποίηση του Λίνο ως αριστερό, αλλά και δεξί (!!) χαφ, και του Πέλκα ως δεξιού πλάγιου μέσου. Αμφότεροι βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα αφού αγωνίστηκαν σε θέσεις που αφενός δεν γνωρίζουν και αφετέρου δεν έχουν τα αγωνιστικά στοιχεία για να αντεπεξέλθουν Η επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ επηρεάστηκε σαφώς από την παραπάνω προσέγγιση με την λειτουργία των πλευρών να είναι άτονη και προβληματική. Σαφώς οι σημαντικές απουσίες των Κάτσε, Λόρενς, Ρομπέρ. Γεωργιάδη και η ανετοιμότητα του Γκαρσία επηρέασαν τον τακτικό σχεδιασμό του Δώνη που είδε τις επιλογές του να περιορίζονται αναφορικά στο ήδη ξεκάθαρο τακτικό προσανατολισμό της ομάδας.

Ο… Βιειρίνια που λείπει

Για ακόμα ένα παιχνίδι η απουσία ενός… Βιειρίνια: ενός παίκτη δηλαδή που έχει την δυνατότητα εκτέλεσης προσωπικής ενέργειας, ήταν ξεκάθαρη στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο φετινός ΠΑΟΚ. σε ένα πρωτάθλημα πολύ χαμηλής δυναμικής, καλείται να αντιμετωπίζει μαζικές άμυνες. Η παρουσία ενός τέτοιου παίκτη είναι απαραίτητη για την ορθολογική εφαρμογή του ικανοποιητικού και απαιτητικού πλάνου του Δώνη, πλάνο που βασίζεται στον έλεγχο του ρυθμού την κυκλοφορία της μπάλας και την αριθμητική υπεροπλία στην αμυντική ζώνη του αντιπάλου – εκεί δηλαδή του το ταλέντο κάνει την διαφορά.

Συμπέρασμα

Παρά το κακό αποτέλεσμα και την… άτονη παρουσία της ομάδας, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κρατήσει και κάποια θετικά στοιχεία από την αναμέτρηση. Ο δικέφαλος έχει σαφές και ελκυστικό τακτικό πλάνο, είναι πολύ πιο μπροστά από την πλειοψηφία των ομάδων της Σούπερλιγκ σε επίπεδο τακτικής και ποιότητας, ενώ διαθέτει ένα κορμό (Αθανασιάδης, Σαλπιγγίδης, Λόρενς, Κάτσε, Κατσικάς, Φωτάκης, Χακόμπο) Λάζαρ που με μερικές προσθήκες μπορεί να «πάει» ΄την ομάδα για τα επόμενα δύο έτη.

Ο Δώνης πρέπει να μάθει αντιμετωπίζει ομάδες που αμύνονται μαζικά αν θέλει να ανεβάσει τον ΠΑΟΚ επίπεδο. Το ιδιότυπο 4-4-2 του είναι ενδιαφέρον, ελκυστικό αλλά θέλει σημαντική βελτίωση για επίπεδα πρωταθλητισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη και η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη - όπως άλλωστε δήλωσε κι ο Δώνης μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ: μερικά πράγματα πρέπει να να αγοράζεις στην ζωή και στο ποδόσφαιρο… αριστερό χαφ και κεντρικός μεσοεπιθετικός είναι μερικά από αυτά.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr