Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήταν υποτονικός αλλά παρουσίασε αγωνιστική ψυχραιμία, διαχειρίστηκε σωστά την αρνητική εξέλιξη της αναμέτρησης και έχασε την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να κατακτήσει τη νίκη. Μεγάλος κερδισμένος του αγώνα ήταν το κοινό, που παρακολούθησε επιτέλους μία αμφίρροπη και αγωνιώδη αναμέτρηση στη Super League.
Το position του Πασσιαλή
Ο προπονητής των κιτρινόμαυρων επέλεξε σύστημα 4-3-3, με έμφαση στην ανασταλτική λειτουργία και τη συνοχή της μεσοαμυντικής γραμμής.. Στόχος του ήταν να «κλειδώσει» την ανάπτυξη των ερυθρόλευκων και να αποτρέψει τη δημιουργία ευκαιριών από τον άξονα. Η τακτική των γηπεδούχων εστίασε στα εξής:
- ποδόσφαιρο αναμονής στα 3/5 του γηπέδου
- βάθος στην άμυνα και ελάχιστες προωθήσεις των μπακ
- man-to-man στο χώρο στον Μήτρογλου από Παντίδος / Πουλίδο
- τον Κοέλιο σε ρόλο «σκούπα» ακριβώς μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς για να μειωθεί ο χώρος δράσης των επιτελικών του Ολυμπιακού
- τον Οικονομόπουλο σε ρόλο «υποστηρικτικού ανασταλτικού χαφ» και τον Παπαστεριανό σε ρόλο τρίτου χαφ με ρόλο box-to-box
Ο Άρης έδωσε χώρο στην ομάδα του Ζαρντίμ, επιδιώκοντας να της προσφέρει ανούσια υπεροχή και να την ‘παρασύρει’ να ανεβάσει τις γραμμές της. Τελικά, πέτυχε το στόχο του χάρη στο διαρκές τρέξιμο των παικτών της μεσαίας γραμμής και το pressing στον κάτοχο της μπάλας. Δεν κατάφερε, όμως, να εκμεταλλευτεί τον κενό χώρο στις πτέρυγες κυρίως λόγω της κόπωσης του Καζναφέρη και της ανωριμότητας του Γιαννιώτα.
Το possession του Ζαρντίμ
Ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε σύστημα 4-2-3-1, με τον Μοντέστο σε ρόλο καθαρόαιμου ανασταλτικού χαφ. Στόχος του ήταν να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και να «χτυπήσει» τους κιτρινόμαυρους από τις πτέρυγες εκμεταλλευόμενος τη διαφορά ποιότητας των εξτρέμ με τα αντίστοιχα μπακ του Άρη. Ωστόσο, το επιθετικό πλάνο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό διότι:
- ο Τοροσίδης δεν «πήρε μέτρα» και έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό
- ο Μασάδο δεν κατάφερε να κερδίσει τις μονομαχίες «ένας εναντίον ενός»
- ο Τάτος εγκλωβίστηκε στην πολυπρόσωπη άμυνα του Άρη και δεν προώθησε κάθετα το παιχνίδι
- η ανάπτυξη κατευθύνθηκε, μοιραία, στην αριστερή πτέρυγα και κατέστη προβλέψιμη
- ο Μήτρογλου απομονώθηκε και τροφοδοτήθηκε ελάχιστα.
Αγκάνθο vs Εμπειρία: Σημειώσατε Χ
Ο Άρης έφτασε κοντά στη νίκη κυρίως χάρη στις ικανότητες του επιθετικού του. Ο Ισπανός striker συμμετείχε στην ανασταλτική λειτουργία, επέστρεφε στο κέντρο για να «υποδεχτεί» τη μπάλα, «μοίραζε παιχνίδι» στις πτέρυγες, διεκδίκησε όλες τις εναέριες μονομαχίες, επιτέθηκε με πρόσωπο στην εστία, έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ και σκόραρε το δεύτερο. Με πιο απλά λόγια, «έκανε τα πάντα» οδηγώντας για ακόμα ένα παιχνίδι την ομάδα του σε επιθετική αποτελεσματικότητα.
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην κατάφερε να απομονώσει τον Αγκάνθο αλλά επέδειξε ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και απέδειξε ότι μπορεί να «κλέψει βαθμό» ακόμα και σε μία κακή αγωνιστική ημέρα. Παρά το γεγονός ότι έμεινε 2 φορές πίσω στο σκορ έδειξε αντανακλαστικά μεγάλης ομάδας και έκανε άμεσα το come back χωρίς να επηρεαστεί ψυχολογικά. Μάλιστα, η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για κατάκτηση της νίκης ανήκει στους φιλοξενούμενους γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη ψυχικών αποθεμάτων και εμπειρίας.
Συμπέρασμα
Η υπερπροσπάθεια των γηπεδούχων δεν ανταμείφθηκε με νίκη, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές του Άρη «βρίσκουν τα πατήματά τους» και αποδεικνύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν αξιόμαχο αντίπαλο ακόμα και για την καλύτερη, κατά τεκμήριο, ομάδα του πρωταθλήματος. Η αγωνιστική πειθαρχία, το πάθος στις προσωπικές μονομαχίες και η συνεχής βελτίωση αποτελούν μονόδρομο για την αγωνιστική ανάταση της ομάδας.
Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός πιστοποίησε ότι «βρίσκει τρόπο» να δραπετεύει αλλά προβλημάτισε με την απόδοσή του απέναντι σε μία ομάδα που έχει ως βασικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Σαφώς, οι απουσίες και η κόπωση από το Champions League επηρέασαν την αγωνιστική συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών αλλά δεν αποτελούν δικαιολογία για το μέτριο θέαμα που παρουσιάστηκε. Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν αντι-Ιμπαγάσα και αντι-Μιραλάς…
ΠΗΓΗ: overlap.gr