Δεν ήταν αρκετά για να φύγει νικητής γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις την Ρεάλ για ένα ολόκληρο ημίχρονο μακριά από την περιοχή σου. Το πρόβλημα της Ντόρτμουντ ήταν ότι σε όλο το Β’ ημίχρονο δεν έκανε ούτε μία τελική προσπάθεια. Αυτό ήταν αρκετό για τον «εκλεκτό» να εξαπολύσει την τελική του επίθεση με σκοπό να μην φύγει ηττημένος.
Αγώνας με δύο διαφορετικά ημίχρονα, ένα για κάθε ομάδα. Στο πρώτο κυριάρχησε το παιχνίδι των Γερμανών, στο Β’ οι κινήσεις του Μουρίνιο άλλαξαν την εικόνα της ομάδας του , δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ισοφάριση του σκορ.
Ο προπονητής δουλεύει στον πάγκο
Ο Μουρίνιο κατάφερε μέσα στο παιχνίδι να διορθώσει τα κακώς κείμενα για την ομάδα , όπως εμφανίστηκαν στο πρώτο ημίχρονο και με το απαραίτητο ρίσκο έδωσε στην Ρεάλ την ώθηση που χρειαζόταν για να κινηθεί πιο επιθετικά, να κλείσει τους διαδρόμους προς την περιοχή του, να γίνει πιο ορθολογική η συνολική λειτουργία της ομάδας, να απειλήσει την αντίπαλη εστία , να πετύχει τέρμα που θα έφερνε το παιχνίδι τουλάχιστον ισόπαλο.
Η επιλογή του Μόντριτς στο κέντρο του γηπέδου είχε σκοπό την καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, την εκμετάλλευση της ταχύτητας του Ρονάλντο, την αποφυγή της πίεσης των Γερμανών στον άξονα ώστε να μην έχουν επιθέσεις από κλεμμένες μπάλες. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε αδύναμος κρίκος γιατί δεν κατάφερε τίποτα από τα παραπάνω και επιπλέον δεν μπόρεσε να αμυνθεί όπως επέβαλλαν οι περιστάσεις του παιχνιδιού. Η είσοδος του Εσσιέν ήταν ο λόγος που στο Β’ ημίχρονο η Ρεάλ δεν επέτρεψε στους Γερμανούς να εφαρμόσουν ότι είχαν σχεδιάσει ειδικά για την επίθεσή τους.
Η έλλειψη αμυντικού χαφ , απόντος του Κεντίρα, δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ομάδας μέχρι να προσαρμοστεί τόσο ο Μόντριτς , σ’ ένα πιο light σχήμα, όσο και του Εσσιέν, παρότι σ’ αυτό το παιχνίδι έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο.
Το ρίσκο του Μουρίνιο θύμισε την έκφραση του Σκωτζέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λίντσευ «do or die». Από το 77ο λεπτό και μέχρι το τέλος άλλαξε το σύστημα σε 3-4-3 με επιθετικό πνεύμα , ανέβασε την άμυνα ψηλά και πίεζε από τα πλάγια έχοντας περάσει από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου τον Ρονάλντο σε θέση φορ. Απέναντι στην πολύ γρήγορη Ντόρτμουντ αυτό ήταν ένα παράλογο αλλά απαραίτητο βήμα για την ισοφάριση.
Πέτυχε και δεν βρέθηκε στην δύσκολη θέση να νιώθει την ανάσα του Άγιαξ για την δεύτερη θέση του Ομίλου.
- Αρχικός σχηματισμός 4-2-3-1.
- Μεγάλο πλάτος στο παιχνίδι με συνεχή overlap.
- Ο Ρονάλντο σύγκλινε μέσα στην περιοχή για να γίνει στήριγμα στο Ιγκουαΐν.
- Μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κέντρου και επίθεσης.
- Μεγάλη κατοχή μπάλας με αδύνατο passing game , ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.
- Η έλλειψη αμυντικού χαφ δημιούργησε πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία.
- Η προσπάθεια για παιχνίδι στον άξονα με κάθετες μπαλιές βρήκε την αμυντική γραμμή της Ντόρτμουντ σε ετοιμότητα και ουσιαστικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα , με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται οι επιθέσεις από τα πλάγια.
Ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι απ’ αυτό το παιχνίδι η Ρεάλ να μην έπρεπε να πάρει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας. Η ανατροπή του αρχικό συστήματος σε μόνιμη επίθεση , στο επίπεδο του Champions League, είναι θέαμα που αξίζει να το παρακολουθήσει ο θεατής χωρίς να ενδιαφέρεται για το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε και μόνο για το ρίσκο ο καθένας θα έδινε έναν τέτοιο βαθμό σε όποια ομάδα το δοκίμαζε.
Τα στατιστικά στοιχεία που απεικονίζουν τις μεταπτώσεις στις προσωπικές μονομαχίες ερμηνεύονται ως τάση υπέρ μίας ομάδας που επιδιώκει να κερδίσει φάσεις στο παιχνίδι και να βγει τελική νικήτρια. Το overlap εξασφάλισε τους πίνακες από την Football Stats Analysis και τον κ. Ελευθεριάδη Δημήτρη. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Η Ντόρτμουντ ήταν ανέτοιμη για τόση πίεση
Όσο ο αγώνας κυλούσε στο σχέδιο του Κλοπ , η Ντόρτμουντ έδειχνε ότι μπορεί να πετύχει μία σπουδαία νίκη που για φέτος τουλάχιστον, θα την έβαζε στο γκρούπ των ομάδων που μπορεί να φτάσουν πολύ ψηλά. Η ισοπαλία ως αποτέλεσμα δεν αφαιρεί κάτι από την αξιοσημείωτη φετινή πορεία της αλλά η εμφάνισή της δείχνει ότι πρέπει να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία μέσα στο παιχνίδι. Η ολοκληρωτική οπισθοχώρηση και η αδυναμία να δημιουργήσει μία έστω φάση στην εστία του Κασίγιας, στο δεύτερο ημίχρονο, είναι ένα ζήτημα που δεν θα περάσει απαρατήρητο. Χρειαζόταν κάτι ακόμα για να φύγει νικήτρια και μάλλον ακόμα δεν το έχει βρει ο άξιος κατά τα άλλα Γιούργκεν Κλοπ.
- Σχηματισμός 4-2-3-1
- Συνοχή γραμμών με μικρές αποστάσεις.
- Πίεση στο κέντρο και όχι στην πρώτη πάσα , όπως μας είχε συνηθίσει, με τρυκ την πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ του Λεβαντόφσκι με τον Γκέτσε για να εκμεταλλευτούν άμεσα τα όποια λάθη της άμυνας.
- Το μυστικό των Γερμανών στους αγώνες του Champions League είναι η κάλυψη όλων των χώρων του γηπέδου με συνεχή τρέξιμο. Με το σφύριγμα της λήξης είχαν καλύψει 116.296 μέτρα στο γήπεδο, έναντι 105.512 των αντιπάλων.
- Άμυνα χώρου με τον κάθε παίκτη να κρατάει την θέση με αποτέλεσμα να μην χαλάει ο σχηματισμός.
- Υψηλό τέμπο στο παιχνίδι με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, κοντινές πάσες και λίγες επαφές ώστε να εκμεταλλευτούν κενούς χώρους και την ταχύτητα των συμπαικτών τους.
Σ’ αυτόν τον αγώνα η Ντόρτμουντ έδειξε μειονεκτήματα που χρειάζονται περισσότερη ανάλυση ως προς τις προσωπικότητες των παικτών της. Οι μεγάλες ομάδες πέρα της αδιαμφισβήτητης ποιότητα τους είχαν και παίκτες που με την προσωπικότητα τους κάλυπταν αδυναμίες του συνόλου και προκαλούσαν την αντίδραση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν λείπουν αυτοί οι παίκτες οι ομάδες είναι αναγκασμένες να τους δημιουργήσουν ή να παραμείνουν καλές ομάδες χωρίς να πετύχουν κάποιο μεγάλο στόχο στην πορεία τους.