Στην πρώτη περίπτωση μένουμε στο ότι η Σέλτικ πέτυχε μία σημαντική , ουσιαστική και ιστορική νίκη για την πορεία στους ομίλους του Champions League. Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είχε μία νίκη με 1-0 στις 11-3-2004 για το Europe league ενώ στα επόμενα 6 παιχνίδια είχε δύο μόνο ισοπαλίες. Η Μπαρτσελόνα έχασε δείχνοντας κάποιες αδυναμίες, περισσότερο σε επίπεδο επιλογών στις τελικές προσπάθειες. Ο πίνακας της στατιστικής καταγραφής του αγώνα, αν διαβαστεί χωρίς να δει κάποιος το παιχνίδι, θα έχει την εντύπωση ότι η μία ομάδα κέρδισε κατά κράτος την άλλη. Είναι από τις περιπτώσεις που συμβαίνουν κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο, να μην κερδίζει ο καλύτερος. Η στατιστική λέει την αλήθεια η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στο τελικό αποτέλεσμα.
Η νίκη των Σκωτζέζων
Ο προπονητής Νιλ Λέμον δήλωνε ότι θέλει κάτι περισσότερο από μία καλή εμφάνιση εναντίον της Μπαρτσελόνα. Κατέστρωσε αμυντικό σχέδιο αντιμετώπισης των αντίπαλων αστεριών και θέλησε να χτυπήσει στις λιγοστές φάσεις που γνώριζε ότι θα του αναλογούσαν στην διάρκεια του παιχνιδιού.
Δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος παρότι το θέαμα που παρουσίασε η ομάδα του συγκαταλλέγεται στα όρια του αναχρονιστικού. Τα δεδομένα του αγώνα δεν ήταν υπέρ του , κάτι που το γνώριζε εξ αρχής, οπότε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα δικά του πλεονεκτήματα. Ποια ήταν αυτά; Η συνοχή των γραμμών, το pressing έξω από την περιοχή, οι αλληλοκαλύψεις, το κλείσιμο των χώρων , γρήγορες αντιδράσεις των παικτών του και καθαρό μυαλό στις επιλογές. Φάνηκε ότι δεν έκανε κάτι περισσότερο απ’ ότι συνήθως κάνουν και όλες οι υπόλοιπες ομάδες στην τακτική, όταν αντιμετωπίζουν την Μπαρτσελόνα.
Πέτυχε στην ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του, πολύ σημαντικός παράγοντας, ώστε να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτού του αγώνα. Η υπομονή που επέδειξαν σε όλο το παιχνίδι, να βλέπουν τους αντιπάλους να κυκλοφορούν την μπάλα χωρίς να προσπαθούν να τους ανακόψουν σε λάθος χώρους, η συμπαγής άμυνα στα όρια της περιοχής για να μην απειληθούν από κάθετη πάσα, η κάλυψη του χώρου εντός της περιοχής για να μην υπάρχει παίκτης χωρίς μαρκάρισμα, η καλή μέρα του τερματοφύλακα Φόστερ, που έχει μερίδιο στο αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις των παικτών στους χώρους για να ανακόψουν την ανάπτυξη των αντιπάλων ήταν οι αιτίες της επιτυχούς εμφάνισης τους.
- Σχηματισμός 4-4-1-1.
- Άμυνα ζώνης στα όρια της περιοχής με κενό στα πλάγια.
- Αλληλοκαλυψεις σε όλους τους χώρους της άμυνας.
- Ο σέντερ φορ έπαιζε απομονωμένος στην επίθεση σε μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες γραμμές με σκοπό να κρατήσει τους κεντρικούς αμυντικούς έξω από την ανάπτυξη του παιχνιδιού.
- Κέρδισαν πολλές διεκδικούμενες μπαλιές γεγονός που δείχνει το πάθος στο παιχνίδι.
- Πολύ καλή αντίδραση στις συνεχείς εναλλαγές μπάλας των αντιπάλων και σωστό «διάβασμα» των φάσεων.
- Κομβικό σημείο για την εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν το τέρμα που πέτυχε η Σέλτικ και έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους παίκτες.
Μία γενικά άτεχνη και σκληρή Σέλτικ κατάφερε ότι δεν πετυχαίνουν ανώτερες ομάδες · να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι την Μπαρτσελόνα. Δεν ήταν τυχαία η νίκη τους αλλά με τον ίδιο τρόπο δεν νομίζω ότι μπορούν να το επαναλάβουν.
Ήττα για σκέψεις
Το οικοδόμημα του Βιλανόβα τρίζει από μία τέτοια ήττα; Σε καμία περίπτωση. Αυτό που ίσως να ψάξει ο προπονητής είναι η δημιουργία ενός ακόμη σχεδίου, ενός plan b, όταν δεν δουλεύει το δοκιμασμένο και γνωστό. Η χθεσινή Μπαρτσελόνα έκανε ότι ξέρει να κάνει. Κατοχή μπάλας, δημιουργία φάσεων, γρήγορη κυκλοφορία, κινήσεις κρυφών φορ, πίεση στο χώρο όπου χάνει την μπάλα και άμεση ανάκτηση της, overlap των πλάγιων αμυντικών. Η κακή μέρα του Μέσι, δικαιούται κι αυτός να μην παίξει μία φορά όπως μπορεί, το μειωμένο πάθος, οι κακές επιλογές στην επίθεση σκιαγραφούν την ήττα, η οποία ουδόλως αλλάζει τις ισορροπίες στον όμιλο. Όλοι έχουν μία κακή εμφάνιση, η Μπαρτσελόνα την έκανε στον αγώνα με την Σέλτικ.
Η μόνη σκέψη που μπορεί να βάλει κάποιος για συζήτηση είναι αν θα πρέπει πάντα να κερδίζει με τον τρόπο που ξέρει ή να υπάρχει, απέναντι σε ομάδες τύπου Σέλτικ, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένας φορ ώστε να προσαρμοστεί το παιχνίδι της πάνω στις τόσο κλειστές άμυνες. Είναι θέμα φιλοσοφίας και θα υπάρχουν οι πολλοί που δεν θα ήθελαν να δουν κάτι τέτοιο και άλλοι που στην ιδέα της ήττας φλερτάρουν με την δυνατότητα της αλλαγής τρόπου παιχνιδιού. Όλες οι απόψεις σεβαστές.
- Σχηματισμός 4-6-0.
- Πίεση στο μισό γήπεδο του αντιπάλου.
- Γρήγορο passing game.
- Άμυνα ψηλά στο κέντρο του γηπέδου.
- Διαγώνιες κινήσεις των πλάγιων επιθετικών μέσα στην περιοχή.
- Πολύ μεγάλη κατοχή μπάλας που χαρακτηρίζεται από «φλυαρία» στην επίθεση.
Η Μπαρτσελόνα εισάγει σταδιακά ένα νέο στοιχείο στο παιχνίδι· την εκτέλεση κόρνερ με πάσα. Κάτι που αναλύοντας την ενδεκάδα της φαίνεται φυσιολογικό και αναμενόμενο. Το ύψος των παικτών της και η σωματοδομή τους σε σύγκριση με τους αντιπάλους δεν της έδινε πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα αυτό ήταν και η αδυναμία της. Με κόρνερ δέχτηκε το πρώτο τέρμα, με λάθος αντίδραση του Τσάβι με την μπάλα να είναι στον αέρα δέχτηκε το δεύτερο.
Συμπέρασμα
Το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν η προσαρμογή της Σέλτικ στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Οι παίκτες είχαν συγκεκριμένα βήματα που έπρεπε να κινηθούν και τήρησαν το πλάνο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Επιθετικά δεν έδειξαν τίποτα αλλά δεν ήταν και ο αγώνας που θα άπλωναν στο γήπεδο τις αρετές τους σ’ αυτό το κομμάτι.
Η Μπαρτσελόνα έχασε με μέτρια εμφάνιση αλλά κανένας δεν θα την ψέξει γι’ αυτό. Οι συνεχείς αγώνες, το κίνητρο , η αντίδραση των αντιπάλων λειτουργεί κάποιες φορές εναντίον της. Περιμένουμε την άμεση αντίδρασή της στους επόμενους αγώνες.