Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νίκησε με 1-0 και κράτησε για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι ανέπαφη την εστία του. Για την ακρίβεια τέσσερα παιχνίδια και 48 λεπτά από την έναρξη της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014 πριν από δύο μήνες.

Τελευταία φορά που παραβιάστηκε η εστία του Ορέστη Καρνέζη, βασικός στους συγκεκριμένους αγώνες, ήταν στο 42ο λεπτό της πρεμιέρας των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Λετονία. Στη συνέχεια μεσολάβησε ο αγώνας με τη Λιθουανία (2-0), με τη Βοσνία (0-0), τη Σλοβακία (1-0) και το προχθεσινό τεστ. Σύνολο δηλαδή 408 λεπτά.

Από τις ομάδες που μετέχουν στα προκριματικά μόνο η Ρωσία έχει την καλύτερη επίδοση. Δεν έχει δεχθεί γκολ σε τέσσερις επίσημους αγώνες, αλλά το μηδέν ενεργητικό «έσπασε» στο 76ο λεπτό του προχθεσινού φιλικού με τις ΗΠΑ το οποίο έληξε 2-2. Σύνολο δηλαδή 436 λεπτά, επίδοση την οποία η Εθνική θα έχει το δικαίωμα να «σπάσει» στο φιλικό με την Ελβετία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σημείο αναφοράς Καρνέζης, Σωκράτης

Σε ό,τι αφορά την αμυντική γραμμή, σημείο αναφοράς είναι η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και του Ορέστη Καρνέζη, που δικαιωματικά έπειτα από τις εμφανίσεις τους έχουν πάρει τη φανέλα του βασικού στα σπίτια τους.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ και στο φιλικό με την Ιρλανδία οι δύο δεν έχουν χάσει ούτε λεπτό.

Ο πορτιέρο του Παναθηναϊκού έχει «αναγκάσει» τον ομοσπονδιακό προπονητή να ψάχνει για τον δεύτερο, αφού προηγουμένως πάντως δεν τον είχε καλέσει στην τελική φάση του Euro προκαλώντας έκπληξη με την απόφασή του αυτή.

Ο 24χρονος στόπερ της Βέρντερ Βρέμης, από την πλευρά του, από τον περασμένο Σεπτέμβρη και τον αγώνα με τη Λετονία (6/9) για τα προκριματικά του Euro 2012, προερχόμενος από τιμωρία δύο αγωνιστικών έπειτα από την αποβολή του στο παιχνίδι με τη Μάλτα, έχει παίζει σε 17 από τα 18 παιχνίδια της «γαλανόλευκης», επίσημα και φιλικά, σε όλα βασικός!

Ο μοναδικός αγώνας που δεν έχει αγωνιστεί ήταν αυτός με την Τσεχία στους ομίλους της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και αφού προηγουμένως στην πρεμιέρα της τελικής φάσης είχε αποβληθεί με δύο κάρτες σε διάστημα λίγων λεπτών στον αγώνα με την Πολωνία. Συμπέρασμα: ο Παπασταθόπουλος χάνει τη φανέλα του βασικού μόνο αν είναι τιμωρημένος!

Το ευτύχημα είναι ότι και στις υπόλοιπες θέσεις της άμυνας υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων επιλογών. Στο δεξί άκρο είναι ο 27χρονος Τοροσίδης, ο 26χρονος Μανιάτης και ο 31χρονος Βύντρα, ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης από όλη την αμυντική γραμμή. Στα αριστερά είναι ο 29χρονος Σπυρόπουλος και ακολουθούν ο 28χρονος Χολέμπας, ο 25χρονος Τζαβέλας και ακόμη ο 19χρονος Σταφυλίδης.

Από την έναρξη των προκριματικών του Μουντιάλ ο Παπασταθόπουλος είναι ο στυλοβάτης της άμυνας και ο παρτενέρ του «παίζει». Με τη Βοσνία ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε ανεμοβλογιά και απουσίαζε. Παρτενέρ του ήταν ο Μαλεζάς και μετά τον τραυματισμό του ο Κατσουράνης. Στη Σλοβακία δίπλα στον Παπασταθόπουλο ξεκίνησε ο Σιόβας που τραυματίστηκε όμως και αντικαταστάθηκε πάλι από τον Κατσουράνη.

Οι δύο «Γερμανοί» πάντως (στη Σάλκε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, στη Βέρντερ ο Παπασταθόπουλος) όσο δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών ή τιμωριών πολύ δύσκολα δεν θα ξεκινάνε μαζί στην 11άδα.

Εχει παρόν, αλλά και μέλλον

Το ευτύχημα στην περίπτωση της Εθνικής είναι ότι έχει παρόν, αλλά και μέλλον, ακόμη και μετά το Μουντιάλ του 2014 δηλαδή. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι 20 ετών, ο Παπασταθόπουλος 24, ενώ φυσικά υπάρχει και ο 28χρονος Αβραάμ Παπαδόπουλος, η επιστροφή του οποίου πλησιάζει. Στα υπόψη του Πορτογάλου προπονητή είναι ο Μαλεζάς (27 ετών) και ακόμη οι άλλοι δύο στόπερ του Ολυμπιακού, ο 24χρονος Σιόβας και ο 21χρονος Μανωλάς.

Πηγή: Goal