Η ομάδα του Ρότσα κατέβηκε αποφασισμένη στην “πλατεία”, πίεσε από νωρίς τους “Πάνθηρες” και κατάφερε να σημειώσει δύο γκολ νωρίς με σημαντικότερο κέρδος από την νίκη την σταδιακή ψυχολογική ανάσταση της ομάδας.
Στην αντίπερα όχθη η ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου άξιζε σίγουρα κάτι παραπάνω. Η ατυχία των λανθασμένων εμπνεύσεων των ποδοσφαιριστών του στα δύο γκολ του ΠΑΟ κόστισαν στον “Ελέ”, που έμεινε τελικά με την… γλυκόπικρη γεύση της ήττας συνδυασμένης με θετική εμφάνιση.
Τα δύο πρόσωπα του Πανιωνίου
Η ποδοσφαιρική εξέλιξη των κυανέρυθρων είναι από τις πιο… φυσιολογικές στη φετινή Σούπερ Λίγκα. Ο νεαρός κόουτς των Νεοσμυρνιωτών ακολούθησε την κοινή ποδοσφαιρική λογική και παρέταξε διάταξη με δύο καθαρά αμυντικά χαφ και έναν μοναδικό προωθημένο κοντά στα στόπερ του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του όμως δεν μπόρεσε να επιβάλλει ρυθμό από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με αποτέλεσμα να αναλωθεί σε παθητικό ρόλο στο πρώτο ημίχρονο και να στοχεύει σε αντεπιθέσεις στην πλάτη της ανεβασμένης πράσινης άμυνας. Επιπλέον, η έλλειψη εμπειρίας των κυανέρυθρων φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο αφού δύο ατομικά λάθη του Γιαννακόπουλου επέφεραν δύο σχετικά εύκολα γκολ για τους πράσινους, βάζοντας των Πανιώνιο “με την πλάτη στον τοίχο” με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου. Το γενικότερο πλάνο του ελπιδοφόρου Ελευθερόπουλου για το πρώτο ημίχρονο περιελάμβανε:
- Κάθετες αναπτύξεις της ομάδας κυρίως από τον άξονα
- Μειωμένες επιθετικές πρωτοβουλίες των ακραίων αμυντικών
- Ελάχιστο κράτημα της μπάλας από τα κεντρικά χαφ της ομάδας
- “Παράδοση” της κατοχής μπάλας στους φιλοξενούμενους με σκοπό την σωστή εκδήλωση αντεπίθεσης
Το πλάνο του “Ελέ” όμως βρήκε σκοπέλους στην εφαρμογή του αφού η μειωμένη εμπειρία των παικτών του φάνηκε με το παραπάνω πριν καλά- καλά συμπληρωθούν 30 λεπτά αγώνα. Οι λανθασμένες επιλογές τοποθέτησης του Γιαννακόπουλου (στο 0-1) και επιλογής τείχους (στο 0-2) έβαλαν δύσκολα στον Ελευθερόπουλο.
Σχόλιο: Όπως δήλωσε μετά το ματς και ο ίδιο ο κόουτς οι γραμμές της ομάδας στο 1ο μισό του ματς ήταν μακριά, το pressing στο κέντρο δεν λειτούργησε και η έλλειψη “επιθετικής άμυνας” κόστισε στον Πανιώνιο που έχασε ένα ημίχρονο, μη μπορώντας να επιστρέψει έγκαιρα στο ματς.
Στην επανάληψη όμως η εικόνα των γηπεδούχων άλλαξε. Ο κόουτς ζήτησε από τους παίκτες να κρατήσουν περισσότερο τη μπάλα και να αυξήσουν το ρυθμό του παιχνιδιού τους. Ο Πανιώνιος ανέκτησε κατοχή μπάλας και πήρε αρκετά μέτρα στο κέντρο. Η συνεχείς πίεση στις μεσοαμυντικές γραμμές του ΠΑΟ καρποφόρησε σχετικά αργά όμως και το γκολ της ομάδας ήρθε σε χρόνο που ουσιαστικά άγχωσε περισσότερο τον Πανιώνιο. Η βιασύνη και η έλλειψη “καθαρού μυαλού” ήταν αυτή που δεν επέτρεψε στον Πανιώνιο να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Καρνέζη, από το 1-2 και μετά.
Tα δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού
Ο Ρότσα δεν καινοτόμησε, ακολούθησε αυτό που ξέρουν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του και παρέταξε ένα τυπικό 4-3-3. Με μοναδική πινελιά (από την μέρα που ανέλαβε τον πάγκο της ομάδας) την τοποθέτηση του Σισοκό σε θέση “8”, ο Χουάν ζήτησε από τους παίκτες να απελευθερωθούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς να αγχώνονται για την έκβασή τους. Με σύμμαχο την τύχη και την τόλμη κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ατομικά λάθη των γηπεδούχων. Το γενικότερο πλάνο του Ρότσα περιείχε:
- Ατέλειωτα χιλιόμετρα από τον MVP της αναμέτρησης, Κάρλος Ζέκα
- Συνεχείς προωθήσεις των ακραίων αμυντικών (περισσότερο του Σπυρόπουλου)
- Υποστήριξη στην πρώτη μπάλα του Βιτόλο είτε από τον Ζέκα είτε από τον Σισοκό
- Αναμονή του αντιπάλου (όταν αυτός έκανε οργανωμένη επίθεση) στο μισό γήπεδο
- “Ασύμμετρη” τοποθέτηση των εξτρέμ της ομάδας, με τον Λάζο να πατάει εμφανώς πιο κοντά στον άξονα από τον Μαυρία
Το γενικότερο πλάνο του κόουτς ευδοκίμησε στα πρώτα 45 λεπτά αλλά στην επανάληψη οι πράσινοι οπισθοχώρησαν και έδωσαν μπάλα και μέτρα στους “Πάνθηρες”. Το ρίσκο που πήραν οι πράσινοι δεν φάνηκε να είναι τόσο επιλογή του Χουάν όσο φυσική αντίδραση ομάδας που έχει ανάγκη του βαθμούς της νίκης. Χαρακτηριστικό της οπισθοχώρησης του ΠΑΟ στην επανάληψη είναι οι χώροι που κινήθηκε ο Χάρης Μαυρίας. Ο νεαρός εξτρέμ του Παναθηναϊκού αναλώθηκε σε βοήθειες στον Σεϊταρίδη και απείλησε ελάχιστα επιθετικά.
Το κεφάλαιο Ζέκα
Ο νεαρός Πορτογάλος αρχίζει να βρίσκει τον καλό του εαυτό. Η χημεία που αναπτύσσει με τον Σισοκό, οι συνεργασίες με τον Βιτόλο και φυσικά τα ατέλειωτα χιλιόμετρα που τρέχει, τον κάνουν αυτή τη στιγμή μία από τις πολυτιμότερες μονάδες της ομάδας. Ο Ρότσα βρίσκει στο πρόσωπο του Ζέκα, τον εργάτη του κέντρου που… τρέχει για όλη την ομάδα και ο Παναθηναϊκός αποκτά σταδιακά τη χαμένη αυτοπεποίθηση της μεσαίας γραμμής.
Συμπέρασμα
Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος είχε την ατυχία να δεχτεί δύο “φθηνά” γκολ και να παίζει για 60 περίπου λεπτά με την πλάτη στον τοίχο. Από κει και πέρα όμως η ομάδα του νεαρού κόουτς εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα και κάθε άλλο παρά τυχαία χαρακτηρίζεται η βαθμολογική θέση των κυανέρυθρων. Η υπομονή στο παιχνίδι της ομάδας, ο τρόπος που πρεσάρει τον αντίπαλο και το πάθος που χαρακτηρίζει τους “Πάνθηρες” αξίζουν επισήμανσης. Λίγες μικρές διορθώσεις τον Δεκέμβριο και ο Πανιώνιος μπορεί να ελπίζει σε πολύ καλύτερες μέρες.
Ο Χουάν Ρότσα έχει καταφέρει να ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών του. Η ομάδα δείχνει πολύ πιο απελευθερωμένη και πλέον οι παίκτες του ΠΑΟ δεν… σκέφτονται δύο φορές πριν σεντράρουν η σουτάρουν. Το πρόβλημα διαχείρισης των ματς όμως συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πράσινους, που για άλλη μια φορά πήραν τη νίκη… με την ψυχή στο στόμα.
Στα θετικά της αναμέτρησης συγκαταλέγεται η παρουσία 19 Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα αρχικά πλάνα των δύο προπονητών.
ΠΗΓΗ: Overlap.gr