ΠΟΙΟΣ είδε τον Αλαφούζο και δεν τον φοβήθηκε. Χασέδες έσκιζε από νεύρα του μετά το 0-3 στη Βέροια ο πρόεδρος. Κι εκεί ακριβώς ήτανε που πήρε τη μεγάλη απόφαση: Δεν ακολούθησε την υπόλοιπη αποστολή. Με το πούλμαν στη Θεσσαλονίκη και μετά με το αεροπλάνο στην Αθήνα. Γύρισε πίσω μόνος του. Ωδικώς. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την επόμενη φορά θα είναι ακόμα ποιο σκληρός. Θα επιστρέψει με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Κι αν μάλιστα τριτώσει το κακό, θα γυρίσει πίσω με μηχανάκι. Για να καταλάβουνε τα παλιόπαιδα οι ποδοσφαιριστές με ποιον έχουνε να κάνουνε. Η αντίδραση του Αλαφούζου δεν έχει προηγούμενο στα ποδοσφαιρικά χρονικά. Σε άλλη περίπτωση έχει συμβεί παρόμοιο φαινόμενο. Σ' αυτόν που όταν έμαθε ότι πηδιέται η γυναίκα του πήρε ένα μαχαίρι κι έκοψε την τσαπού του για να την εκδικηθεί. Αυτό έκανε κι ο Αλαφούζος. Για να δείξει στους ποδοσφαιριστές ότι δεν θέλει ούτε να τους βλέπει, γύρισε πίσω στην Αθήνα οδικώς. Επειδή όμως οι ζοχάδες δεν φεύγουνε τόσο εύκολα μ' ένα νυχτερινό ταξίδι, έπεται και συνέχεια.

Από το βράδυ της Κυριακής το ρεπορτάζ ήταν ξεκάθαρο: «Ο πρόεδρος είναι εκνευρισμένος και παίρνει κεφάλια». Βάζει πρόστιμα και κάνει ψαλίδι στα συμβόλαια. Και με ονόματα μάλιστα. Του Λάζαρου, πρώτου και καλύτερου, και του Βύντρα. Καταρχήν θέμα πρόστιμου δεν υφίσταται. Δεν προβλέπεται από πουθενά, δηλαδή, αν μια ομάδα τρώει τρία ή και δεκατρία γκολ να έχει το δικαίωμα η διοίκηση με βαρύ πρόστιμο.

Αυτά μόνο άσχετοι μπορούν να τα λένε και επίσης άσχετοι να τα υιοθετούν αβασάνιστα. Και τι πρόστιμο μπορείς να βάλεις σε κάποιους που είναι απλήρωτοι και τους χρωστάς; Οσο για τη μείωση στα συμβόλαια, αυτή δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Αν θέλει κατεβαίνει ο Τοτσέ από το ένα εκατομμύριο μικτά που στοιχίζει στον Παναθηναϊκό.

Αν δεν θέλει, μουλαρώνει και δεν πέφτει ούτε σέντζι. Ηθελε ο Κατσουράνης και δέχτηκε τον συμβιβασμό και λύθηκε το συμβόλαιό του. Αν δεν θέλει ο Τοτσέ, μένει και θα τον πληρώσουνε βρέξει χιονίσει μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Κι αν τον έχουνε πληρώσει και θα τον πληρώσουνε ακόμα βαπορίσιο, ας κάνουνε τα παράπονά τους στον σοφό Ζεσουάλδο Φερέιρα που τους τον φόρτωσε. Στην μπούκα και ο Λάζαρος.

Γιατί όμως να συνιστά έκπληξη ότι περπάταγε; Εχει δώσει δείγματα ότι πετάει; Πέμπτο χρόνο είναι στον Παναθηναϊκό. Εχει παίξει μέχρι τώρα σε 130 παιχνίδια. Ολοι οι ποδοσφαιριστές σε κάποια παιχνίδια είναι καλοί, σε κάποια μέτριοι και σε κάποια κακοί. Μπορεί να πει κανένας ότι τον Χριστοδουλόπουλο τα καλά παιχνίδια είναι τα περισσότερά του; Το αντίθετο μάλιστα. Φέτος τελείωσε ο πρώτος γύρος κι έχει κάνει όλο κι όλο ένα καλό ματς στην Ξάνθη. Οποιος θυμηθεί το αμέσως προηγούμενο που ήταν τόσο καλός, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Δεν είναι κανένας παμμέγιστος αμυντικός ο Βύντρα. Δεν είναι όμως και για πέταμα.

Είναι επιρρεπής στις γκέλες, αλλά ποιους έχει και δίπλα του; Είτε αυτά τα παλτά του Βελάσκες και τον Πίντο που έφερε ο παππούς είτε τον πιτσιρικά τον Τριανταφυλλόπουλο. Και στο φινάλε δεν είναι και η θέση του να παίζει σέντερ μπακ. Και πάνω απ' όλα βέβαια η δήθεν μαγκιά του Ρότσα να παίζει μ' έναν μόνο αμυντικό χαφ για να δείξει ότι δεν φοβάται σαν τον παππού. Να απελευθερώνει δήθεν την ομάδα και να την κάνει επιθετική. Κάπως έτσι κάνανε πλάκα ο Ολαϊταν και ο Μπαρκάν. Αν μάλιστα γινόταν να παίζει η Βέροια κάθε βδομάδα με τον Παναθηναϊκό του Ρότσα και οι δύο το καλοκαίρι θα κάνανε μεταγραφή Πρέμιερ Λιγκ. Αυτά.

Δουλειά του προπονητή είναι να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ είναι οι δημοσιογραφικές προσεγγίσεις σχετικά με το 3-0 της Βέροιας. Και οι απορίες: Πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός να πετάει με τον Ολυμπιακό και να σέρνεται στη Βέροια; Τόσο δύσκολη είναι δηλαδή η απάντηση; Καταρχήν μιλάμε για εντελώς διαφορετικά παιχνίδια. Κατά δεύτερο λόγο, ποιος Ολυμπιακός μακριά από το «Καραϊσκάκης»; Τον είδαμε και την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Πόσο εύκολα κέρδισε τον Πανιώνιο. Με τους «Πάνθηρες» να υποδέχονται τον Σπάθα και τους βοηθούς μετά τη διακοπή με το σύνθημα «να τοι, να τοι οι πρωταθλητές».

Ποιος Ολυμπιακός εκτός έδρας; Οχι στην Τούμπα δεν κέρδισε, αλλά ούτε καν στο «Βικελίδης». Μέχρι και η ΑΕΚ τον δυσκόλεψε στο ΟΑΚΑ. Το 4-0 έγινε στο τέλος κι όταν παίζανε ένα ημίχρονο με δέκα. Οσες άλλες νίκες έκανε εκτός έδρας ο Ολυμπιακός, τις έκανε στο γκολ. Ακόμα και με αντιπάλους τη Βέροια, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ατρόμητο. Και στα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια ψυχομάχησε στο τέλος και κινδύνευσε με ισοφάριση.

Κι ανεξάρτητα απ' όλα αυτά, άλλο είναι να παίζεις ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μέσα στο γήπεδό σου κι εντελώς διαφορετικό να πας στη Βέροια και να αντιμετωπίσεις το ματς λες και είσαι η Μπαρτσελόνα. Και σ' αυτό δεν φταίνε οι παίχτες. Δουλειά του προπονητή είναι να προετοιμάσει κατάλληλα από κάθε πλευρά την ομάδα του. Δηλαδή πώς τον κόβετε εσείς τον Λάζαρο (φωτό); Οτι στην προπόνηση τρώει σίδερα και όταν μπαίνει στο γήπεδο κοροϊδεύει;

Αν πας ξυπόλητος στα αγκάθια, θα την πληρώσεις

ΣΕ καμιά περίπτωση όμως μια τόσο κακή εμφάνιση δεν μπορεί να έχει σαν αιτία την κακή διάθεση των ποδοσφαιριστών ή την αδιαφορία τους. Ούτε η δυναμικότητα των δύο ομάδων δικαιολογεί αυτήν την εικόνα και αυτό το αποτέλεσμα. Οι ομάδες όμως δεν μπαίνουνε στο γήπεδο να παίξουνε στο κουτουρού. Πριν από κάθε παιχνίδι χρειάζεται η απαραίτητη προετοιμασία και η κατάλληλη καθοδήγηση. Το ξαναείπα. Δεν έχει την πολυτέλεια αυτός ο Παναθηναϊκός να παίζει με ένα μόνο αμυντικό χαφ.

Οπως φωνάζουν και απαιτούν από την αρχή της σεζόν οι δημοσιογράφοι. Οταν, δηλαδή, η όποια αμυντική τετράδα του είναι ευάλωτη και προβληματική. Αστακός είναι ο Ολυμπιακός σχετικά με το έμψυχο υλικό και ο Ζαρντίμ στα περισσότερα παιχνίδια παίζει με δύο αμυντικά χαφ. Και με τον Μοντέστο και με τον Μανιάτη. Ο Ρότσα πώς την έχει δει δηλαδή τη δουλειά να παίζει με έναν; Τόσο πολύ εμπιστοσύνη έχει στην άμυνά του; Αν πας λοιπόν ξυπόλητος στα αγκάθια, θα την πληρώσεις. Τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται τυχαία. Ούτε οφείλονται σε συγκυρίες. Υπάρχουν αιτίες που τα διαμορφώνουν. Οπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Βέροιας, η άγνοια κινδύνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα αντέξει η ΑΕΚ την απώλεια από την παραίτηση του Μανώλη Γρυσμπολάκη;

Το ποδόσφαιρο έχει χαρές και λύπες. 

-Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Πηγή: Goal