Άλλωστε περισσότερες από τις μισές φορές στα τελευταία 32 χρόνια όποιος ήταν μπροστά στις 26 Δεκεμβρίου στο τέλος έμενε με άδεια χέρια. Ένα στατιστικό που έχει σημασία αφορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ από το 1992 και ύστερα μόνο έξι φορές ήταν πρώτη τα Χριστούγεννα, αλλά συνολικά έχει πάρει 12 τίτλους! Μάλιστα από τις έξι φορές που ήταν στην κορυφή μόνο τις τέσσερις πήρε τον τίτλο, αφού το 2003 -2004 την εκθρόνισε τελικά η Αρσεναλ, όπως και το 1997-1998 όταν μάλιστα η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κάλυψε διαφορά 17 πόντων ανατρέποντας τα δεδομένα!
Πάντως αυτή τη φορά η Γιουνάιτεντ είναι ξεκάθαρα φαβορί, αφού είναι πρώτη χωρίς μάλιστα να έχει πιάσει ιδιαίτερα καλή απόδοση και έχει ήδη περάσει νικηφόρα από έδρες όπως της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι, της Λίβερπουλ και της Νιούκαστλ. Αλλά η αλήθεια επίσης είναι πως τα τελευταία χρόνια οι ανατροπές έχουν γίνει πιο συχνές και ειδικά φέτος υπάρχει μία μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις ομάδες.
Σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου η ύπαρξη της διαστημικής «Μπάρτσα» έχει τελειώσει την κούρσα για τον τίτλο, το φετινό πρωτάθλημα για αυτούς που παρακολουθούν χρόνια το αγγλικό πρωτάθλημα θυμίζει ξανά ημέρες δεκαετίας του '70 ή του '80. Οχι φυσικά στην κορυφή, αφού και πάλι μόλις δύο μοιάζουν οι ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο και δεν υπάρχουν όπως κάποτε επτά ή οκτώ ομάδες για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, αλλά επειδή όλοι κυριολεκτικά μπορεί να κερδίσουν όλους! Αυτό είχε εκλείψει πριν λίγα χρόνια όταν η ποιότητα των πρώτων είχε ανοίξει την ψαλίδα. Η Άρσεναλ πήρε πρωτάθλημα αήττητη το 2004, η Τσέλσι με μία ήττα το 2005 και το 2006, ενώ η Λίβερπουλ έκανε μόλις δύο ήττες το 2009, αλλά της κόστισαν οι ισοπαλίες, μένοντας τελικά πίσω από τη Γιουνάιτεντ.
Φέτος όμως, ίσως επειδή έπεσε η δυναμικότητα των τριών πρώτων, ίσως γιατί ανέβηκαν οι μικρομεσαίοι, επιτέλους υπάρχει ενδιαφέρον κάθε αγωνιστική. Και μόνο το γεγονός πως έξι ομάδες τουλάχιστον μπορεί να καταλάβουν την προνομιούχο τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί ακόμη ένα εχέγγυο για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο υπόλοιπο της σεζόν. Αλλά και τα αποτελέσματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δει κανείς, δηλαδή του αδιαφιλονίκητου φαβορί, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Σε δώδεκα ματς φέτος εχει βρεθεί πίσω στο σκορ, δέχτηκε τρία γκολ σε ένα ημίχρονο από την ουραγό Ρέντινγκ, έχασε από τη Νόριτς και γενικά δυσκολεύεται σε παιχνίδια που άλλοτε κέρδιζε από τα αποδυτήρια. Το ίδιο και η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, που πέρυσι πέταγε φωτιές μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά φέτος μπλοκάρεται με ισοπαλίες, ενώ παραλίγο η Ρέντινγκ να τη σταματήσει προχτές, δεχόμενη ένα γκολ στις καθυστερήσεις, που πιθανώς έπρεπε μάλιστα να ακυρωθεί ως φάουλ! Η Τσέλσι ύστερα από το επικό ξεκίνημά της με οκτώ νίκες και μία ισοπαλία, αποπροσανατολίστηκε από την ήττα στο ματς με τη Γιουνάιτεντ (και την ιστορία του διαιτητή Κλάτενμπεργκ) και κατέρρευσε κινδυνεύοντας πια ακόμη και για το αν θα μπει στην τετράδα, η Τότεναμ είναι του ύψους και του βάθους, όπως φάνηκε ξανά στο ματς με τη Στόουκ. Η Άρσεναλ ξαναβρίσκει τα πατήματά της, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τον Βενγκέρ και αυτό ίσως να αποδειχτεί καταλυτικό. Η Έβερτον πάει καλά και για εμένα είναι η ομάδα του πρώτου γύρου μέχρι τώρα, με νίκες που έρχονται με ανατροπές όπως με την Τότεναμ και με τη Γουέστ Χαμ, όμως μπλοκάρεται και σε πολλές ισοπαλίες, κάτι που θα καθορίσει τελικά τη θέση της.
Αν συνυπολογίσει κανείς πόσο καλά άρχισε η Γουέστ Μπρόμιτς, αλλά δείχνει σημάδια κάμψης, πλην όμως νίκησε προχτές τη Νόριτς που είχε μείνει αήττητη για εννιά ματς και, σχεδόν δύο μήνες πόσο σταθερές είναι η Σουόνσι και η Γουέστ Χαμ, πόσο δυσκολοκατάβλητη παραμένει η Στόουκ και πόσο άλλαξε προς το καλύτερο τον τελευταίο μήνα η Αστον Βίλα, καταλαβαίνει κανείς τη δυσκολία που έχει πια η Πρέμιερ Λιγκ. Η Λίβερπουλ είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Στερείται ενός επιθετικού που θα της έδινε περισσότερους βαθμούς εκμεταλλευόμενη την τεράστια κατοχή μπάλας που έχει στα παιχνίδια της, αλλά όταν της πάει καλά ένα ματς, η εικόνα της είναι εξαιρετική, όπως με τη Φούλαμ όμως, όταν δεν βάζει τα γκολ που δημιουργεί, έρχονται οι σφαλιάρες όπως με τη Βίλα! Οι επόμενες μέρες που τα ματς, παραδοσιακά, είναι πολλά μέσα στις γιορτές, θα είναι και ένα δείγμα του τι μπορούμε να περιμένουμε.
Γιατί όλα μα όλα τα παιχνίδια είναι ρευστά. Κι αυτό κάνει το πρωτάθλημα αληθινά γοητευτικό. Κάθε έδρα είναι δύσκολη και κανείς βαθμός δεν είναι σίγουρος. Η ανταγωνιστικότητα ενός πρωταθλήματος κρίνεται από τέτοιες λεπτομέρειες. Και οι αγγλικές ομάδες κορυφής σε ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με πέντε ή δέκα χρόνια πίσω μπορεί να είναι σε πτώση (ακόμη και η Γιουνάιτεντ), αλλά κάθε ματς πια είναι ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα! Και μπορεί όπως πάντα τα τελευταία 20 χρόνια το φαβορί να είναι γνωστό, αλλά το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, για όποιον καταλαβαίνει τις διαφορές.
Πηγή: sport-fm.gr