Ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας, Τάκης Φύσσας και βοηθός του Φερνάντο Σάντος και συντονιστής του προγράμματος, Λεωνίδας Βόκολος παρουσίασαν στους δημοσιογράφους το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων, εμπνευστής του οποίου είναι ο Πορτογάλος τεχνικός.
Το πλάνο αυτό έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται και το ποδόσφαιρο μας αρχίζει να δρέπει τους καρπούς μιας πρωτοπόρας για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθειας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την γενικότερη νοοτροπία που έχει διαποτίσει τους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα της τριανδρίας Σάντος, Φύσσα, Βόκολου. Να μη διστάσουν να τα βάλουν με παγιωμένες από χρόνια δομές, καταστροφικές για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ενιαία ταυτότητα ελληνικού ποδοσφαίρου
Βάζοντας τέλος στον απεχθή ανταγωνισμό και την αναξιοκρατία, το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης Εθνικών Ομάδων έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία διαδικασία που θα ξεκινά από την συλλογή των νεαρών ποδοσφαιριστών, θα συνεχίζεται με τη διαδικασία της προπόνησης αλλά και στην ένταξή τους στην κουλτούρα και το πνεύμα της Εθνικής.
Για να επιτευχθεί αυτό προχωρά ολόκληρη η αναδιοργάνωση του συστήματος των ενωσιακών πρωταθλημάτων. Πλέον ο σκοπός των πρωταθλημάτων θα είναι η στελέχωση των Εθνικών Ομάδων με την Εθνική Κ15 να έχει πλέον πρωτεύοντα ρόλο στην όλη διαδικασία καθώς θα αποτελεί επί της ουσίας τη βάση της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών.
Εθνική Κ15
Άλλωστε η διαδικασία στελέχωσης της Εθνικής Κ15 ετών θα ξεκινά από τα πρωταθλήματα Κ14 που θα ξεκινούν από τις Ενώσεις σε τοπικό επίπεδο, εν συνεχεία θα προχωρούν σε τουρνουά Περιφερειών κι από εκεί στο Final 4 τεσσάρων μεγάλων ζωνών. Έτσι η διαδικασία γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική και η συλλογή των παικτών πιο προσεκτική, αξιοκρατική και λεπτομερής.
Από εδώ θα επιλέγονται 44 παίκτες (4 για κάθε θέση) εκ των οποίων θα την Εθνική Κ15 θα στελεχώνουν οι 25. Όλοι οι ποδοσφαιριστές όμως που συμμετέχουν στα Ενωσιακά πρωταθλήματα θα είναι «φακελωμένοι» και θα παρακολουθείται η πορεία τους ώστε να μειώνεται η πιθανότητα λάθους.
Εθνική Κ23
Στα σκαριά είναι και το σχέδιο για τη δημιουργία της Εθνικής Κ23 ώστε να εγγυηθεί ο μίνιμουμ δυνατός ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο. Αυτή η ομάδα θα καλύψει την αδυναμία κάποιων παικτών να διατηρήσουν την επαφή τους με την Εθνική Ομάδα, διότι και ηλικιακά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην Ελπίδων, αλλά ταυτόχρονα δεν αποτελούν μέλος της Εθνικής Ανδρών.
Όλο το εθνικό αυτό πρόγραμμα θα παρακολουθείται ενδελεχώς από το τμήμα Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος και οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί, οι οποίοι θα μελετούν συνεχώς την εξέλιξη του προγράμματος προς βελτίωσή του, ενώ θα ενημερώνονται συνεχώς γύρω από την εξέλιξη του αθλήματος.
Εγχειρίδιο Εθνικής
Όποιος ποδοσφαιριστής φορά την φανέλα με το εθνόσημο θα έχει ένα νέο Ευαγγέλιο στην ζωή του που δεν είναι άλλο από το εγχειρίδιο της Εθνικής. Στο εγχειρίδιο αυτό καθορίζεται το πνεύμα και η κουλτούρα της Εθνικής Ελλάδος, υπάρχει συντονιστική γραμμή μεθοδολογίας της προπόνησης για όλες τις ομάδες, ενώ υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο μοντέλο φιλοσοφίας παιχνιδιού το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μεγάλη σημασία δίνεται πλέον στην πειθαρχία ως προς την τήρηση των ωραρίων, των κανονισμών αλλά και τις προπονήσεις καθεαυτές. Από το να φοράει κάθε παίκτης επικαλαμίδες, μέχρι το να δείχνει διάθεση από την πρώτη στιγμή που φορά την φανέλα της προπόνησης. Μεγάλη βάση δίνεται στη δημιουργία οικογενειακού κλίματος, στο χαρακτήρα κάθε παίκτη και στο περιβάλλον του, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία ανάμεσα στους παίκτες και τους προπονητές για να λύνεται κάθε πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Ωράρια, γεύματα, προπονήσεις, κινητά τηλέφωνα, ταξίδια και ποινές, διέπονται πλέον από κανόνες στην καθημερινότητα κάθε διεθνούς ποδοσφαιριστή.
Μάθαμε από το 2004
Κορωνίδα του εγχειριδίου είναι το έπος του 2004, από το οποίο όσο κι αν πολλοί διατείνονται ότι τίποτα δεν έμεινε, εντούτοις, Τάκης Φύσσας και Λεωνδίας Βόκολος κραυγάζουν ότι κάτι έμεινε και τώρα το χρησιμοποιούμε. Απόδειξη ασφαλώς όλο το στρατηγικό αυτό πλάνο ανάπτυξης των Εθνικών Ομάδων. Με εμπνευστή τον Σάντος ταιριάζει αρμονικά στην περίπτωση η παροιμία «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι», κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου να δημιουργηθούν οι βάσεις για κάτι καλό που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα.
Φιλοσοφία παιχνιδιού
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τον Φερνάντο Σάντος να αποφεύγει να κάνει λόγο για μαθηματικούς σχηματισμούς εντός αγωνιστικού χώρου τονίζοντας ότι μικρή σημασία έχει το πώς βλέπει κανείς το 4-3-3 ή το 4-4-2. Αυτό που μετρά είναι η φιλοσοφία. Και αυτή τη φιλοσοφία θα προσπαθήσουν να περάσουν σε όλες τις Εθνικές ομάδες ώστε να δημιουργηθεί η ελληνική ποδοσφαιρική ταυτότητα.
Εν αρχή ην άμυνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη και από εκεί πρέπει να αρχίσει το χτίσιμο. Σε συνδυασμό με το ελληνικό πάθος που δεν είναι τακτικό στοιχείο, αλλά όμως είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο γεγονός, έχουμε μια καλή βάση για να επέλθει και η ανάπτυξη. Πρέπει όμως να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού το αμυντικό μας όπλο.
Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία μιας συμπαγούς ομάδας με σωστή άμυνα από την οποία θα δημιουργούνται οι επαρκείς προϋποθέσεις για μια σωστή επίθεση, ενώ πάντα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς συνθήκες για την επανάκτηση της μπάλας. Αυτά επιτυγχάνονται όταν η ομάδα είναι συμπαγής.
Μεγάλη σημασία δίνεται πλέον στο transition, «πυρηνικό όπλο» της Μπαρτσελόνα που έχει την καλύτερη άμυνα στον πλανήτη όσο κι αν αυτό ακούγεται πλασματικό, είναι η αλήθεια. Ο Σάντος και όλοι οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί στο εξής καλούνται να ρίχνουν μεγάλο βάρος στις μεταβάσεις από άμυνα σε επίθεση κι από επίθεση σε άμυνα.
Το ευέλικτο 4-3-3
Κι επειδή σε μας τους δημοσιογράφους αλλά και στους φιλάθλους αρέσουν οι σχηματισμοί, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 4-3-3 θα είναι το σύστημα που θα ακολουθούν όλες οι εθνικές ομάδες. Αυτό το σύστημα επιλέχθηκε γιατί είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στο σχηματισμό της αντιπάλου ομάδας. Έτσι εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε 4-4-1-1, σε 4-2-3-1, ακόμα και σε 4-4-2.
Μην υποτιμάτε την πάσα
Μεγάλη έμφαση έχει ζητηθεί από όλους τους προπονητές να δίνεται στην πάσα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μέσι κάθεται μετά το τέλος της προπόνησης και κάνει 100 πάσες στον τοίχο. Η πάσα είναι το παν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο του transition και στην Ελλάδα προπονητές και παίκτες την υποτιμούν.
Στο εγχειρίδιο περιλαμβάνονταν και πολλές άλλες λεπτομέρειες γύρω από την οργάνωση και την προπονητική μεθοδολογία οι οποίες έχουν φτάσει στα χέρια που πρέπει να φτάσουν. Τώρα πρέπει να γίνει μεθοδική και αξιοκρατική δουλειά από όλους, ώστε να περιμένουμε υα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα του πλάνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η η τριανδρία Σάντος, Φύσσας, Βόκολος, θα χρειαστεί γερό στομάχι, υπομονή και στήριξη σε αυτό τους το όραμα.
Πηγή: novasports.gr