Δεν αποδέχεται τις πολιτικές ταμπέλες. Κλίνει μία ζωή επ' αριστερά (και ως ποδοσφαιριστής σε αυτή την πτέρυγα έπαιζε), αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του ούτε κομμουνιστή ούτε σοσιαλιστή. Αυτός είναι ο Εβαλντ Λίνεν, ο οποίος με αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη και τα παρεπόμενά του πήρε την κατάλληλη... πάσα για επιβεβαιώσει ότι αν δεν τον απορροφούσε το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε κάλλιστα να σταδιοδρομήσει ως πολιτικός.

Ηταν άλλωστε και υποψήφιος ευρωβουλευτής πριν από 30 χρόνια. Τότε που διεκδίκησε ψήφο (το 1985) με τη Friendenliste, συμμαχία της ειρήνης αριστερών και οικολόγων. Οπως διευκρίνισε, πάντως, σε προ ετών συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία»: «Το έκανα για συμβολικούς λόγους. Μας ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν επρόκειτο να βγει κανείς μας ευρωβουλευτής, ότι το ποσοστό μας θα ήταν πολύ μικρό. Αλλά θέλαμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστές τις θέσεις μας για την οικολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντίθεσή μας στα πυρηνικά».

Από κει και πέρα, ο Γερμανός προπονητής έχει εργαστεί στη Διεθνή Αμνηστία, ενώ είναι μέλος του Future Council που λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο σε θέματα διπλωματίας για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Απολύθηκε όταν ανέλαβε ακροδεξιός πρόεδρος

Τα πολιτικά του «πιστεύω» τα έχει πληρώσει στην αθλητική του διαδρομή ο Εβαλντ Λίνεν. Ως ποδοσφαιριστής δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική Γερμανίας, παρότι «κεντούσε» στη θέση του αριστερού εξτρέμ, ενώ ως τεχνικός απολύθηκε από την Τενερίφη από ακροδεξιό πρόεδρο.

Ηταν το 2002, όταν ο Βίκτορ Πέρεθ Ντε Ασάνιο ανέλαβε την προεδρία του ισπανικού συλλόγου και αφού προετοίμασε για τις εξελίξεις με το «ο Λίνεν δεν θα πρέπει να κοιμάται ήσυχος», δύο εβδομάδες αργότερα τον... έστειλε.

Επίσης ως ποδοσφαιριστής -όταν έπαιζε στην Γκλάντμπαχ- είχε πρωτοστατήσει για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην εκδιωχθεί από τη δουλειά του (λόγω πολιτικών πεποιθήσεων) ένας κομμουνιστής δάσκαλος. Θυμάται δε ακόμη (όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Ρήξη») ότι «σ' ένα ματς με την Ιρντιγκεν ένας συμπαίκτης που μπήκε αλλαγή στη θέση μου φοιτούσε σε στρατιωτική σχολή. Μπήκε λοιπόν και έβαλε το νικητήριο γκολ. Ξέρετε τι έγραψε μια εφημερίδα; Ο στρατιώτης σκόραρε, ο ειρηνιστής δεν έπαιξε καλά».

Τα μειονεκτήματα που βλέπει σε κομμουνισμό και σοσιαλισμό

«Οι σοσιαλιστικές ιδέες προήλθαν από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι βίωναν απάνθρωπες οικονομικές συνθήκες. Τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κράτη του 20ού αιώνα έκαναν ένα μοιραίο λάθος: επιχείρησαν να μεταμορφώσουν αυτές τις ιδέες σε πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που ο κόσμος άλλαζε» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» και διευκρίνιζε «τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κράτη δημιούργησαν τη δικτατορία του κράτους. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, η δυνατότητα να πεις τη γνώμη σου ούτε να υφίστανται άλλα κόμματα. Ηταν μόνο άσπρο-μαύρο».

Εννοείται βέβαια πως έχει πολλά ράμματα για τη... γούνα των ΗΠΑ. «Παράγουν εκατομμύρια όπλα εδώ και 100 χρόνια, τα οποία φέρνουν απίστευτο εισόδημα σε πολύ λίγους ανθρώπους. Επαναλαμβάνω: η ιδέα του σοσιαλισμού, όχι αυτό που τής έκαναν, ήταν καλή, πολύ καλή».

Στο... σημάδι τράπεζες και εταιρείες

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κάποιος στο μακρινό παρελθόν για να ανασύρει απόψεις του Εβαλντ Λίνεν για την πολιτικό-κοινωνική ζωή.

Σε συνέντευξη Τύπου της τρέχουσας περιόδου (τον περασμένο Νοέμβριο) είχε ερωτηθεί αν συμφωνεί με τη φράση του Ντέμη Νικολαΐδη «αριστερίζω, γι' αυτό είμαι ΑΕΚ» και απάντησε: «είμαι εδώ και γιατί μ' αρέσει η προέλευση της ομάδας και επειδή έχουμε κοινές αντιλήψεις με τα στελέχη της. Θεωρώ καταστροφικό τράπεζες και εταιρείες να έχουν συσσωρευμένη δύναμη. Και είναι σκάνδαλο το 1% της ανθρωπότητας να είναι άπληστο και να εκμεταλλεύεται τους υπόλοιπους.

Ανέκαθεν πίστευα ότι ο πλούτος είναι αρκετός και φτάνει για όλους, δεν γίνεται να υπάρχουν λίγοι με πολλά εκατομμύρια κι από την άλλη εκατομμύρια να πεινάνε και να πεθαίνουν από φτώχεια. Συνεπώς ναι, πιστεύω ότι οι παρατάξεις με αριστερή ιδεολογία μπορούν να βοηθήσουν, επειδή ακριβώς σκέφτονται και ενδιαφέρονται περισσότερο για τον άνθρωπο».

Πηγή: Goal