Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, που ήταν πάντοτε και αγαπημένο σλόγκαν του Ρεχάγκελ και οι πιο παλιοί δεν το ξεχνούν όχι γιατί τον αναπολούν αλλά επειδή αποτελούσε μέρος της ταυτότητάς του Γερμανού, είναι το αποτέλεσμα που μόνο η δική τους προσπάθεια αποφέρει. «Δεν έχει σημασία τι γράφουν οι εφημερίδες και τι λέει ο κόσμος. Χάνουμε ή κερδίζουμε γιατί κάτι λάθος ή σωστό κάνουμε εμείς», έλεγε πάντοτε ο Ότο. Και έβρισκε άμεση ανταπόκριση -εκτός των άλλων και- γιατί τις περισσότερες φορές μιλούσε στους ίδιους ποδοσφαιριστές, αφού δεν άλλαζε εύκολα το ρόστερ. Σενάρια διδακτικά, όμως παλιά.

Αυτή ή ήττα στη Βοσνία, πέραν της βαθμολογικής απώλειας, είναι επίσης δυνατόν και να ευεργετήσει τους διεθνείς. Καθώς έχουν καταλάβει και ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους πως δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει περαιτέρω, ούτε να επηρεάσει το επόμενο καθοριστικό παιχνίδι του Ιουνίου στη Λιθουανία. Το καλύτερο σενάριο πάντως θα ήταν να υπήρχε άμεση υποχρέωση σε λίγες μέρες ώστε να δοθεί το περιθώριο να ξεχαστεί με μία νίκη το στραπάτσο του 1-3 στη Ζένιτσα. Οι παίκτες που φορούν το εθνόσημο παρόλα αυτά δείχνουν προσγειωμένοι και αποδέχονται ότι το ηχηρό αυτό χαστούκι μπορεί να τους ξυπνήσει. Την ίδια ώρα που οι Βόσνιοι δεν αποκλείεται να υποστούν κι αυτοί κάποιο στραβοπάτημα, το οποίο θα αποφέρει ενδεχόμενος εφησυχασμός τους μετά τη νίκη επί της Ελλάδας.

Η ποδοσφαιρική μας ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι με το μαχαίρι στο λαιμό και όταν η λεπτομέρεια έχει σημασία, ο στόχος χάνεται δύσκολα τα τελευταία δέκα χρόνια. Η τωρινή κακή ποδοσφαιρική παράσταση ήταν δυστυχώς η φυσιολογική συνέπεια της χαλαρής προσέγγισης, ότι «η Βραζιλία για μας δεν είναι πλέον μακριά». Πράγματι δεν ήταν και υποστηρίζω πως ούτε τώρα είναι. Όχι επειδή εκείνη «έρχεται» κι απλώνει από μόνη το χέρι της σ εμάς, αλλά γιατί εμείς γνωρίζουμε πως όταν γράφεται ιστορία, τις περισσότερες φορές μετά το 2004 κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μας αφιερωθεί κεφάλαιό της. Μεγάλο ή μικρό δεν έχει σημασία. Είμαστε εκεί.

Πηγή: pamesports.gr