Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δώνης είπε προς τους σπουδαστές δημοσιογραφίας: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόσκληση. Εχω βρεθεί και σε άλλες τέτοιες συζητήσεις. Χαίρομαι να βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους και σε ένα χώρο που είναι δύσκολος. Ελπίζω η συζήτηση να είναι εποικοδομητική για εσάς, για να σταματήσουμε να βλέπουμε το ποδόσφαιρο επιφανειακά. Να μπούμε λίγο βαθύτερα και όσοι έχουμε ρόλο στο ποδόσφαιρο να κάνουμε μια νέα αρχή, να δούμε τα πράγματα διαφορετικά».
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ερωτήσεις προς τον Γιώργο Δώνη.
Θεωρείτε με όλα αυτά που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο ότι υπάρχει κάποιος τρόπος για να το αλλάξουμε;
«Είναι δύσκολη απάντηση. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Όταν νοσεί η κοινωνία δεν είναι δυνατόν να ανθεί το ποδόσφαιρο. Είναι θέμα του πως έχει χτιστεί το κράτος, τι νόμοι υπάρχουν και αν εφαρμόζονται. Είναι ένα θέμα που εύχομαι να λυθεί στις επόμενες γενιές. Όταν και θα αποκτήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία. Είχα την τύχη να ζήσω σε ένα κράτος που οι νόμοι εφαρμόζονταν και έβλεπα να υπάρχει σεβασμός. Από 10 χρονών μέχρι 70 χρονών είχαν την ίδια νοοτροπία. Πήγαιναν στο γήπεδο όχι μόνο για τη νίκη, αλλά για τη προσπάθεια. Και εγώ είχα αποκτήσει αυτή την ελληνική κακή νοοτροπία. Εζησα διαφορετικά πράγματα στην Αγγλία. Προσπαθώ να επηρεάσω με τον τρόπο μου ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς και εγώ ξεφεύγω από τα όρια. Και εγώ θα πρέπει να δείξω ένα διαφορετικό επίπεδο. Ολοι όσοι επιτελούμε ένα ρόλο να πάει το ποδόσφαιρο στη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω όλα τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή να είναι παρελθόν».
Ερώτηση έγινε και για την ανάπτυξη των ακαδημιών…
«Οι ακαδημίες είναι θέμα προγραμματισμού. Στην Ελλάδα έγινε από ανάγκη λόγω οικονομικής κρίσης. Μπορεί να παίζουν παιδιά που δεν είναι έτοιμα ενώ η ανάπτυξη των παικτών θα πρέπει να γίνεται με άλλο τρόπο. Για να χτιστεί μια ακαδημία στις ομάδες της Ευρώπης, δαπανούνται κάποια χρήματα από μικρές ηλικίες. Ένα παράδειγμα είναι ο μικρός μου ο γιος. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα προτεραιότητά του είναι το ποδόσφαιρο. Είναι μέσα στο προπονητικό κέντρο. Χτίζουν και χαρακτήρα και αθλητή. Όταν οι ελληνικές ομάδες είχαν χρήματα δεν επένδυσαν σε αυτό το κομμάτι. Τώρα που υπάρχει η κρίση, το κομμάτι αυτό χειροτερεύει. Η δική μας ομάδες που έχει την οικονομική σταθερότητα, ελπίζω να έχει σωστή ανάπτυξη. Η ακαδημία του ΠΑΟΚ ως τώρα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και είμαστε τυχεροί που παιδιά από την ακαδημία παίζουν στην πρώτη ομάδα. Θαυμάζω το επίπεδο της Πόρτο, που μπορεί να αναπτύξει παίκτες και όταν στην αρχή κοστίζει ελάχιστα, τον πουλάνε στη συνέχεια 30,40,50 εκατομμύρια ευρώ».
Για τους μικρούς του ΠΑΟΚ και ποιο είναι έτοιμοι…
«Αυτό είναι άλλη κουβέντα. Δε με ενδιαφέρει ποιος είναι πιο έτοιμος, αλλά ποιος έχει το ταλέντο. Κάποια παιδιά λόγω σωματοδομής μπορούν να πάρουν ευκαιρία στα 17 και κάποια άλλα να είναι έτοιμα λόγω ταλέντου στα 19. Δεν έχει σημασία αν ο Κωνσταντινίδης, ο Κάτσε, ο Αποστολόπουλος παίρνουν περισσότερες ευκαιρίες από τους άλλους, γιατί ο προπονητής τους θεωρεί πιο έτοιμους. Σημασία έχει αυτοί που δεν παίζουν να μην τους χάσεις. Γιατί μπορεί σε 1-2 χρόνια να είναι έτοιμοι. Η ουσία είναι να μη χαθεί κάποιο ταλέντο, άσχετα με την ετοιμότητα του καθενός».
Για μια παλιότερη δήλωση του Ριβάλντο και τη δουλειά του…
«Με ενδιαφέρει όταν δουλεύω με κάποιους παίκτες, να υπάρχουν παίκτες που έχω μαλώσει και στεναχωρήσει και υπάρχουν και άλλοι που τους έχω κάνει χαρούμενους. Όταν είσαι προπονητής, πρέπει να βάζεις πάνω από όλα την ομάδα. Ο Ριβάλντο είχε πει ότι οι προπονήσεις που κάνουμε είναι ισάξιες με Μίλαν και Μπαρτσελόνα και θεωρούσε ότι θα είμαι ο πρώτος Ελληνας προπονητής που θα πάει στην Ευρώπη και ήταν πολύ τιμητικό γιατί μόνο προετοιμασία κάναμε μαζί. Δε σκέφτομαι την απώλεια τίτλου. Πιστεύω ότι θα τον κατακτήσουμε. Το ποδόσφαιρο όμως είναι απρόβλεπτο. Η δική μας δουλειά είναι πιο δύσκολη, γιατί πρέπει να ετοιμάσουμε κάποιους άλλους σε όλα τα επίπεδα, για να υπάρχει καλό πνεύμα και η ομάδα να διεκδικήσει τους στόχους της. Οι προπονητές και οι παίκτες δε θα πρέπει να κρίνονται για ένα αποτέλεσμα αλλά στην καθημερινότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που προσλαμβάνονται για να κρίνουν τον προπονητή».
Για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ:
«Είναι παρά πολύ σκληρό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να χάνεται για σημαντικό διάστημα, μία ομάδα που αντιπροσωπεύει πολύ λαό. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Εχει υποβαθμιστεί το ποδόσφαιρο και θα είναι μεγάλη απώλεια σε πολλά επίπεδα. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο το μέλλον. Σε πολλές ομάδες έγιναν τεράστια λάθη. Δεν είμαι αρμόδιος για να τα κρίνω, γιατί πέρασα για λίγο από την ΑΕΚ. Είναι πολύ λυπηρό όμως»
Αν είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του φέτος και τι θεωρεί ότι έκανε λάθος…
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δουλεύει και δεν κάνει λάθη. Αν κάποιος δεν κάνει σκληρή αυτοκριτική και δεν είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται δημόσια, ξέρουν οι άνθρωποι μου πόσο σκληρός είμαι με τον εαυτό μου. Πολλές φορές παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα για μένα. Υπάρχουν παιχνίδια και φέτος, που έχουμε νικήσει και όταν θα μελετήσω το παιχνίδι, να θεωρώ ότι έχω κάνει κάποιο λάθος. Υπάρχουν παιχνίδια που πιστεύω ότι έκανα αυτό που έπρεπε, αλλά δε νικήσαμε. Επειδή είμαι φιλόδοξος άνθρωπος, με στεναχώρησε πολύ ο αποκλεισμός από τη Ραπίντ. Ηταν ένας συνδυασμός με τις συνθήκες που είχαμε και τις πολλές απουσίες ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι. Ηταν λάθος εκείνος ο αποκλεισμός».
Για την καλύτερη του στιγμή ως προπονητής και ως παίκτης
«Η μεταγραφή μου στην Αγγλία. Καμία σχέση με κάποια στιγμή. Ο κόσμος έχει μείνει σε μία κούρσα. Τη μεταγραφή την είχα κάνει πριν την κούρσα. Ημουν τυχερός γιατί είχα πολλές προτάσεις από το εξωτερικό και επέλεξα τη Μπλάκμπερν. Αυτό που καταξιώνει τους προπονητές είναι οι τίτλοι. Η κατάκτηση του Κυπέλλου με τη Λάρισα. Στην προπονητική μου καριέρα ανέβηκα σκαλί - σκαλί. Προτίμησαν να ξεκινήσω από την Δ’ Εθνική και ήταν μεγάλο σχολείο οι μικρές κατηγορίες και με κάποια αποτελέσματα σαν προπονητικό τιμ φτάσαμε στη μεγάλη κατηγορία. Κανένας προπονητής αν δεν έχει άξιους συνεργάτες δε μπορεί να προχωρήσει. Σε όποια ομάδα και αν πηγαίνω είναι οι συνεργάτες μου, να είναι οι ίδιοι».
Για την πίεση του κόσμου στην Ελλάδα:
«Δε θεωρώ ότι λυγίζει μόνο τους Ελληνες προπονητές. Είναι οι συνθήκες που επικρατούν γενικά σε μεγάλες ομάδες. Στις δύο μεγάλες ομάδες που έχω δουλέψει, χωρίς να υποτιμώ τις υπόλοιπες, ήταν διαφορετικές συνθήκες. Στην ΑΕΚ υπήρχε εσωτερικό πρόβλημα. Εδώ στον ΠΑΟΚ, ίσως να έχω την καλύτερη ατμόσφαιρα που έχω συναντήσει ως προπονητής. Υπάρχει μια διαφορετικότητα έξω από την ομάδα, που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Δεν πρέπει να κοιτάμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Στον ΠΑΟΚ, έχουν γίνει εξαιρετικά πράγματα και δε μιλάω μόνο για το αγωνιστικό, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντί να είμαστε ευχαριστημένοι και να κοιτάμε πως θα προοδεύσει η ομάδα, υπάρχει μία εσωστρέφεια έστω και σε μικρό βαθμό, που κάνει καλό. Αυτό που απαιτείται είναι συσπείρωση, είτε είναι ο Δώνης είτε όχι. Με τον Φερέιρα, με τον Μαλεζάνι, όλοι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, γιατί μας θεωρούν δύσκολους. Είμαστε δύσκολο κοινό και ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να το αλλάξουμε».
Για το αν του έγινε ποτέ κάποια ενόχληση που να τον είχε να κάνει με την ηθική του:
«Είμαι πολύ προσεκτικός στις επιλογές μου. Ακόμα και από την Δ’ Εθνική ήταν με ανθρώπους του ποδοσφαιριστές. Στη Λάρισα με το ίδιο σχήμα, στην ΑΕΚ με έναν πρώην ποδοσφαιριστή στον Ατρόμητο με έναν παράγοντα που ξέει το ποδόσφαιρο και στον ΠΑΟΚ με έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Δε μετράει για μένα το χρήμα, γιατί ως ποδοσφαιριστής δεν είχα πρόβλημα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η καριέρα μου και πως θα συνεργαστώ. Για να στο ζητήσει κάποιος πρέπει να του δώσεις το δικαίωμα. Και δεν έχω δώσει το δικαίωμα σε κανέναν».
Για το γεγονός ότι οι Ελληνες προπονητές δέχονται πιο σκληρή κριτική:
«Ισχύει για όλο το περιβάλλον. Στον Ελληνα θα τα χώσουμε πιο εύκολα. Στον ξένο έχουμε υπομονή, του δίνουμε ένα διάστημα να προσαρμοστεί. Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε αν είναι Ελληνας ή κάτι άλλο. Σε όλες τις δουλειές, υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί. Μη μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης λόγω της εθνικότητας, αλλά λόγω της ικανότητας και αφού μελετήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Να πάτε μια βδομάδα στις προπονήσεις να δείτε πως δουλεύει. Και να δείτε τι σας άρεσε. Να καθόμαστε σε μια καρέκλα και να κριτικάρουμε είναι πολύ εύκολο. Μπορώ και εγώ να το κάνω».
Για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω των αποδοκιμασιών:
«Στην αρχή της προπονητικής μου καριέρας, στη Λάρισα, αντιμετώπιζα το ίδιο. Έπρεπε να χτίσω μια ομάδα από την αρχή και τα άκουγα. Όταν πιστεύεις στη δουλειά σου, δεν πηδάς ποτέ από το καράβι. Εφόσον δουλεύεις, προσπαθείς, η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα είναι καλή το πιο πιθανό είναι να δικαιωθείς. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι αρκετά απρόβλεπτο».
Σε ερώτηση για το αν μετάνιωσε για το θέμα Γκαρσία:
«Για οποιοδήποτε θέμα δημιουργείται και δεν έχεις την κατάληξη που θέλεις, πρέπει να προβληματίζεσαι .Σε κάθε υπόθεση. Δεν έχω διεκδικήσει ποτέ το αλάθητο. Για το συγκεκριμένο, έχουν ειπωθεί πολλά. Ο εύκολος στόχος είναι ο προπονητής. Με ειλικρίνεια θα πω πως ότι περνούσε από το χέρι μου, προς την καλή κατεύθυνση το έκανα».
Για το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης:
«Στο πρώτο παιχνίδι με κακή εμφάνιση κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, πήραμε τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι, έχουμε το αβαντάζ. Πρέπει να ετοιμαστούμε και σωματικά και ψυχολογικά για αυτό το παιχνίδι που μας οδηγεί στον τελικό. Εμπιστεύομαι τους παίκτες μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτό το παιχνίδι είναι το αποτέλεσμα. Εχουμε την εμπειρία αυτών των αγώνων. Εγώ είμαι τυχερός που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεκδικώ τον τελικό. Θα είναι δυνατό παιχνίδι, με δύσκολο αντίπαλο και ο Αστέρας αξίζει το σεβασμό. Θεωρώ ότι οι παίκτες μας θα κάνουν αυτό που μπορούν και θα μας οδηγήσουν στον τελικό».
Για τους δανεικούς και τι θα γίνει το καλοκαίρι:
«Ναι μεν τρέχουν οι στόχοι και είμαστε μέσα και στους δύο. Συγχρόνως γίνεται δουλειά από όλους στην ομάδα για την επόμενη σεζόν. Αν αυτό δεν τρέξει γρήγορα θα ταλαιπωρηθούμε, γιατί δε θέλουμε να περάσουμε αυτό που περάσαμε το καλοκαίρι. Θέλουμε να αναβαθμιστεί το υλικό μας. Θέλουμε να κάνουμε μία δυνατή ομάδα όχι μόνο για το υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά για μια δυνατή ομάδα στην Ευρώπη.
Οσον αφορά του δανεικούς, δεν έχει να κάνει μόνο με το αν είναι καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά και με το οικονομικό σκέλος».