Γράφει ο Αντώνης Μενδρινός.
Μάλλον ο δεύτερος, γιατί τον πρώτο είχαμε να τον δούμε εδώ και μερικά χρόνια, από τις τελευταίες του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο σταρ με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή Μπέκαμ ανακοίνωσε στα 38 του χρόνια ότι σταματά το ποδόσφαιρο! Γιατί ο Μπέκαμ θα μείνει στη ποδοσφαιρική ιστορία ως ο άνθρωπος που έφερε το… σταριλίκι στο ποδόσφαιρο.
Δεν είναι τυχαίος ως άνθρωπος ο Μπέκαμ. Και φυσικά εάν πρόκοψε ποδοσφαιρικά αυτό δεν το χρωστούσε μόνο στο ταλέντο του, αλλά και στο μυαλό του. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να αξιοποιήσει με τρόπο μοναδικό την εξυπνάδα με το ποδοσφαιρικό ταλέντο!
Πιτσιρικάς όταν απλά ήταν ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στη Γιουνάιτεντ έδωσε δείγματα του μυαλού του. Της διορατικότητάς του. Όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο έτρεξε και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
- Μα καλά τώρα βρήκες να σπουδάσεις. Που σου ανοίγονται οι ποδοσφαιρικοί ορίζοντες; Τον ρώτησαν
- Μα ακριβώς τώρα πρέπει να αναπτύξω το μυαλό μου. Να μπορώ να κάνω τις σωστές κινήσεις και τις σωστές επενδύσεις.
Κι ο Μπέκαμ επένδυσε σωστά. Σε ομάδες, σε χρήμα, ακόμα και στη προσωπική του ζωή.
Όταν έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει ότι ήταν στην ομάδα. Είχε χάσει τη θέση του βασικού κι έπαιζε μάλλον σπάνια.
Ήρθε όμως ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της «βασίλισσας» να δηλώσει:
«Ήταν ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιριστής που πέρασε από την ομάδα. Μας άνοιξε τις αγορές της Άπω Ανατολής και πούλησε τις περισσότερες φανέλες και αναμνηστικά από κάθε άλλο.»
Ενδεχομένως αυτή ήταν και η λογική της απόκτησής του. Γιαπωνέζοι, Κορεάτες και Κινέζοι ήξεραν τον Μπέκαμ από τη Μάντσεστερ κι έμαθαν τη Ρεάλ εξ αιτίας του. Οι αγορές της Άπω Ανατολής άνοιξαν για τη «βασίλισσα» με τον μακράν πιο δημοφιλή ποδοσφαιριστή στις χώρες αυτές.
Κι όταν αργότερα πήγε στις ΗΠΑ πάλι στηρίχτηκε στη δημοφιλία που είχε αποκτήσει. Εκεί μπορεί να μην ήταν ακριβώς ο «άντρας της Βικτόρια», αλλά ήταν ένα «χρυσό ζευγάρι» που ενδιέφερε πολύ κόσμο στο Λος Αντζελες κι όχι μόνο τους ποδοσφαιρόφιλους.
Η ικανότητα του Μπέκαμ με κοντρολάρει τη μπάλα και να τη στέλνει στα δίχτυα (ποιος θα ξεχάσει το χτύπημα φάουλ στο Ολντ Τράφορντ στον αγώνα με την Ελλάδα…) συναγωνιζόταν ευθέως το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Ακόμη και οι εμφανίσεις του είχαν στόχο να αυξήσει τον κύκλο των θαυμαστών του.
Λέγεται ότι οι «παπαράτσι» που τον φωτογράφησαν σε κάποιες διακοπές του με τάνγκα δεν ήταν ακριβώς παπαράτσι. Ήταν μέρος ενός σχεδίου που ήθελε το συγκεκριμένο εσώρουχο να απευθύνεται όχι μόνο στους γκέι, αλλά και στους «στρέιτ». Κι αφού το φορούσε ο «στρέιτ» Μπέκαμ θα μπορούσε να το φορέσει οποιοσδήποτε στον κόσμο.
Ακόμα και το γεγονός ότι συνέχισε να βγάζει πολλά λεφτά χωρίς να παίζει μπάλα είναι στα υπέρ του. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μπορέσει να το προσπεράσει. Την ίδια ώρα που άλλες καριέρες περισσότερο ταλαντούχων ποδοσφαιριστών γκρεμίστηκαν, όπως του Ροναλντίνιο, ο Μπέκαμ συνέχιζε να απασχολεί τους πάντες και να παίρνει το μέγιστο δυνατό της αμοιβής του.
Νάναι καλά ο άνθρωπος, να πετύχει σε ότι κάνει από εδώ και πέρα και να περιμένουμε κάποια στιγμή να μας γράψει και το μυστικό του να παίρνεις πολλά λεφτά χωρίς να δουλεύεις….
Πηγή: pamesports.gr