Ο αστικός μύθος ήθελε Τσουκάτο, Πάγκαλο αλλά κι άλλους αξιωματούχους του παλαιού, του αυθεντικού, του πατριωτικού, του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, να σουλατσάρουν στο σκάφος του Κόκκαλη. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο άνθρωπος που άλλαξε την Ελλάδα. Εκείνες τις παλιές καλές εποχές, όταν ο Λευτέρης Πανταζής έκανε σουξέ τραγουδώντας «παράνομος κι αν είναι ο δεσμός μας, εμείς τον δέσαμε με αγάπες και αισθήματα.

Κι αν μας δικάσει η κοινωνία και τους δυο μας, θα τους φωνάξω της καρδιάς είμαστε θύματα». Ο Ανδρέας έκανε βόλτες χρησιμοποιώντας κότερο επιχειρηματία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κόσμος πάει μπροστά και εξελίσσεται, από το σκάφος μεταπηδήσαμε στο αεροπλάνο.

Οπως, λοιπόν, ο Νικόλας Πατέρας έφερε με το λίαρ τζετ στην Αθήνα τον Τζιμπρίλ Σισέ, έτσι κι ο Μελισσανίδης έστειλε στην Κεφαλονιά τον Σταυρίδη: «Πού να ξυπνάς από τις τέσσερις το πρωί, Δημητράκη, για να πας με το αεροπλάνο της γραμμής; Θα σε πετάξω εγώ φεύγοντας για Μόντε Κάρλο. Δεν με βγάζεις από τον δρόμο μου». Κάπως έτσι περιγράφουν να τα λέει ο Μελισσανίδης αυτόπτες μάρτυρες. Φόρα παρτίδα. Και για να λέμε του στραβού το δίκιο, αν είσαι λαμογιάρης, δεν μπαίνεις στο αεροπλάνο αυτουνού που σου έχει βγάλει μεροκάματο.

Για να μπεις πάει να πει ότι έχεις άγνοια κινδύνου. Αγνοια κινδύνου που επέδειξε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ο ίδιος ο Μελισσανίδης. Είναι δεδομένο ότι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πληρώνουν για να αγοράσουν δημοσιότητα. Ο Μελισσανίδης σ' αυτό το τρίτο μπάσιμό του στην ΑΕΚ λεφτά δεν έχει βάλει ακόμα. Τη δημοσιότητα όμως τη θέλει. Την επιζητεί. Οταν δέχεται τον διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστή Μιγκέλ Ανχελ Κορδέρο στα πολυτελή γραφεία του στον Πειραιά. Τον Κορδέρο να εντυπωσιάζεται, να υπογράφει και το βράδυ να τρώνε μαζί στο κότερο του προέδρου.

Αν έφερνε δηλαδή τον Σαβιόλα, τι θα έκανε; Θα τον πέταγε με αλεξίπτωτο στη Νέα Φιλαδέλφεια; Τη δημοσιότητα επιζητείς όταν λες ότι μόλις γίνει η «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια «όλοι οι άλλοι θα θέλουν να γκρεμίσουν τα γήπεδά τους». Κι ότι μόλις βάζει η ΑΕΚάρα γκολ, θα βαράνε χίλιες καμπάνες μαζί. Οπως την Ανάσταση. Οταν τρώει γκολ, ενδεχόμενα θα χτυπάνε πένθιμα, όπως όταν βγαίνει ο επιτάφιος. Δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά. Δεν είναι δυνατόν να είσαι Μελισσανίδης και να ασχολείσαι προσωπικά με τη μεταγραφή του Μάνταλου.

Και να το παίρνεις προσωπικά επειδή ο Αλαφούζος πήρε τον Κουτρουμπή. Οταν είσαι ο διεθνούς κύρους μπίζνεσμαν, δίνεις τα κλειδιά του μαγαζιού της ΑΕΚ στον Μπάγεβιτς. Δεν ασχολείσαι ο ίδιος μέρα νύχτα με ομάδα Γ' Εθνικής. Αυτά δεν θυμίζουν ΑΕΚ της δεκαετίας του '90. Σε Ιωνικό της δεκαετίας του '80 παραπέμπουν. Τριάντα χρόνια πίσω. Γιατί υπογράφει ο ίδιος ο Μελισσανίδης τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ; Αφού ο εμπλεκόμενος είναι ο γιος του. Υπάρχει απάντηση: Για να βγει φωτογραφία με τον Στουρνάρα.

Γιατί παρά το γεγονός ότι έχει φύγει από την πλατεία Μέμου κι έχει φτάσει μέχρι τη Γουόλ Στριτ, δεν μπορεί να ξεφύγει. Εκεί ακριβώς εντάσσεται και το ταξίδι του Σταυρίδη στην Κεφαλονιά: «Ιδιωτικό αεροπλάνο έχουμε, κάνουμε μια εξυπηρέτηση στο φιλαράκι μας για να γυρίσει άνετος κι ωραίος πίσω να συνεχίσει τις διακοπές του». Ετσι, λοιπόν, κάηκε ο Σταυρίδης. Κι όχι ότι είχε ανάγκη το πόστο. Φορτωμένος είναι και για τα καλά μάλιστα. Κι ο μισθός εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε τρεις κι εξήντα δεν ήτανε. Δύο χιλιάδες εξακόσια γιούρο ακριβώς. Καθαρίστηκε όμως ο άνθρωπος επειδή ο Μελισσανίδης ήθελε να δείξει ότι έχει αεροπλάνο. Αυτά.

Οταν οι ευθύνες ανήκουν σε υπουργούς και διοικητές, δεν τρέχει κάστανο

ΣΤΗ θάλασσα τους πετάγανε τους αστακούς στη Σαντορίνη. Τι να τους κάνουνε; Να τους αφήσουνε στα ψυγεία χωρίς ψύξη να σαπίσουνε; Κοντά στη µία εβδοµάδα είχανε µείνει χωρίς ρεύµα. Στο πικ της τουριστικής περιόδου. Μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Και δεν µιλάµε ούτε για Νιγηρία ούτε για Μπαγκλαντές ούτε για Σουµάτρα. Για Ευρώπη πρόκειται. Για την Ελλάδα που θα σπάσει φέτος το ρεκόρ των 17 εκατοµµυρίων αφίξεων.

Να πληρώνει ένα τσουβάλι λεφτά ο τουρίστας για ξενοδοχείο στη Σαντορίνη και να είναι πέντε µέρες χωρίς ρεύµα. Και να ψάχνει στα περίπτερα να βρει κανένα φακό. Ξεπουλήσανε όλους τους φακούς και µετά βγάλανε τις λαµπάδες που τους είχανε µείνει από την Ανάσταση. Και µιλάµε τώρα για νησί. Που φυσάει δώδεκα µήνες τον χρόνο. Κι η δουλειά θα µπορούσε να γίνεται στα εύκολα, στα σίγουρα και στη φτήνια µε ανεµογεννήτριες. Ποιος να τα σκεφτεί όµως αυτά και ποιος να τα κάνει; Οι δήθεν υπεύθυνοι και αρµόδιοι; Ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχουν; Υπήρξανε ποτέ στην Ελλάδα; Ανοιξε έστω και µία µύτη γι' αυτή την ξεφτίλα;

Τον Σταυρίδη που µπήκε στο αεροπλάνο του Μελισσανίδη (φωτό) τον σφουγγαρίσανε. Γι 'αυτούς που αφήσανε τη Σαντορίνη χωρίς ρεύµα τίποτα. Υπόθεση εργασίας: Αν αυτό είχε γίνει από µπλακ άουτ λόγω απεργίας. Να είχανε κατεβάσει δηλαδή τους διακόπτες είτε το ΠΑΜΕ είτε αυτός ο έντιµος συνδικαλιστής ο Φωτόπουλος. Σύσσωµος ο πολιτικός και δηµοσιογραφικός κόσµος θα ζήταγε τον δηµόσιο απαγχονισµό τους στο Σύνταγµα. Οταν οι ευθύνες ανήκουν σε υπουργούς και διοικητές, δεν τρέχει κάστανο.

Η δουλειά θα µπορούσε να γίνεται στα εύκολα και στη φτήνια µε ανεµογεννήτριες. Ποιος να τα σκεφτεί όµως αυτά;

Ο Θεός µού είπε να παραιτηθώ.
-Πάπας Βενέδικτος

Aδειάζουν τα γηροκοµεία µε διπλό κέρδος

ΠΕΝΙΑ τέχνας κατεργάζεται. Οταν τώρα µε την κρίση δεν υπάρχουνε ούτε χοντρά ούτε ψιλά, όλοι ψάχνονται για να τη βγάλουνε και σπάνε το κεφάλι τους για να βρούνε λύσεις. Και βρίσκουνε. Δεν είναι, λοιπόν, µόνο οι νέοι που γυρίζουνε πίσω στα πατρικά τους σπίτια. Νέοι τρόπος του λέγειν δηλαδή.

Σαραντάρηδες εργένηδες πάνε τα πίσω µπρος στη µαµά και στον µπαµπά. Οταν δεν έχεις δουλειά, όταν είσαι ρέστος, πώς θα πληρώσεις το ενοίκιο; Κι άιντε και δουλεύεις. Πώς µπορείς να τη βγάλεις µ' ένα πεντακοσάρικο µισθό; Πίσω µπρος, λοιπόν, στο δωµάτιό σου, στο πατρικό που σε περιµένει. Γνωστά είναι αυτά, αλλά όπως είπαµε δεν είναι µόνο αυτά. Τώρα µε την κρίση αδειάζουνε τα γηροκοµεία. Με το κέρδος µάλιστα να είναι διπλό. Και τα λεφτά κάθε µήνα για τον γέρο ή τη γριά περισσεύουνε και βάζοντάς τον στο σπίτι του ψειρίζεις τη σύνταξη. Τι έξοδα να έχει ο γέρος; Τα φάρµακά του κι ένα γιαούρτι.

Μία επίσης επικερδής λύση είναι όταν µένει ο γέρος µόνος του, να τον φωνάζουνε τα παιδιά στο δικό τους σπίτι. Και τη σύνταξή του την κάνουνε παντελόνι κάθε τέλος του µήνα και παίρνουνε το ενοίκιο από το σπίτι του γέρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή η ΕΡΤ έκλεισε και άνοιξε για να ξαναπροσληφθεί ο Ανδρέας Ναούµης;

Πηγή: Goal