«Don’ t Fix It» (Μην το στήνεις) ονομάζεται το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της μάστιγας των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο, το οποίο εγκαινίασε η FIFpro (μετέχουν σύνδεσμοι αμειβομένων ποδοσφαιριστών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στους οποίους και ο ΠΣΑΠ), η FIFA, η UEFA, η Ιντερπόλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου.

Στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

α) Η αφύπνιση ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων, διαιτητών και των αρχών του ποδοσφαίρου ώστε να έχουν αποτελεσματική δράση απέναντι στο φαινόμενο που αφορά τα στημένα παιχνίδια.

β) Η βελτίωση της μορφής δράσης του οργανογράμματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η μείωση εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στο στήσιμο αγώνων.

γ) Η καθιέρωση ενός δυνατού και συνεργαζόμενου δικτύου επικοινωνίας μέσα από το Ιντερνετ των χωρών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο συνέδριο που έγινε για το θέμα στη Βουδαπέστη ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Μπίρκμπεκ Δόκτωρ Χάρβεϊ: «Το φαινόμενο των στημένων αγώνων έχει διαφορετικό προφίλ σε κάθε χώρα. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να σχετίζεται με τον εθισμό στο στοίχημα, σε άλλες με τη διείσδυση εγκληματικών συμμοριών στις ομάδες και σε άλλες με τις χαμηλές αποδοχές και τις εργασιακές συνθήκες».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε στο συγκεκριμένο συνέδριο από το μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΠ, Σταμάτη Συρίγο, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος, και η ΕΠΟ από τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ, Θ. Μπριάκο.

«Μου έκανε εντύπωση ότι η Interpol, η UEFA και η FIFA το έχουν πάρει πολύ σοβαρά» λέει στην «Κ» ο κ. Συρίγος και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας θα διοργανώσουμε πιθανόν στις αρχές Νοεμβρίου συνέδριο “Don’t Fix It” στην Ελλάδα. Mέχρι τότε αυτό που θα κάνουμε είναι να τυπώσουμε φυλλάδια και να ενημερώσουμε τους ποδοσφαιριστές για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που έχει η συμμετοχή τους στο στήσιμο αγώνων».

Μέχρι στιγμής η πρόταση – «έκπληξη» ήρθε από τον σύνδεσμο των Φινλανδών ποδοσφαιριστών και λέγεται «κόκκινο κουμπί». Πρόκειται για εφαρμογή που έχει τοποθετηθεί στα κινητά σχεδόν όλων των ποδοσφαιριστών. Οταν χρησιμοποιείται αυτό το «κουμπί», λειτουργεί ως συναγερμός και ενημερώνονται αυτόματα ο σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών και οι στοιχηματικές εταιρείες που είναι συμβεβλημένες ώστε να ελέγξουν τις αποδόσεις. Οι καταγγελίες είναι ανώνυμες.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αν αυτό το σύστημα προκριθεί ως αξιόπιστο, θα έρθει και στην Ελλάδα.

Εναν παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιούν η FIFA και η UEFA, οι οποίες έχουν υιοθετήσει την τηλεφωνική γραμμή ανώνυμων καταγγελιών.

Η γραμμή αυτή είναι γνωστή στους διαιτητές, ώστε, όταν κάποιος πλησιαστεί από επιτήδειο με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνα για στοιχηματικό κέρδος, ο διαιτητής να μπορεί άμεσα και ανώνυμα να προβεί σε καταγγελία. Προς το παρόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ανώνυμων καταγγελιών.

Πάντως, αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης της κατά τον Μισέλ Πλατινί μάστιγας των στημένων αγώνων ίσως έχουν αδύνατα σημεία. Το πρώτο είναι η παραπλάνηση. Το δεύτερο περιγράφεται εξαιρετικά από τον δόκτορα Χάρβεϊ: «Είναι ανήθικο να χρησιμοποιείς ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες προκειμένου να αναφέρουν τις επαφές που είχαν, αν δεν έχουν εγγυήσεις εμπιστευτικότητας και ασφάλειας».

Πηγή: soccerplus.gr