Η Eθνική πήρε αυτό που πραγματικά της αξίζει, αφού οι Βόσνιοι είναι καλύτεροι από εμάς. Για την ακρίβεια, εμείς πληρώσαμε εκείνη την εντός έδρας ισοπαλία μαζί τους και νομίζω εκείνη τη φάση του Γκέκα σε κενό τέρμα.

Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, με τα "αν" δεν πας πουθενά, ίσα – ίσα καταφέρνεις ακριβώς το αντίθετο και η Eθνική θα πρέπει απλά να ζήσει μία διαδικασία υψηλού άγχους. Όταν βρεθεί ο αντίπαλος, θα ασχοληθούμε με αυτόν.

Ο Σάντος έχει μία ομάδα που σε επίπεδο χαρακτηριστικών μπάζει είναι η αλήθεια. Έχουμε απίστευτα κενά στα χαφ στα οποία αγωνίζεται ο πρώην μπακ Μανιάτης, ο Κατσουράνης στα 34 του χρόνια και ο Νίνης που έχει φανερή έλλειψη ρυθμού όμως παρόλα αυτά η παρουσία του ήταν μονόδρομος.

Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι βλέπουν πως ο σέντερ φορ μας Μήτρογλου, δεν ξέρει να κάνει μέσα στο παιχνίδι τίποτα άλλο πλην της εκτέλεσης. Δεν μπορεί να πασάρει, δεν μπορεί να πρεσάρει, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην κυκλοφορία της μπάλας. Με αντιπάλους χαμηλού επιπέδου όπως το Λιχνενστάιν και τη Λετονία, ίσως και να βοηθά, αλλά μόλις ανέβει λίγο το επίπεδο, είναι κακός για τη λειτουργία της ομάδας.

Η εποχή μετά τους Καραγκούνη σε πρώτη φάση και Κατσουράνη σε δεύτερη, θα είναι πολύ δύσκολη για την Εθνική. Δεν βλέπω τίποτα σε 8άρι που να έρχεται από πίσω. Ίσως ο Σάμαρης αν παίξει στον Ολυμπιακό, ίσως ο Καραγκούνης του Ατρομήτου που μου άρεσε πολύ με την Άλκμααρ σε αυτόν τον ρόλο, μετά το χάος.

Είναι πολύ κομβική η ανάσταση του Νίνη στον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο ημίωρο που είχε ρυθμό ήταν εξαιρετικός. Μου φαίνεται μάλιστα καλύτερος παίκτης από τότε που έφυγε για Ιταλία. Πιο ουσιαστικός, ψάχνει να κάνει τη διαφορά. Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να τον επαναφέρει, θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην Εθνική.

Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, προσπάθησε να αποκτήσει και άλλον έναν παίκτη που δεν παίζει αυτή τη στιγμή στην ομάδα του και χάνει δυναμική. Θα μπορούσε να παίξει και αυτός ρόλο στη μεσαία γραμμή αν και 8άρι δεν μπορείς να τον πεις. Για τον Φορτούνη ο λόγος. Παικτάρα, αλλά δε θέλει να επιστρέψει Ελλάδα. Και ποιος να τον κατηγορήσει γι΄ αυτό;

Η ουσία είναι πως δεν βγάζουμε χαφ. Σταμάτησαν Ζαγοράκης και Μπασινάς, δεν αργεί η ώρα που ο Καραγκούνης θα αποχαιρετήσει και λίγο μετά ο Κατσουράνης. Δεν υπάρχει παίκτης που να πλησιάζει έστω την αύρα τους. Και κάπου εκεί η Εθνική θα περάσει μεγάλη κρίση. Είναι κάτι που φαίνεται.

Αυτή η Eθνική, με τα κενά της, οφείλει πολλά στον Σαλπιγγίδη. Το γκολ του στη Σλοβακία αλλά και το χθεσινό, είναι αυτά που κλείδωσαν τα μπαράζ και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ακόμη και αυτός όταν θα σταματήσει, παρότι τα χαρακτηριστικά του θεωρητικά εύκολα βρίσκονται, θα είναι απώλεια μεγάλη. Είναι πολλά τα κρίσιμα γκολ του, είναι τόσο έντονες οι σφραγίδες του, που δεν γίνεται να καλυφθούν εύκολα.

Η Eθνική πρέπει να μελετήσει το μέλλον της για να μη χάσει ότι έχτισε τόσα χρόνια. Και σε πρώτη φάση βλέπω την πτώση να έρχεται και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι το ουσιαστικό για να την αποτρέψουμε.

ΥΓ: Ο Γκαρσία έκανε μία δήλωση που την έχει ξανακάνει. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά πως καμιά φορά ένας παίκτης οδηγείται σε ένα συμπέρασμα. Το ότι συντονισμένα άπαντες ενοχλήθηκαν στον Ολυμπιακό και αντέδρασαν μαζικά, είναι ακόμη πιο αστείο. Οι συντονισμένες ενέργειες στον Τύπο, έχουν κουράσει όσο ποτέ άλλοτε. Αντιλαμβάνομαι τον λόγο που γίνονται, αλλά πλέον απευθύνονται σε ένα κοινό που αρέσκεται στις διαδικτυακές κόντρες και δεν πατά ποτέ στο γήπεδο. Ούτε και θα πατήσει ποτέ. Χαλαρώστε λίγο, είστε οι καλύτεροι, οι υπερσφίχτες, οι τέλειοι. Μόνο εσείς υπάρχετε και κανένας άλλος.

ΥΓ: Αύριο θα απολογηθεί λογικά ο Κάτσε. Δεν τη γλιτώνει την τιμωρία και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το άσχημο για τον Κάτσε είναι πως όλα αυτά ήρθαν σε μία εποχή που κανένας από εμάς δεν αντέχει άλλο διχασμό. Ο ένας αγαπά Σαλπιγγίδη, ο άλλος μισεί. Ο ένας είναι με Ζαγοράκη, ο άλλος με Βρύζα. Ο ένας είναι άσπρο, ο άλλος είναι μαύρο. Κανένας δεν αντέχει άλλο στοιχείο διχασμού και μάλλον το μάρμαρο το πληρώνει ο μικρός που έκανε μία γκέλα από αυτές που δεν περνάνε στο ντούκου, σε ένα πολύ κακό τάιμινγκ.