για το σχόλιο αυτό κάποιοι φίλοι (και παραδοσιακοί λάτρεις του Φερνάντο) με επιστολές τους στο [email protected] με κατηγόρησαν ότι υπαινίσσομαι πως ο Σάντος δεν δουλεύει, ενώ οι πατενταρισμένες αυτές νίκες μαρτυρούν το αντίθετο.

Πιο πολύ από όσους τα βάζουν με τον Σάντος μετά από κάθε μέτριο ματς της Εθνικής μού αρέσουν αυτοί που τον υπερασπίζονται. Όλοι σχεδόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 1-0 της Εθνικής αποτελούν απόδειξη του πόσο πολύ ο Φερνάντο εκμεταλλεύεται το υλικό, το οποίο δεν είναι σπουδαίο και δεν είναι για πολλά. Πρέπει να πω πως αυτό είναι ένα μόνιμο συμπέρασμα που ακολουθεί όλες τις ομάδες του Σάντος: παντού, όπου δούλεψε, σύμφωνα με τους θαυμαστές του, το υλικό δεν ήταν σπουδαίο γι' αυτό κι αυτός έπρεπε να φτιάχνει ομάδες που να κερδίζουν 1-0. Ωραίο παραμύθι, αλλά χωρίς δράκο.

Ρεχάγκελ

Κοίταξα από περιέργεια πόσες φορές είχε κερδίσει με 1-0 η Εθνική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, στην τελευταία διοργάνωση που στον πάγκο της είχε τον Οτο Ρεχάγκελ. Σε εκείνη τη διοργάνωση είχε αντιπάλους στον όμιλο την Ελβετία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Μολδαβία και το Λουξεμβούργο, πεντάδα όχι και πολύ διαφορετική αν τη συγκρίνουμε με την τωρινή (Βοσνία, Σλοβακία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν). Στα δέκα ματς με τους συγκεκριμένους η Εθνική μας δεν κέρδισε κανένα παιχνίδι με 1-0! Στην πορεία της για την Νότιο Αφρική κέρδισε με 1-0 μόνο τη ρεβάνς με τους Ουκρανούς στα μπαράζ -με το γκολ του Σαλπιγγίδη στο Κίεβο. Εκείνη η ομάδα, που βασικούς κυνηγούς είχε τον Σαμαρά, τον Σαλπιγγίδη, τον Χαριστέα και τον Γκέκα, είχε πάντα τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη στα χαφ κι ο Ρεχάγκελ έψαχνε να βρει αυτόν που θα τους πλαισιώσει. Έπαιξαν στη διάρκεια των προκριματικών δίπλα στους δυο ο Μπασινάς, ο Πατσατζόγλου (!), ο Τζιόλης, ο Πλιάτσικας (!), ο Μόρας (!), ο Φωτάκης, ενώ κάποιες σποραδικές εμφανίσεις είτε ως κυνηγοί είτε ως χαφ έκαναν ο Λυμπερόπουλος και ο Αμανατίδης, που ωστόσο δεν ήταν ποτέ βασικοί. Επειδή η άμυνα τότε και τώρα είναι σχεδόν ίδια, η μόνη σοβαρή διαφορά ανάμεσα στις τότε ενδεκάδες και στις τωρινές είναι ότι πλέον παίζει πολύ ο Μήτρογλου, σε σχέση με τον Χαριστέα το '10, πολύ περισσότερο ο Μανιάτης και τελευταία ο Χριστοδουλόπουλος και ο Νίνης. Δεν είναι λοιπόν θέμα υλικού το αν στη φάση αυτή των προκριματικών η Εθνική μας έχει πετύχει μόλις 9 γκολ σε 8 ματς κερδίζοντας 4 με 1-0.

Διετία

Μόλις ανέλαβε την ομάδα ο Σάντος το 2010 από τα πρώτα 5 ματς που έδωσε τα 3 έληξαν με 1-0! Τι άλλαξε; Νομίζω πρώτα από όλα η αγωνιστική ένταση: ο Ρεχάγκελ στην τελευταία του διετία, έχοντας χάσει πολλά από τα παιδιά του που έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης, πίεζε την ομάδα πιο πολύ! Με τους πιο νέους οι σχέσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ειδυλλιακές και από τους παλιούς είχαν μείνει ελάχιστοι. Όταν ο Σάντος ήρθε, πολλοί είδαν στον ερχομό του τον καλό διοικητή που γνώριζαν από τη συνεργασία τους στους συλλόγους: οι παίκτες γνώριζαν ότι ο κόουτς απαιτεί σεβασμό, αλλά δεν θα «μαστιγώσει» και κανένα κι ο κόουτς γνώριζε ότι στους παίκτες του αρκεί να κερδίζουν. Αποτέλεσμα αυτού του σιωπηλού συμβιβασμού είναι τα τωρινά αποτελέσματα. Τα οποία απαγορεύεται, νομίζει κανείς, να είναι θεαματικά! Για να μην παρεξηγηθώ δεν ισχυρίζομαι ότι ο Σάντος τους δίνει οδηγίες για να κερδίσουν με 1-0 (άλλωστε αυτό δεν υπάρχει), ούτε πως τους διατάζει να σταματήσουν αν προηγηθούν: θα ήταν τρισευτυχισμένος αν κέρδιζε η ομάδα του 3-0 και 4-0. Το κακό είναι ότι οι παίκτες του γνωρίζουν πως πρώτος από όλους με αυτού του τύπου της νίκες δεν έχει πρόβλημα: κι ανάλογα προσαρμόζονται.

«Μήτρο»

Ποτέ δεν έχω ισχυριστεί ότι ο ιντζινιέρ (που λένε και στο χωριό του) Σάντος δεν δουλεύει! Ισα ίσα: ο άνθρωπος είναι από τους πιο δουλευταράδες, τους πιο οργανωτικούς, τους πιο καταρτισμένους και τους πιο αγαπητούς ξένους που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Άλλο όμως είναι η δουλειά στην όποια προπόνηση κι άλλο η νοοτροπία που το γκρουπ κουβαλάει. Ο Στέφενς στο ματς ΠΑΟΚ – Πανιώνιος απαιτούσε στο 3-0 από τους παίκτες του να μη σταματήσουν. Ο Βαλβέρδε το Μήτρογλου, όχι μόνο δεν του συγχωρούσε τη στατικότητα στην περιοχή, αλλά τον έδινε και δανεικό. Ο Σάντος δεν απαιτεί και έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του. Ειδικά στο Μήτρογλου που μπορεί να βάλει το γκολ του 1-0…

Πηγή: sday.gr