Η γκίνια ήταν τόσο μεγάλη που υποχρέωσε τον Φερνάντο Σάντος να δηλώσει μετά το ματς: «Πρέπει κάποιες φορές να σε θέλει και η μπάλα». Ετσι είναι. Μόνο ένα αυτογκόλ δηλαδή; Δεν θα μπορούσε να γυρίσει την μπάλα στα δίχτυα άλλες δύο τρεις φορές αυτός ο Σκρτελ, να κερδίσει η Εθνική με καθαρό σκορ;

Αλλος τρόπος για να βάλουμε γκολ δεν είχε προκύψει. Κατά τα άλλα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είμαστε λαός των αντιθέσεων. Ασπρο ο ένας, μαύρος ο άλλος. Πάντα κάτι θα βρουν οι Ελληνες για να τσακωθούν μεταξύ τους. Οπως άλλωστε έχει πει ο ακαδημαϊκός Ζωρζ Πιλαλί «η αγάπη είναι για όλο τον κόσμο κι ο φθόνος για τους εκλεκτούς». Και δεν λέμε για τον Δημητράκη και τους «δύο προέδρους» που έκαναν σεφτέ στους τσαμπουκάδες με αφορμή το χθεσινό ματς στο ΣΕΦ. Αυτοί τουλάχιστον έχουνε κάθε χρόνο να μοιράσουνε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό.

Εχουνε τουλάχιστον δύο σοβαρούς λόγους για να αρπαχτούνε. Το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία τι έχουνε να χωρίσουνε; Μια χαρά το πάνε σαν συγκυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Οταν συμφωνείς δηλαδή στο μνημόνιο, σε ποιον τομέα να τα χαλάσεις, στο πότε θα αρχίσει και πόσο θα διαρκέσει η κυνηγετική περίοδος; Επειδή όμως το πολύ κολλητιλίκι βλάπτει και ευνοεί τα «δύο άκρα», όπως αναφέρει το σλόγκαν του πρωθυπουργού, βρήκανε ευκαιρία και αφορμή να διαφωνήσουνε. Κι επί κρισίμου και ιδιαίτερα σημαντικού θέματος μάλιστα: Πόσο θα στοιχίσει η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου;

Οι δύο Ηρακλείς του κυβερνητικού στέμματος, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο πολύς εναντίον του τίποτα. Σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα και προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού, ο Αβραμόπουλος αποφάσισε η φετινή παρέλαση να έχει «απ' όλα», όπως λένε και στα σουβλάκια. Και άρματα μάχης και αεροπλάνα που θα σκίζουν τον καταγάλανο ουρανό, ενώ στον λιμένα της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσει και μια φρεγάτα. Σούμα όλα μαζί τα έξοδα σε ποσά προ μνημονίου. Δηλαδή 1.312.000 γιούρο.

Ενώ η περσινή παρέλαση είχε στοιχίσει μόλις τρακόσα είκοσι χιλιάρικα. Ο Βενιζέλος, βλέποντας να αναβιώνει το «λεφτά υπάρχουν» του Γιωργάκη, έγινε έξαλλος. Δεν μπορεί, σου λέει, εμένα να με κυνηγάνε οι ομολογιούχοι, να μην μπορώ να βγω από το σπίτι μου, κι ο Σαμαράς να σκορπάει τον ιδρώτα του ελληνικού λαού σε παρελάσεις. Εβαλε τις φωνές, λοιπόν, για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου είναι το κόμμα της νοικοκυροσύνης και της εγκράτειας. Δεν είναι όλοι ίδιοι λοιπόν. Υπάρχουν ακόμα στη Βουλή κόμματα που σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, η παρέλαση ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά στη συγκυβέρνηση. Δύο επίλεκτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δύο ιδιαίτερα κομψές κυρίες, είναι έτοιμες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους: Η Θεοδώρα Τζάκρη και η Θεοδώρα (κατά κόσμον Ντόρα) Μπακογιάννη. Τι θα φορεθεί τον χειμώνα που έρχεται; Η Θεοδώρα Τζάκρη επιμένει στο σομόν, ενώ η Θεοδώρα Μπακογιάννη στο βεραμάν. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να τις καλέσει στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου, προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Αφού, λοιπόν, όπως είπαμε στο μνημόνιο συμφωνούν, οι ιδεολογικές τους διαφορές έχουν μεταφερθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Πόσα λεφτά πρέπει να στοιχίσει η παρέλαση; Τι θα φορεθεί τον χειμώνα; Το σομόν ή το βεραμάν; Αυτά.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥ ΨΕΚΑΖΟΥΝΕ;

ΤΟ 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι µας ψεκάζουν. Οτι αυτές οι άσπρες γραµµές στον ουρανό που αφήνουν τα αεροπλάνα είναι αέρια. Που εισπνέει ο κόσµος για να είναι σε καταστολή και να µην αντιδράει στη Νέα Τάξη πραγµάτων. Και δεν τα λέει αυτά µόνο ο Λιακόπουλος και δεν τα γράφει µόνο η «Ελεύθερη Ωρα». Τα πιστεύει, σύµφωνα µε γκάλοπ που είδε το φως της δηµοσιότητας, το ένα τρίτο του ελληνικού λαού. Γι' αυτό άλλωστε πέρυσι τον Μάιο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση διάψευσης: ότι «καµία πτήση ψεκασµών µε χηµικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από το ελληνικό έδαφος». Μασάει όµως η κατσίκα ταραµά; Δεν είναι κορόιδο ο Ελληνας για να φάει το παραµύθι τους.

Πού είναι το παράξενο όµως ότι ο ένας στους τρεις Ελληνες πιστεύει ότι µας ψεκάζουνε; Οι Ελληνες πιστεύουν τη Λίτσα Πατέρα και τις άλλες αστρολόγους που τους λένε κάθε πρωί από την τηλεόραση τα µελλούµενα. Οι Ελληνες πιστεύουν ότι θα λύσει τα προβλήµατά τους η Χρυσή Αυγή και την ψηφίζουνε. Οι Ελληνες πιστεύουν ότι αυτά που τους λένε κάθε βράδυ στις οκτώ οι δηµοσιογράφοι είναι ειδήσεις. Οι Ελληνες βλέπουν κάθε Σάββατο βράδυ τον Σπύρο Παπαδόπουλο στην τηλεόραση και πιστεύουν ότι διασκεδάζουν. Οι Ελληνες, και µάλιστα οι προοδευτικοί εξ αυτών, πιστεύουν ότι άξιος εκπρόσωπός τους είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός και τον στέλνουν στη Βουλή. Οταν πιστεύουν όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν θα πιστεύουν ότι τους ψεκάζουνε;

Οι δουλειές έχουν ανοίξει

ΤΟ σωστό να λέγεται. Η κοινωνία εξελίσσεται. Υπάρχει πρόοδος. Πριν από τριάντα χρόνια ήταν όταν ο Ζωρζ Πιλαλί, πριν από την Κατερίνα Γώγου, είχε αναφερθεί περί µπάτσων και άσπρης σκόνης. Με το να ρωτάει «είναι αλήθεια, ρε γάτο, ότι εσείς την πουλάτε;». Κι ο γάτος (ο τσοσµπάς δηλαδή) να απαντάει µε πάσα ειλικρίνεια: «Οι από πάνω. Εµείς υπάλληλοι είµαστε». Ιδού, λοιπόν, που ύστερα από τριάντα χρόνια οι δουλειές έχουν ανοίξει. Οσες ψιλοδουλειές, δηλαδή, κάνουν οι «υπάλληλοι».

Σε έρευνα που έγινε σε αστυνοµικά τµήµατα από τους αδιάφθορους, µε αφορµή τη Χρυσή Αυγή, τα αποτελέσµατα ήταν λες και επρόκειτο για έφοδο σε καταυλισµό Ροµά στην Ασπροβάλτα: Εβδοµήντα πακέτα τσιγάρα και 73 DVD. Ενα πυροβόλο όπλο µε 50 φυσίγγια. Σε ντουλάπι αρχιφύλακα 41 ναρκωτικά χάπια. Λαθραία πακέτα τσιγάρα, δύο κούτες µε 250 CD και DVD. Βρέθηκαν ακόµη και σπόροι κάνναβης. Ψιλοδουλειές. Περισσεύµατα. Και µεν οι δραστηριότητες κάποιων αστυνοµικών έχουν επεκταθεί, αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουµί του. Μια κούτα CD, µια κούτα λαθραία τσιγάρα, πενήντα χάπια και κάτι σπόρια µαύρο. Ψιλοπράµατα στην κυριολεξία. Αναδουλειές.

Η πατρίδα µπορεί να κοιµάται ήσυχη. Ο Ν. Μπίστης και άλλες 58 προσωπικότητες συνυπέγραψαν για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
-Observer

ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσο κοντά είναι ο Βασιλακόπουλος στο να γίνει ο Μητσοτάκης του µπάσκετ;

Πηγή: Goal