Πέρασε η φάση που ασχολούμαστε με την Εθνική και γι΄ αυτό λέω να ασχοληθώ εγώ λίγο, κόντρα στο ρεύμα.

Πρώτα απ΄ όλα, θα πρέπει να σταματήσουν να την αντιμετωπίζουν κάποιοι ως Γερμανία ή Ιταλία ή Ισπανία. Η Εθνική μας, είναι μία ομάδα δεύτερης διαλογής που αποτελείται από καλούς παίκτες, όμως κανένας από αυτούς δεν πρωταγωνιστεί σε επίπεδο ελίτ.

Οι Βόσνιοι που μας πέρασαν λόγω της διαφοράς γκολ, έχουν Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς, Τζέκο και Μισίμοβιτς που αν μη τι άλλο πρωταγωνιστούν ή πρωταγωνιστούσαν σε επίπεδο ελίτ. Στην πρώτη γραμμή.

Δεν είναι μόνο πως έχουν καλύτερους παίκτες αλλά στο ότι η ομάδα τους βρέθηκε σε φάση ωρίμανσης. Πέρασε τη φάση της αδυναμίας να διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό και ήταν έτοιμη για το βήμα παραπάνω.

Εσύ, η Ελλάδα, είσαι σε βάση μετάβασης από τη μία γενιά στην άλλη και αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι πως οι ξεκάθαροι ρόλοι που θα έπρεπε να έχει μία ομάδα, δεν είναι τόσο ξεκάθαροι. Παρόλα αυτά όμως, ένα πλασέ του Γκέκα σε άδεια εστία, ήταν αυτό που έκρινε την πρωτιά. Αν έμπαινε, εμείς θα ήμασταν πρώτοι και οι ώριμοι Βόσνιοι θα έμεναν στην απ έξω. Όμως ήταν το μομέντουμ τους.

Ακούω την κουβέντα για το θέαμα της Εθνικής. Γελάω γιατί θυμάμαι τον Ντέμη όταν αποφάσισε πως το ποδόσφαιρο του Σάντος δεν είναι εμπορικό και κουβάλησε τον Φερέρ. Η επιλογή ενός προπονητή είναι μεγάλη κουβέντα και μακάρι να βρω τον χρόνο μια μέρα να την αναλύσω σωστά και με επιχειρήματα βάσει των όσων έχω βιώσει.

Πολλές φορές παίρνεις έναν προπονητή για να εξελιχθείς και έχεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Όλες οι επιλογές έχουν θεωρητική βάση, όμως το να λες πως παίρνω προπονητή φιλόδοξο που έχει δείξει κάποιο έργο ή προπονητή εγνωσμένης αξίας ή προπονητή που παίζει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, από το να το δεις στη πράξη έχει τεράστια απόσταση.

Ο Σάντος που γι΄ αυτόν μιλάμε τώρα, ποτέ δεν ασχολείται για το πώς θα ικανοποιήσει το κοινό στην κερκίδα αφού πληρώνεται για το αποτέλεσμα. Και γνωρίζει καλά, πως όσο καλά και να παίξει μία ομάδα άμα δεν κερδίσει το ίδιο κοινό θα είναι αυτό που θα τον χλευάσει.

Ο Πορτογάλος λοιπόν, μάζεψε 25 βαθμούς στους 30 διαθέσιμους, δέχτηκε 4 γκολ συνολικά σε 10 παιχνίδια όμως κράτησε 8 φορές ανέπαφη την εστία της ομάδας, όμως είναι αλήθεια πως θα μπορούσε να βρει μία καλύτερη ισορροπία μεσοεπιθετικά και να αποφύγει το λάθος Αβραάμ στη Βοσνία. Δεν μπορείς να τον πεις σίγουρα αποτυχημένο.

Απλά τώρα στα μπαράζ, θα πρέπει να βρει μία καλύτερη ισορροπία, κάτι εξαιρετικά δύσκολο όταν μιλάμε για εθνική ομάδα.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο μου, θα συμπληρώσω την εικόνα του αγώνα με το Λίχνεστάιν και θα πω πως καλώς πήρε ο Κλάους χρόνο συμμετοχής, αλλά με την εικόνα του Μήτρογλου θα μπορούσε αυτή να είναι λίγο παραπάνω για να δείξει κάτι το παιδί. Ο Μήτρογλου, δεν είναι καλός στους αγώνες της Εθνικής και δεν βάζω το φιλικό με την Αυστρία. Γενικά στην κουβέντα που κάνω για ποδόσφαιρο, δεν με απασχολούν τα φιλικά.

Και επειδή νομίζω πως ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης του Μήτρογλου είναι το κρύο – ζέστη, αυτή η αίσθηση του απόλυτου βασικού που του δίνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν θα του βγει σε καλό. Όπως και δεν θα βγει στον Κλάους το σε βάζω πέντε λεπτά για να μη μουρμουρίζουν οι άλλοι.

Πάμε και στα δικά μας. Το Σάββατο παίζουμε με την Τρίπολη και αναλύοντας λίγο τις δύο ομάδες καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα. Είναι δύο ομάδες με καλούς παίκτες και χωρίς συνοχή. Ο Αστέρας δεν έχει καμία σχέση με τον περυσινό, προσπαθεί να παίξει πιο στρωτό ποδόσφαιρο όμως δεν έχει βρει ακόμη ισορροπία. Εμείς από τη πλευρά μας, έχουμε καλούς παίκτες, έχουν πάρει ανάσες, αλλά αν είναι να κάνουμε μία γκέλα μέχρι να πάμε στο Καραϊσκάκη, αυτή θα είναι το Σάββατο. Γιατί ο Αστέρας και ξέρει πώς να παίρνει αποτελέσματα στην Τούμπα και έχει ποιότητα.

Αν για παράδειγμα παρουσιάσουμε την εικόνα που είχαμε με τον Πλατανιά, δεν έχουμε καμία τύχη γιατί μπροστά οι Αρκάδες έχουν κανονικούς εξτρέμ, που σκοράρουν και που δεν συγχωρούν αστεία λάθη.

Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να δείξει πως βρίσκει μία ισορροπία γιατί άμα δεν την βρει, θα αφήσει βαθμούς στην Τούμπα.

Στα διοικητικά, είναι θέμα χρόνου το νέο αθλητικό κέντρο. Η έκταση σύντομα θα δοθεί, η πίεση που άσκησε στις αρχές ο Σαββίδης απέδωσε και οι ιδέες που έχουν πάρει οι άνθρωποι του από τα αθλητικά κέντρα που έχουν επισκεφτεί είναι αρκετές.

Και αυτή θα είναι η βάση για το πολύ καλύτερο αύριο.

ΥΓ: Από εδώ και στο εξής, σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό παιχνίδι, ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να αστυνομεύσει τον κόσμο. Όποιος λειτουργήσει εις βάρος της ομάδας και την θέσει σε κίνδυνο αποκλεισμού, θα πρέπει και να αναλάβει το κόστος της πράξης του. Ξέρω, η αστυνόμευση είναι άκομψη λέξη, όμως όταν την αφήσαμε στην αστυνομία είδαμε τι έγινε. Είναι αδιανόητο, ο ΠΑΟΚ να έχει στερηθεί τόσα πολλά λόγω της ανυπαρξίας των αξιωματικών της αστυνομίας και να μην έχει τιμωρηθεί ούτε μισός. Ας κάνουμε πως δεν υπάρχουν αυτοί και ας φροντίσουμε εμείς το χώρο μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να συμβάλει σε έναν πιθανό αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΥΓ: Ο Κάτσε γύρισε στις προπονήσεις και κανένας δεν ασχολείται και καλά κάνει. Απλά, αυτή η υπερβολή που βιώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ας γίνει επιτέλους μάθημα.

ΥΓ: Χρύσανθε DNA έχει η ομάδα μπάσκετ, αλλά έχει και αυτή του ποδοσφαίρου. Περιμένω να σε διαβάσω όταν θα αναφερθείς σε αυτό, αλλιώς θα κάνω συνεντεύξεις Φοιρού, Ρότσα, Χατζάρα σε μία τριλογία ισάξια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.