Το καλοκαίρι του 2007 οι Ελληνες φίλαθλοι έμαθαν για πρώτη φορά έναν 19χρονο επιθετικό, τον οποίον είχε ήδη κλείσει ο Ολυμπιακός, αλλά δεν τον είχαν δει αγωνιζόμενο στην Ελλάδα. Το παιδί αυτό έμενε στη Γερμανία, δεν μίλαγε καλά ελληνικά και έπαιζε στη δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ, από την οποία τον πήραν οι «ερυθρόλευκοι».

Εκείνο το καλοκαίρι η εθνική ομάδα των Νέων (κάτω των 19) είχε προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων με προπονητή τον Νίκο Νιόπλια και έφθασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Ισπανία 1-0. Σ' εκείνη τη διοργάνωση έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο του Κώστα Μήτρογλου, που ήταν μέλος μιας παρέας που πρωταγωνιστεί σήμερα στην ομάδα των Ανδρών, καθώς μέλη εκείνης της Εθνικής Νέων ήταν ακόμη ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Δημήτρης Σιόβας, ο Σωτήρης Νίνης.

Εκείνο το 19χρονο παιδί φόρεσε στη συνέχεια τη φανέλα του Ολυμπιακού, στον οποίον τον είχε πάρει ο τότε προπονητής των «ερυθρόλευκων» Τάκης Λεμονής, καθώς το άστρο του είχε αρχίσει να λάμπει με την Εθνική στα προκριματικά του Euro 2007 που είχαν γίνει στην Κατερίνη. Στις εθνικές ομάδες πήρε μεταγραφή για την Εθνική των Ελπίδων, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 17 φορές πετυχαίνοντας και τέσσερα γκολ. Ο τότε προπονητής της Εθνικής Ανδρών Οτο Ρεχάγκελ διέβλεψε νωρίς το ταλέντο του και άρχισε να τον καλεί στη μεγάλη εθνική ομάδα.

Ο «Οθωνας» τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στα προηγούμενα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2010, σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν. Ηταν Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009, στο Ολυμπιακό Στάδιο, όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε την Ουκρανία στο πρώτο από τα δύο μπαράζ που έληξε 0-0. Στο 71ο λεπτό της συνάντησης το παιδί για το οποίο μιλάμε πήρε τη θέση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και στα 21 του χρόνια χρίστηκε διεθνής με την εθνική ομάδα των Ανδρών.

Ο Οτο Ρεχάγκελ δεν τον πήρε στην αποστολή που ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, αλλά ο διάδοχος του «Οθωνα» και σημερινός κόουτς Φερνάντο Σάντος τον μονιμοποίησε στην Εθνική και τον συμπεριέλαβε και στην αποστολή του Euro 2012, στο οποίο αγωνίστηκε ω αλλαγή μόνο στο ματς με την Τσεχία. Λίγο αργότερα, στις 15 Αυγούστου εκείνου του καλοκαιριού στο φιλικό Νορβηγίας-Ελλάδας 2-3, σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική Ανδρών. Σήμερα το παιδί στο οποίο αναφερόμαστε έχει γίνει 25 ετών, εξακολουθεί να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό με τον οποίον διαπρέπει και εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Εθνική Ανδρών, στην οποία επίσης διαπρέπει και με την οποία έχει ήδη 27 συμμετοχές και έχει σημειώσει επτά γκολ.

Το παιδί αυτό είναι σαφές ότι ονομάζεται Κώστας Μήτρογλου και δεν είναι μόνο τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον της Ρουμανίας. Είναι όλα όσα έχει κάνει το τελευταίο διάστημα με την Εθνική και τον Ολυμπιακό (22 γκολ σε 21 αγώνες) και τα οποία έχουν αναγκάσει άπαντες να υποκλιθούν στην αξία και το ταλέντο του.

Το κομβικό γκολ στο Λίχτενσταϊν

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι μετά το καλοκαίρι που έδωσε η εθνική μας ομάδα και το τελευταίο εκτός έδρας στον όμιλο ήταν αυτό με το Λίχτενσταϊν στη Βαντούζ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Ηταν ένα παιχνίδι το οποίο δεν πήγαινε καλά για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 72ο λεπτό δεν μπορούσε να σκοράρει και ήταν στο 0-0 απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Ο ποδοσφαιριστής που έδωσε τη λύση σε εκείνο τον αγώνα ήταν και πάλι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος πέτυχε το μοναδικό τέρμα της Εθνικής μας στο 72ο λεπτό.

Ηταν ένα γκολ κομβικό, αφού σε μια κακή βραδιά για την εθνική ομάδα έδωσε τη λύση και ταυτόχρονα τη νίκη και τους τρεις βαθμούς που αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από πολύτιμοι για τη συνέχεια που υπήρχαν άλλα τρία εντός έδρας και με τις νίκες που επιτεύχθηκαν σε αυτά η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το δικαίωμα να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα τελικά του Μουντιάλ μέσω των αγώνων μπαράζ με τη Ρουμανία, την οποία κέρδισε προχθές 3-1 και είναι πλέον το πολύ μεγάλο φαβορί για να πάρει την πρόκριση στα γήπεδα της Βραζιλίας.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

ΗΜ/ΝΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ

ΓΚΟΛ

14-8

Αυστρία - Ελλάδα 0-2

2

1-9

Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-5

3

6-9

Λίχτενσταϊν - Ελλάδα 0-1

1

14-9

Ολυμπιακός - Ξάνθη 4-0

3

2-10

Αντερλεχτ - Ολυμπιακός 0-3

3

6-10

Ολυμπιακός - Βέροια 6-0

3

19-10

Πλατανιάς-Ολυμπιακός 1-4

1

27-10

Ολυμπιακός-ΟΦΗ 5-1

2

2-11

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1

1

10-11

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0

1

15-11

Ελλάδα-Ρουμανία 3-1

2

 

ΤΑ ΕΠΤΑ ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΓΚΟΛ

15-8-2-12

Νορβηγία - Ελλάδα 2-3

Φιλικός

1

11-9-2012

Ελλάδα - Λιθουανία 2-0

προκ. Μουντιάλ

1

14-8-2013

Αυστρία - Ελλάδα 0-2

φιλικός

2

6-9-2013

Λίχτενσταϊν - Ελλάδα 0-1

προκ. Μουντιάλ

1

15-11-2013

Ελλάδα-Ρουμανία 3-1

μπαράζ Μουντιάλ

2

Πηγή: Goal