Ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ περισσότερο κι ειδικότερα όταν παίζει η εθνική ομάδα. Ακόμα και σ' αυτές τις εποχές που το έχει πάρει η κάτω βόλτα. Μετρημένες είναι οι ομάδες που μπορούνε να τη βγάζουνε καθαρή. Να πληρώνουνε και να μη χρωστάνε. Και τον κόσμο ζαλισμένο με όσα έχουνε μαζευτεί στο κεφάλι του, να μην έχει την όρεξη. Τη διάθεση, όχι να πάει στο γήπεδο, αλλά ακόμα και να ανοίξει ποδοσφαιρική κουβέντα.

Η εθνική ομάδα όμως είναι κάτι το διαφορετικό. Από τη στιγμή δηλαδή που μπαίνει στη μέση το «εμείς». Ακόμα και γυναίκες θα κάτσουν απέναντι στην τηλεόραση να δουν το γκολ του Μήτρογλου, έχοντας ακούσει τις φωνές ότι «το βάλαμε». Καμία σχέση ωστόσο το ποδόσφαιρο με τις ανοησίες του Τύπου «έτσι γ@μάνε αυτοί που σας χρωστάνε». Οτι «έτσι δίνουμε απαντήσεις στην τρόικα και στους Ευρωπαίους δυνάστες μας». Οτι «λόγω της οικονομικής κατάστασης ο μέσος Ελληνας έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από τέτοιες "εθνικές" επιτυχίες». Και το χειρότερο απ' όλα. Οτι «οι Ελληνες, όταν είναι ενωμένοι, αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα». Τρίχες κατσαρές.

Κανένας άνεργος δεν ξύπνησε την Τετάρτη το πρωί χαμογελαστός επειδή το προηγούμενο βράδυ η εθνική ομάδα είχε πάρει την πρόκριση για τη Βραζιλία. Καμία Μέρκελ και καμία Λαγκάρντ δεν ασχολούνται με την ομάδα του Σάντος για να στεναχωρηθούν από την πρόκριση και να εισπράξουν απαντήσεις. Κανένας Τόμσον δεν έχει προσωπικά μαζί μας. Οι Ελληνες πολιτικοί δημιούργησαν το τεράστιο χρέος κι αυτουνού είναι η δουλειά του να το διαχειρίζεται. Πολύ περισσότερο ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, ακόμα και η μεγαλύτερη επιτυχία όπως το Γιούρο του 2004 δεν συνιστά «εθνικό θρίαμβο». Αν ήταν έτσι, οι Βραζιλιάνοι που πεινάνε πολύ περισσότερο από τους Ελληνες θα είχαν ξεχάσει διά παντός τη δυστυχία τους και θα ήταν ο πλέον ευτυχισμένος λαός στον πλανήτη. Δυστυχώς η ποδοσφαιρική και μόνο Ελλάδα θριάμβευσε την Τρίτη το βράδυ. Ουδεμία άλλη. Ο Καραγκούνης και η παρέα του ήταν οι θριαμβευτές.

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τα προβλήματά της. Η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να ασκεί την ίδια ανεύθυνη πολιτική, είτε αυτό αφορά τα κόμματα εξουσίας είτε της αντιπολίτευσης. Το ποδόσφαιρο ναι. Κέρδισε. Οπως κερδίζει εδώ και δέκα χρόνια από το 2004. Η Ελλάδα, αντίθετα, συνεχίζει να χάνει. Το ποδόσφαιρο που αντιμετωπίζει επίσης τεράστια προβλήματα: Χρεοκοπημένες ομάδες. Μέτριο θέαμα. Αδειες εξέδρες. Βία. Αμφισβήτηση. «Στημένα». Δικαστήρια. Εισαγγελικές έρευνες και πολλά άλλα. Αυτό το ποδόσφαιρο, ωστόσο, έχει βγάλει αυτή την εθνική ομάδα. Οχι ευκαιριακά για δυο τρία χρόνια, αλλά για μια δεκαετία. Και συνεχίζει.

Αυτοί οι παράγοντες, αυτές οι ομάδες, τροφοδοτούν την Εθνική. Αυτή η ΕΠΟ, κατ' αρχάς του Γκαγκάτση που έβαλε το νερό στ' αυλάκι. Στη συνέχεια του Πιλάβιου και τώρα του Σαρρή που διαχειρίζεται όλο αυτό το πρότζεκτ. Οποιος νομίζει ότι είναι εύκολο, ας δει άλλες εθνικές ομάδες και δη μεγάλες, όπως η Γαλλία και η Αγγλία, και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς. Να το πάμε αλλιώς και να επαναλάβω κάτι που έχω ξαναγράψει: Εχει σκεφτεί κανείς να είχε τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια του κάποιος τύπος σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη; Ούτε πέντε λεπτά δεν θα τον είχε αντέξει ο Σάντος. Ασε τις φασίνες που θα έτρωγε από τους ποδοσφαιριστές. Για χίλια πράγματα μπορείς να κατηγορήσεις τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τους κάνεις ίσα κι όμοια με τους πολιτικούς. Αυτά.

Στις εσωτερικές οικογενειακές υποθέσεις οι ΕΠΟ, ΕΠΑΕ και σία δεν επεµβαίνουν

ΔΕΝ ξέρω αν αυτός ο Ηρακλής που παίζει στη Β' Εθνική είναι ο κανονικός Ηρακλής. Συµβαίνει κι αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλες οµάδες να παίζουν κι άλλες να αναφέρουν τα ΜΜΕ. Οπως µε την Κασσιόπη. Η Κασσιόπη είναι που παίζει στη Β' Εθνική. Η οποία όµως παντού αναφέρεται σαν Κέρκυρα. Ετσι κι ο Ηρακλής. Η οµάδα που έπαιζε πέρυσι στη Γ' Εθνική µε έδρα το Καυτανζόγλειο ήταν οι Πόντιοι Κατερίνης. Κι είχαν τσοντάρει δίπλα και το Ηρακλής. Μικρή σηµασία όµως έχουν όλα αυτά. Αυτό που µετράει είναι ότι ο Ηρακλής, µε όποιο όνοµα κι αν εµφανίζεται κάθε φορά, έχει τους ίδιους οπαδούς. Αυτούς που διώξανε τον συχωρεµένο τον Θεοδωρίδη. Αυτούς που διώξανε τον Ρέµο (φωτό). Αυτούς που µε τον αλήστου µνήµης Γιάννη Τάκη πήρανε το κουµάντο στα χέρια τους και µε τις µαϊµού φορολογικές ενηµερότητες ρίξανε την οµάδα στη Β' Εθνική και τη διαλύσανε.

Ο Ηρακλής, όµως, που ποτέ δεν πεθαίνει επανήλθε. Και µαζί µε τον Ηρακλή και οι οπαδοί του. Αυτοί που στην επιστροφή της αποστολής της οµάδας από το µατς στη Λάρισα µε τον Τύρναβο στήσανε µπλόκο στην Κατερίνη. Μπουκάρανε µέσα στο πούλµαν και πού σε πονεί και πού σε σφάζει. Και δεν ήταν η πρώτη φορά βέβαια που κάνανε ντερβισιλίκια στους ποδοσφαιριστές. Ούτε η τελευταία. Κάθε φορά που ζοχαδιάζονται από τα αποτελέσµατα, πάνε την άλλη µέρα στην προπόνηση και την πέφτουνε στους ποδοσφαιριστές. Κι ουδείς βέβαια ασχολείται. Και πολύ περισσότερο ουδείς ντρέπεται. Ούτε αθλητικός εισαγγελέας. Ούτε η ΕΠΟ σαν ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή ούτε ο Καλογιάννης σαν ΕΠΑΕ. Εσωτερική τους ευθύνη, σου λέει, είναι. Οικογενειακή. Εχουνε κάθε δικαίωµα να δέρνονται µεταξύ τους.

Με την πρόκριση στο Μουντιάλ ο Σάντος είναι ο δεύτερος µετά τον Πάπα που διαθέτει το αλάθητο.
-Οbserver

Οπου υπάρχουν συµφέροντα το γινάτι περισσεύει

Ο συµβιβασµός είναι µέσα στη ζωή. Πέντε πάνω-πέντε κάτω, τα βρίσκεις και προχωράς. Πολύ περισσότερο όταν µιλάµε για λεφτά. Για επιχειρηµατίες και για συµφέροντα. Αν, λοιπόν, είναι στην κόντρα και χάνουν και οι δύο, κάνουν αµοιβαίες υποχωρήσεις και τα βρίσκουνε. Ουδέν µεµπτόν. Εδώ τα βρίσκουν ζευγάρια που µπαίνει στη µέση και το συναίσθηµα. Σε κανέναν τρίτο, λοιπόν, δεν πέφτει λόγος επειδή τα βρήκανε η Nova κι ο Παναθηναϊκός. Τα συµφέροντά τους κοιτάξανε. Κι όπου υπάρχουν συµφέροντα το γινάτι περισσεύει. Αλλού είναι το θέµα. Οτι σαν Αλαφούζος µέχρι τώρα έσκουζες. Οτι η άλλη πλευρά σε αδικεί και εξυπηρετεί αλλότρια συµφέροντα. Και οικονοµικά και αγωνιστικά µε τα σχόλια στις µεταδόσεις. Τώρα, λοιπόν, που τα βρήκες, οφείλεις να ενηµερώσεις τον κόσµο της οµάδας σου. Που του ζητάς µάλιστα συνέχεια να βάζει το χέρι στην τσέπη. Οτι το και το. Κάναµε αυτή τη συµφωνία κι αποκοµίσαµε αυτά τα οφέλη. Δεν χρειάζεται να τονίσεις ότι τώρα πλέον είµαστε µε τη Nova «media partners» και κατά συνέπεια το βαν και τα µάτια σας. Εξυπακούεται. Δεν κάνει, λοιπόν, γνωστή τη συµφωνία ο Μώραλης. Εσύ που την έκανες εξηγείς τους λόγους, αναφέρεις τις λεπτοµέρειες και δεν έχεις κανέναν λόγο να κρυφτείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια γκολ έχουν µεγαλύτερη αξία; Τα τρία του Μήτρογλου στη Ρουµανία ή τα τέσσερα του Ρονάλντο στη Σουηδία µε αντίπαλο
τον Αντονσον;

Πηγή: Goal