Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον στον Παναθηναϊκό για την ιστορική συνάντηση του ηγέτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, και του προέδρου της «πράσινης» ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 2 στα γραφεία του συλλόγου και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα στο διοικητικό τοπίο της ομάδας. Οι δύο άνδρες είχαν φιξάρει το ραντεβού τους εδώ και δύο ημέρες προκειμένου να διαφανεί εάν είναι πράγματι εφικτό να υπάρξει η ιστορική αυτή αλλαγή σκυτάλης, έχοντας ως βασικό αντικείμενο συζήτησης το αμιγώς οικονομικό σκέλος.
Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ήδη στα χέρια του όλα τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της εταιρείας αλλά και το μπάτζετ εν γένει, τα οποία και θα παραδώσει προς μελέτη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που με τη σειρά του θα τα αξιολογήσει με τους ειδικούς συνεργάτες του πριν ολοκληρώσει και παρουσιάσει την τελική του πρόταση για τον έλεγχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Μία πρώτη εικόνα ωστόσο θα την αποκτήσει και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν άπαντες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν είναι πράγματι ρεαλιστικές οι πιθανότητες του μπασίματος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (και) στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Πέραν των χρεών-διακανονισμών-εξόδων, σημαντικές είναι επίσης και οι παράμετροι που αφορούν τις προεισπράξεις, στο κατά πόσο και σε τι βαθμό είναι «δεσμευμένα» τα έσοδα της ΠΑΕ, προκειμένου να γνωρίζει ο Γιαννακόπουλος εάν και εφόσον τηρεί τα προσωπικά του κριτήρια η υπάρχουσα κατάσταση στην ΠΑΕ για να επενδύσει με τον τρόπο που έχει αποφασίσει σε αυτήν.
Οι τέσσερις άξονες που κρίνουν το deal
1) ΥΨΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ
Στην πιο πρόσφατη επίσημη τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου, στον ραδιοφωνικό αέρα του συνδέσμου της Θύρας 13, το ύψος του ελλείμματος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε παρουσιαστεί ως μειωμένο κατά 4 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο της πολυμετοχικότητας στο άδοξο τέλος της οποίας είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» είχε επισημάνει ότι από 28 εκατ. ευρώ έχει μειωθεί στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα είχε υπογραμμίσει πως στόχος της διοίκησής του είναι κάθε χρονιά (αρχής γενομένης από τη φετινή) ο προϋπολογισμός της εταιρείας να είναι πλεονασματικός. Εχοντας ως προφανή σκοπό ό,τι χρήματα περίσσευαν να δίνονταν για την (ετήσια) κάλυψη της «τρύπας». Εάν αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται πράξη, το γνωρίζει ουδείς.
Οπως επίσης ουδείς πλην του ίδιου του Αλαφούζου και των συνεργατών του στο οικονομικό επιτελείο είναι σε θέση να γνωρίζει αναλυτικά τα ποσά, τις υποχρεώσεις και κυρίως το πού έχει φτάσει το έλλειμμα, εάν όντως δηλαδή έχει μειωθεί, εάν είναι στα ίδια επίπεδα με την πολυμετοχικότητα ή αν είναι αυξημένο. Στην πρώτη περίπτωση, εάν το χρέος είναι μειωμένο, αντιλαμβάνονται άπαντες ότι θα πρόκειται για θετικό σημάδι στις επαφές των δύο ανδρών. Εάν είναι ίδιο όμως ή αυξημένο, θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα επιλέξει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος καθώς επίσης και από το κατά πόσο (και με ποιον τρόπο) θα θεωρηθεί «διαχειρίσιμο» από τον ηγέτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, στη λογική του συνδυασμού με «επιθετική» μεταγραφική πολιτική για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ και του άμεσου στόχου της ανάκτησης των εγχώριων σκήπτρων.
2) ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Τα δάνεια που έχει η ΠΑΕ και δη το ομολογιακό δάνειο που έχει πάρει ο ίδιος ο Αλαφούζος, δανείζοντας ουσιαστικά ο ίδιος την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποτελούν μία έξτρα παράμετρο που μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο. Πρώτον διότι δεν γνωρίζουμε τι ποσό έχει εκταμιευτεί, δεύτερον επειδή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν εμπεριέχεται στην «τρύπα» (άρα επιβαρύνει το έλλειμμα) και τρίτον γιατί σε περίπτωση που ο Αλαφούζος θελήσει να ζητήσει πίσω ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό που έχει βάλει, δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσει «οκ» από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Αλλωστε η οικογένεια Γιαννακόπουλου έβαλε ένα τσουβάλι χρήματα στην ΚΑΕ και τα έχασε, συμμετείχε με πάνω από 10 εκατ. ευρώ στην πολυμετοχικότητα και τα έχασε και γενικώς όποιος βάζει σε μία ΠΑΕ ή ΚΑΕ ξέρει ότι δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω παρά μόνον έαν την κάνει κερδοφόρα και στη συνέχεια τη μεταπωλήσει. Κάτι που έχει συμβεί φυσικά σε ελάχιστες περιπτώσεις στον χώρο του αθλητισμού από τότε που έγιναν επαγγελματικά τα δύο «μεγάλα» σπορ της χώρας μας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ).
3) ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Κατ' αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε πριν απ' όλα ότι όταν υπάρχει «τρύπα» σε μία εταιρεία και ταυτόχρονα δεν έχει τα κεφάλαια για να τη «σβήσουν», ο μοναδικός τρόπος για να μείνει στη «ζωή» είναι να τα «μεταφέρει» σε άλλες χρήσεις και να τα αποπληρώνει σιγά σιγά, χρόνο με τον χρόνο και με συγκεκριμένους διακανονισμούς (πολύμηνες ή και πολυετείς δόσεις). Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχει ένα ποσό για κάθε χρόνο που προϋπολογίζεται και πρέπει να δίνεται στους διακανονισμούς των χρεών.
Το ύψος του ποσού αυτού θα παίξει σημαντικό ρόλο. Διότι είναι άλλο να πρέπει να δίνονται π.χ. 2-3 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους διακανονισμούς και άλλο 7-8 ή και παραπάνω. Ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα με όσους έχουν δεχθεί να διανανονίσουν τα χρήματα που τους οφείλονται και βάζουν «πλάτη» γνωρίζοντας την κατάσταση της ομάδας. Είναι λεπτές οι ισορροπίες, με λίγα λόγια, και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εάν μπει ο Δημήτρης και γίνουν μεταγραφές-βόμβες υπό την έννοια των αντιδράσεων αυτών που έχουν λαμβάνειν από την ίδια ΠΑΕ. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε μπορεί να προταθεί στον Αλαφούζο από τον Γιαννακόπουλο να μείνει όσο επιθυμεί στην ΠΑΕ για να διαχειριστεί ο ίδιος το 20% του μπάτζετ στο κομμάτι που θα σχετίζεται με την «τρύπα».
4) ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ
Η φημολογία για προείσπραξη από τη διοίκηση Αλαφούζου του τηλεοπτικού συμβολαίου της Nova της επόμενης χρονιάς και γενικώς το καθεστώς των προεισπράξεων από την Adidas και τις άλλες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτελεί επίσης ένα σημείο καθοριστικό για την αλλαγή σκυτάλης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Επισήμως δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε η «πράσινη» ΠΑΕ είναι... ανοιχτή όπως επί πολυμετοχικότητας για να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα, κατά συνέπεια υφίστανται μόνο ενδείξεις και με τις ενδείξεις δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Ο βαθμός, το μέγεθος εάν θέλετε, των προεισπράξεων είναι γεγονός πάντως ότι θα μετρήσει στη «σούμα».
Πηγή: Goal