Ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος μεγάλωσε σε ένα αμιγώς αθλητικό, και δη παναθηναϊκό, περιβάλλον. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άλλωστε ο πατέρας του κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και ο θείος του κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος δραστηριοποιούνται στα διοικητικά δρώμενα του Τριφυλλιού με σημαντική οικονομική συνεισφορά σε όλα τα τμήματα του συλλόγου. Σε ηλικία περίπου πέντε ετών ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός βίωσε την «αρπαγή» της νεοσύστατης τότε ΠΑΕ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που εν μια νυκτί εισήλθε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ. «Εντελώς πραξικοπηματικά δόθηκε το 51% των μετοχών στον κ. Βαρδινογιάννη, κι εμείς που κάναμε τόσες θυσίες μείναμε απ' έξω» δήλωσε το ίδιο βράδυ απογοητευμένος ο κ. Π. Γιαννακόπουλος, τον οποίο οι παλαιότεροι θαμώνες του ιστορικού γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας θυμούνται να έχει στο πλευρό του σε πολλές δραστηριότητες της ομάδας τον μικρό Δημήτρη...

Η πολυπόθητη είσοδος στην ποδοσφαιρική ομάδα έμεινε ένας ανεκπλήρωτος έρωτας της οικογένειας Γιαννακόπουλου που συντηρούνταν επί δεκαετίες πέριξ του Τριφυλλιού. Μολονότι κατά καιρούς έγιναν ορισμένες (επίσημες και ανεπίσημες) κρούσεις, ουδέποτε μπόρεσαν οι Γιαννακόπουλοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΠΑΕ. Αυτό το μεγάλο απωθημένο προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα έπειτα από πολλές δεκαετίες ο πρόεδρος του μπασκετικού Τριφυλλιού κ. Δ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να του επισημοποιήσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (και) της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει έλθει σε συμφωνία με επενδυτή από την Κίνα για τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ, ζήτησε και έλαβε οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκειμένου να γίνει το πρώτο «τσεκ» από συνεργάτες του, ενώ θα ακολουθήσει αναλυτικός οικονομικός έλεγχος στα βιβλία της ΠΑΕ από εταιρεία ορκωτών λογιστών (επιλογής Γιαννακόπουλου) προκειμένου να διαπιστωθούν η ορθότητα των στοιχείων, οι ακριβείς υποχρεώσεις, το χρέος και το συνολικό «άνοιγμα» της ΠΑΕ.

Ηδη η πρώτη εκτίμηση της πλευράς Γιαννακόπουλου για τις συνολικές υποχρεώσεις της πράσινης εταιρείας έκανε λόγο για «άνοιγμα» ίσως και μεγαλύτερο των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο σε πρώτη φάση «μούδιασε» τους υποψήφιους επενδυτές. Το εν λόγω ποσό αναλύεται ως εξής: 25 εκατ. ευρώ αφορούν το διακανονισμένο χρέος προηγούμενων χρήσεων της εταιρείας (οφειλές σε παίκτες, προπονητές, πιστωτές κλπ.), 10 εκατ. ευρώ υπολογίζονται για την αγορά προπονητικού κέντρου στο Κορωπί, 5 εκατ. ευρώ λογίζονται ως προεξοφλήσεις τραπεζών και άλλα 5-6 εκατ. ευρώ κοστίζει το εφετινό μπάτζετ της ομάδας. Επιπλέον, έχει εκταμιευθεί στην ΠΑΕ ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει λάβει με προσωπικές εγγυήσεις ο κ. Αλαφούζος.

Οπως λέγεται από το περιβάλλον του κ. Γιαννακόπουλου, καθοριστικό ρόλο για τη θετική ή μη εξέλιξη του deal θα παίξει η στάση την οποία θα κρατήσει ο «άγνωστος Χ»-συμπαίκτης του μόλις λάβει και μελετήσει την τελική έκθεση των ορκωτών λογιστών. Δεδομένου ότι αυτός θα είναι ο βασικός χρηματοδότης τού εγχειρήματος, θα ζυγίσει τα δεδομένα και, κυρίως, αν θα είναι συμφέρουσα μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Καταλυτική όμως λέγεται ότι θα είναι και η στάση του κ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος, αν και επιθυμεί διακαώς να εκπληρώσει ένα οικογενειακό όνειρο δεκαετιών, θέλει, εφόσον μπει στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ, να τον κάνει άμεσα πρωταγωνιστή με σημαντικές μεταγραφές προκειμένου να ανέβει επίπεδο αγωνιστικά, διεκδικώντας πρωτάθλημα και συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι που συνεπάγεται, πέραν της άμεσης αποπληρωμής του χρέους, μεταγραφές άνω των 10-15 εκατ. ευρώ! Γι' αυτό άλλωστε ο κ. Γιαννακόπουλος στη συνάντηση με τον κ. Αλαφούζο μίλησε για αρχική επένδυση 35 εκατ. ευρώ, τα οποία θέλει να επενδυθούν στην «ενίσχυση της ομάδας» και όχι σε «παλιές αμαρτίες», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Το σίριαλ για την αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μόλις άρχισε και κατά τα φαινόμενα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες ώσπου να διαφανεί αν θα ακολουθήσει της... βαρυχειμωνιάς, των χρεών και του μνημονίου η «ασιατική άνοιξη» με την άνθιση του Τριφυλλιού.

Φάκελος «γήπεδο»
Το «κουβάρι» του Βοτανικού οδηγεί στο ΟΑΚΑ
Στρατηγικής σημασίας θεωρείται για τον Δ. Γιαννακόπουλο, εφόσον πάρει τον έλεγχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το ζήτημα του γηπέδου, το οποίο έχει βαλτώσει επί αρκετά χρόνια. Το πρότζεκτ του πρώην μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη για κατασκευή υπερσύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου και εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό έμεινε μονάχα ως μακέτα και η περιοχή αποτελεί ξανά έναν μεγάλο σκουπιδότοπο. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που έχει καταρτίσει ο κ. Γιαννακόπουλος και δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου έργου (λόγω αγκυλώσεων που υπάρχουν στις συμφωνίες, αφενός του Δήμου Αθηναίων με το Τριφύλλι και την εταιρεία του επιχειρηματία κ. Βωβού, αφετέρου της ΓΗΠΕΛ, θυγατρικής της ΠΑΕ στο θέμα του γηπέδου, με την κατασκευαστική που είχε αναλάβει το έργο), το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) αποτελεί την πλέον άμεση και ιδανική λύση για τον σύλλογο. Ο κ. Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι είναι εφικτή μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία με την κυβέρνηση για την 20ετή μίσθωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, προκειμένου να μεταστεγαστούν εκεί, πέραν του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου (που ούτως ή άλλως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ΟΑΚΑ επί χρόνια), όλα τα υπόλοιπα αθλήματα του συλλόγου αλλά και τα γραφεία του Ερασιτέχνη ΠΑΟ.

Πηγή: tovima.gr