Από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε το καλοκαίρι ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και η ποδοσφαιρική ομάδα θα ξεκινήσει την προσπάθεια αναγέννησης της από τη Γ΄ Εθνική, η ποδοσφαιρική πιάτσα χαρακτήρισε την παρουσία της Ένωσης ως “ευλογία” για την... πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία. Οι λόγοι είναι σαφείς. Εξαιτίας του Δικεφάλου, δόθηκε λίγο παραπάνω (πριν ήταν ανύπαρκτη) σημασία στις τοπικές κατηγορίες, ενώ έγιναν γνωστές ομάδες που κανείς δεν ήξερε καν ότι υπήρχαν. Μιλώντας καθημερινά με ποδοσφαιριστές που αντιμετώπισαν την Ένωση, έχει παρατηρηθεί, ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που έχουν αντίπαλο την ΑΕΚ στον 6ο όμιλο και μπορούν να “ξεκλέψουν” λίγες αχτίδες φωτός από τη λάμψη του ονόματός της.

Προσωπικά πιστεύω, ότι η παρουσία της ΑΕΚ στη Γ'Εθνική είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλυφτούν... λαυράκια νεαρής ηλικίας, αλλά και να δοθεί μία ώθηση για το κάτι παραπάνω σε ποδοσφαιριστές που ξέρουν καντάρια μπάλας, αλλά η ζωή δεν το έφερε έτσι, ώστε να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο. Γιατί κακά τα ψέμματα, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα παικτών χαμηλότερων κατηγοριών που η καριέρα τους δεν “απογειώθηκε” ποτέ, παρότι το κυνήγησαν και δούλευαν γι'αυτό τον σκοπό. Άλλοι βέβαια που δεν γέμιζαν το μάτι, ανέβηκαν, είτε επειδή ήταν πιο τυχεροί, είτε γιατί είχαν ικανό... μάνατζερ. Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί άλλωστε για κάποιον ποδοσφαιριστή, πώς κατάφερε να παίζει μπάλα στη Super League; Ακόμα και ποδοσφαιριστές της Εθνικής λόγω της κακής απόδοσής τους έχουν ακούσει παρόμοια... κακεντρεχή (αλλά δικαιολογημένα) σχόλια.

Μετά από 12 παιχνίδια της ΑΕΚ (9 πρωτάθλημα και 3 Κύπελλο) στη Γ'Εθνική, ο αντίπαλος που κατάφερε να την κοιτάξει στα μάτια, να της κόψει βαθμούς και να ξεχωρίσει από τις άλλες ομάδες ήταν ο Αστέρας Βάρης (είναι 6ος με 14 βαθμούς). Την προηγούμενη Κυριακή, ο σύλλογος των Νοτίων προαστίων απέσπασε ισοπαλία στο Μενίδι, ενώ στον “τελικό” του 6ου ομίλου για το Κύπελλο, η Ένωση έφτυσε πραγματικά αίμα για να πάρει την πρόκριση (με το γκολ του Μπρέσεβιτς). Αυτή η ομάδα λοιπόν εξέθεσε τις αδυναμίες των “κιτρινόμαυρων”, χωρίς να καταστρέφει το παιχνίδι τους και είναι απορίας άξιο πως δεν έχει ανέβει σε μεγαλύτερη κατηγορία. Ορισμένοι δε ποδοσφαιριστές του ρόστερ της Βάρης κάνουν μπαμ, ότι έχουν αδικηθεί στην ποδοσφαιρική τους διαδρομή.

Αν και θα αδικήσω πολλούς, θα ήθελα να ξεχωρίσω τρεις. Ο πρώτος είναι ο Ντέμης Ζώνας, ο σκόρερ του Αστέρα στο προηγούμενο ματς με την ΑΕΚ, στο γήπεδο του Αχαρναϊκού. Αφήνω στην άκρη, όσα έχουν γραφτεί για την οπαδική του ταυτότητα, γιατί όποιος στέκεται σε αυτό, χάνει την ουσία. Γιατί η πορεία του... Ντεμίνιο των φτωχών σε οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν φοβεροί μπαλαδόροι στα χαμηλά στρώματα του ελληνικού πρωταθλήματος και φανερώνει (για πολλοστή φορά) πόσο πίσω είμαστε ποδοσφαιρικά ως χώρα. Μία μικρή αναζήτηση στα στατιστικά του μπορεί να σας πείσει. Ο 30χρονος φουνταριστός έχει πετύχει πάνω από 250 γκολ στην καριέρα του, ενώ πέρσι με τη φανέλα του Κυανού Αστέρα Βάρης σημείωσε 11 γκολ σε 11 ματς. Στην καριέρα του έχει δεχτεί πολλές φορές προτάσεις από ομάδες Β'Εθνικής, τις οποίες απέρριψε για καθαρά οικονομικούς λόγους. «Δεν πρόκειται να παίξω μπάλα για 600 ευρώ μόνο και μόνο επειδή μία ομάδα αγωνίζεται στη Football League», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον σκύλο. Ναι, στον Αστέρα αμείβεται καλύτερα και ας είναι ομάδα Γ'Εθνικής. Είναι ομάδα νοικοκυρεμένη με σοβαρή διοίκηση και ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Οικονομικοί ήταν οι λόγοι που έριξε... άκυρο στην Αγγλία, όπου δοκιμάστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και άφησε φοβερές εντυπώσεις στους ανθρώπους της Woking FC. Του έδιναν 500 λίρες την εβδομάδα (2000 λίρες τον μήνα), μία προσφορά που δεν τον έπεισε. «Με το βιοτικό επίπεδο που έχει η Αγγλία, αυτά τα χρήματα ήταν πολύ λίγα για μένα», υποστήριξε ο Ζώνας. Η επιλεκτικότητα που έχει όσον αφορά την καριέρα του, τον βοήθησε ώστε να μην έρθει ποτέ αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα στις ομάδες που αγωνίστηκε. Μόνο σε μία έμεινε για λίγο καιρό απλήρωτος και στο τέλος της σεζόν έκανε διακανονισμό παίρνοντας μέρος από τα λεφτά του συμβολαίου του.

Στον δεύτερο παίκτη που βγάζω το καπέλο, είναι ο Σταύρος Ούσιος. Τόσο στο Μενίδι όσο και το ΟΑΚΑ, ο 28χρονος τερματοφύλακας του Αστέρα Βάρης έδειξε στοιχεία, τα οποία βλέπεις σπάνια ακόμα και σε τερματοφύλακες στη Super League. Είναι καλός τόσο κάτω από τα δοκάρια, όσο και έξω απ'την εστία του. Στο ματς με την ΑΕΚ, ήταν σταθερός, δεν φοβόταν στις εξόδους του, παρουσίασε πολύ γρήγορα ρεφλέξ και έδειξε ότι έχει ανεπτυγμένη αντίληψη. Τα highlights από τον τελικό του 6ου ομίλου αξίζουν να τα δείτε μόνο για τις αποκρούσεις του τύπου. Τα αντανακλαστικά του φάνηκαν δύο φορές που αναγκάστηκε να τεντωθεί και να διώξει την μπάλα ενστικτωδώς με τα πόδια! Και όμως, αυτός ο τερματοφύλακας που προέρχεται απ'τη Δράμα και ήρθε στην Αθήνα για να υπηρετήσει το αστυνομικό σώμα, δεν αξιώθηκε ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω. «Όταν ήρθα στην πρωτεύουσα δεν ήξερα απολύτως κανέναν. Εδώ δεν έχω καλά-καλά μάνατζερ. Αυτό που έζησα κόντρα στην ΑΕΚ ήταν μοναδικό. Άκουσα θετικά σχόλια για την παρουσία μου και σίγουρα θα ήθελα να παίξω μπάλα και σε υψηλότερο επίπεδο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξω», δήλωσε στην στήλη μετά τον αγώνα του ΟΑΚΑ.

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου λέγεται ότι η άμυνα κάνει τον τερματοφύλακα καλό. Όποιος είδε τα παιχνίδι του Αστέρα με την ΑΕΚ, σίγουρα θα ξεχώρισε τον Αλέξανδρο Σκουρλή. Ο 20χρονος στόπερ έδειξε στοιχεία μεγάλου αμυντικού, ήταν ανίκητος στον αέρα, αλάνθαστος στα κοψίματά του και ολόσωστος στις μεταβιβάσεις του. Πριν γίνει παίκτης της Βάρης έπαιζε στον Ατρόμητο και έχει χριστεί διεθνής με την Εθνική Νέων. Πέρσι είχε δοκιμαστεί στα Σπάτα απ'την ΑΕΚ, αλλά τότε ο Βαγγέλης Βλάχος δεν άναψε το πράσινο φως για την απόκτησή του.

Η ομάδα της Βάρης (με τους παίκτες που την αποτελούν) αποδεικνύει ότι Αστέρες δεν υπάρχουν μόνο στη Super League αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία για να βελτιώσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν. Τόσο ηλίθιοι είναι οι Άγγλοι και δίνουν βαρύτητα και σε τοπικό επίπεδο;.