Ολο αυτό το διάστημα άπαντες το παρατηρούσαν, αλλά με πυξίδα τη λαϊκή ρήση «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» εκτιμούσαν ότι οι σχέσεις οργής θα γίνονταν, αν όχι σχέσεις στοργής, σχέσεις ομαλής συμβίωσης. Τώρα, όμως, όλες οι πλευρές ομολογούν, μετά το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε στην πρώτη προπόνηση ύστερα από το βαρύ 4-1 στον τελικό, ότι η συμπόρευση Δ. Σαλπιγγίδη και ΠΑΟΚ μοιάζει πλέον ανέφικτη. Και ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν είναι αυτός του συναινετικού διαζυγίου.

Η (εθελούσια) απαγωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη που είχαν σχεδιάσει, μαζί με τον διεθνή άσο, περίπου δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την επιστροφή (17/8/2006) της Εθνικής ομάδας από το Μάντσεστερ, όπου έδωσε φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Αγγλίας, απέτυχε. Το ΒΑΝ των «απαγωγέων» άδικα περίμενε τον «Σάλπι», ο οποίος βγήκε από πλαϊνή έξοδο του αεροδρομίου, όπως προέβλεπε το πλάνο που είχαν σχεδιάσει ο ατζέντης του παίχτη και ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ Σπύρος Λιβαθηνός. Τη μέρα, δε, που οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν καταστρώσει με κάθε λεπτομέρεια την απαγωγή του, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης βρέθηκε... δεμένος «χειροπόδαρα» με τον Παναθηναϊκό, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο, με απολαβές ύψους 800.000 ευρώ ετησίως.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που σχεδίαζαν την «απαγωγή» του Δ. Σαλπιγγίδη, η οποία θα κρατούσε μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, δεν σκόπευαν να ζητήσουν... λύτρα. Αλλο ήθελαν να πετύχουν: την εκδίωξη του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Γούμενου, στην οποία θεωρούσαν ότι θα έφταναν με τον οικονομικό του «στραγγαλισμό», κάτι που θα συνέβαινε αν αποτύγχανε να πουλήσει το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, τον «Σάλπι», το καλοκαίρι του 2006.

Δεν τον συγχώρεσαν

Ομως, η μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δηλαδή ο Ι. Γούμενος, εισέπραξε 1,8 εκατ. ευρώ (συν τρεις παίχτες, τους Τόργκελε, Χαραλαμπίδη, Τσίγκα) κι έκτοτε ο παλαιστής της Eλληνορωμαϊκής στα νιάτα του έχασε τον αγώνα με τους οπαδούς: κατέστη για μεγάλη μερίδα του οπαδικού κινήματος του ΠΑΟΚ «persona non grata», κυρίως για το γεγονός ότι δεν υπηρέτησε, αν και αρχικά ήταν θετικός, τα σχέδιά τους. Θεώρησαν πως ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση, το οποίο ποτέ δεν του το συγχώρεσαν. Κι αυτό που έκαναν ήταν να ρίχνουν συνεχώς στον μύλο τους δηλητήριο κατά του διεθνούς επιθετικού.

Μπορεί σε κάθε ευκαιρία ο... Σαλπιγγόπουλος, όπως τον είχαν βαπτίσει οι πολέμιοί του επειδή κατέβηκε στην Αθήνα κι έγινε... χαμουτζής, να εξέφραζε δημόσια και όσο πιο δυνατά μπορούσε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, όμως διά της άτοπον... απαγωγής οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι «το χρήμα τον έστειλε στον ΠΑΟ». Τότε, βέβαια, ισχυρίζονταν πως δεν υπηρέτησε το πλάνο της «απαγωγής» του, επειδή αποτελούσε το αγαπημένο παιδί του Γιάννη Γούμενου. Λέγουν, δε, πως του είχε μεγάλη υποχρέωση, γι' αυτό και ο Δ. Σαλπιγγίδης δεν θέλησε να γίνει συνεργός στην αποπομπή του από τον «Δικέφαλο».

Ο «Σάλπι», βέβαια, στην υπερασπιστική του γραμμή επαναλάμβανε, κάθε φορά που τον κάθιζαν στο σκαμνί, ότι έφυγε από τον ΠΑΟΚ για να πληρωθούν οι συμπαίχτες του με τα χρήματα της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό. Οτι, δηλαδή, θυσιάστηκε για άλλους.

Την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ποτέ του δεν την έλαβε από ολόκληρη τη σύνθεση του «δικαστηρίου» του ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν τους έπεισε. Ούτε καν το 2010, όταν, παρά το γεγονός ότι με τους «πράσινους» είχε κατακτήσει το πρώτο νταμπλ, αρνήθηκε τη δελεαστική πρόταση του Παναθηναϊκού, που του έδινε 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς ήθελε να γυρίσει στον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη κι ας ομολογούσε ότι «καθαρά επαγγελματικά μπορεί να είναι και λάθος, καθώς φεύγω από την νταμπλούχο ομάδα της Ελλάδας».

Η στήριξη της διοίκησης έμεινε στα λόγια

Μπορεί ο Σαλπιγγίδης να έφυγε από την Αθήνα για να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, όχι όμως και οι πολέμιοί του από την Τούμπα, που τον περίμεναν στη γωνία. Ο τότε πρόεδρος και παλιός συμπαίχτης του Θοδωρής Ζαγοράκης τού υποσχέθηκε στήριξη, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που έκανε ήταν να του δώσει την μπάλα να κάνει παιχνίδι: «Παίξε την μπάλα σου και σιγά σιγά οι αμφισβητίες σου θα σταματήσουν να σε αποδοκιμάζουν».

Το σκοτσέζικο ντους, ωστόσο, συνέχιζε να το βιώνει, διχάζοντας ουκ ολίγες φορές τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Κάποιοι τον αποθέωναν, άλλοι τον αποδοκίμαζαν κι ο «Σάλπι» συνέχιζε να παλεύει με τα «θέλω» του, τους επικριτές του, την επόμενη μέρα του.

Για χάρη του, πριν από τρεις μήνες, οπαδοί του «Δικεφάλου» επιτέθηκαν σε τυφλό ομοϊδεάτη τους, όταν τόλμησε να υπερασπιστεί τον υβρισθέντα, δια εισέτι φορά, Δημήτρη Σαλπιγγίδη: «Εγώ ξέρω ότι οι ΠΑΟΚτζήδες είναι παλικάρια. Δεν φέρεται έτσι ένας ΠΑΟΚτζής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να επιτεθεί αδελφός σε αδελφό, όπως έγινε με μένα», δήλωσε ο άτυχος τυφλός οπαδός του ΠΑΟΚ Στέλιος Ιωαννίδης.

Οπως, βέβαια, δεν αποδέχεται τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα εντός κι εκτός των αγωνιστικών χώρων. Μετά τη λήξη του επαναληπτικού ημιτελικού Κυπέλλου δεν δίστασε να καυτηριάσει τα συμβάντα. «Γελάει όλη η Ευρώπη μαζί μας. Γράψαμε ιστορία πάλι ιστορία ως χώρα», σχολίασε.

Το όνειρό του

Συχνά έλεγε ο Δ. Σαλπιγγίδης, που τον Μάρτιο του 2013 είχε υπογράψει νέο (τετραετές) συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, «θέλω οι οπαδοί μας να χαίρονται, να φωνάζουν ΠΑΟΚ και όλοι να είμαστε ένα», όμως κατά βάθος γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Οπως ξέρει πως δεν είναι εφικτή μία νέα μετακίνηση στον Παναθηναϊκό, καθώς ουκ ολίγοι του καταλογίζουν τα μύρια όσα για τις ευκαιρίες που απώλεσε στον τελικό Κυπέλλου. Κι ας έχει δει μέχρι και πανό που του έγραφαν, με πράσινα γράμματα, «να πας σ' αυτούς που χειροκροτάς». Και τον χειροκροτούν, καθώς είναι αμοιβαία τα αισθήματα. Στον πρόσφατο Τελικό Κυπέλλου γνώρισε την αποθέωση των οπαδών του ΠΑΟ. Συνεπώς, η μόνη διέξοδος για τον «Σάλπι» είναι το εξωτερικό. Να φέρει... Τούμπα την κατάσταση ξέρει πως είναι αδύνατον.

Πηγή: Έθνος