Ο τελικός απολογισμός δεν ήταν ο καλύτερος, αφού ο Παναθηναϊκός έχασε, αλλά το σπουδαίο είναι ότι η προσπάθεια δεν έλειψε.

 

Hμουν βέβαιος ότι η εμφάνιση του Αστέρα στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην πάμπλουτη Μπεσίκτας θα ήταν πολύ καλύτερη από αυτές της ομάδας του Βεργέτη στο ελληνικό πρωτάθλημα: στην Τρίπολη η συμμετοχή στους ομίλους ήταν όνειρο ζωής. Ο Βεργέτης είπε πριν το ματς ότι ο σκοπός της ομάδας του είναι να κρατήσει το μηδέν – η σύνθεση ωστόσο της ομάδας έδειχνε ότι είχε και το γκολ στο μυαλό του. Παρατάσσοντας την ομάδα με τρεις κυνηγούς (Μπαντινμπανγκά, Μάσα, Μπαράλες) και ένα επιθετικό χαφ πίσω τους, τον Ρόλε, ο Βεργέτης χρησιμοποίησε τον Ζησόπουλο δίπλα στον Ουσέρο για να βρει ισορροπίες στη μεσαία γραμμή, αλλά αρχικά το σχήμα δεν δούλεψε. Ο Αστέρας πέρασε μια θύελλα στην αρχή, οι Τούρκοι ξεκίνησαν με ένα δοκάρι νωρίς-νωρίς κι άνοιξαν το σκορ στο ημίωρο με ένα ωραίο γκολ του Τόρε. Αλλά στην επανάληψη όλα άλλαξαν.

 

 

Αλλαγές

Καθοριστικό σημείο του ματς είναι το λεπτό των πρώτων αλλαγών. Από το γήπεδο φεύγει ο Εζιακούπ, ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Δεν είναι έκπληξη γιατί ήταν τραυματίας και δεν αναμένονταν να ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή ο Βεργέτης αντικαθιστά τον ανέτοιμο ακόμα Μπαντινμπαγκά με τον σκόρερ Πάρα και λίγο αργότερα βγάζει τον Παντελιάδη και ρίχνει στο ματς τον Μουνάφο, παίζοντας ένα 3-4-3, με δυο φορ και πολύ κουράγιο: ο Αστέρας σταματά να δέχεται φάσεις, δυσκολεύει με τους μέσους του τους Τούρκους στην κυκλοφορία της μπάλας και μένει μόνο να κερδίσει μέτρα και να βρει το γκολ: το βρίσκει στο 88΄με τον Πάρα, παγώνει το άδειο Ολυμπιακό Στάδιο και γυρνά στην Τρίπολη ευτυχισμένος!

 

 

Καρδιά

Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας μού θύμισε πολύ την εμφάνιση της ομάδας του Αναστασίου στο καταραμένο ματς με τη Σταντάρ Λιέγης στη Λεωφόρο, που ο ΠΑΟ ακόμα πληρώνει αφού εξαιτίας εκείνου του αποκλεισμού δεν ενισχύθηκε κάνοντας τις μεταγραφές που θα ’πρεπε. Για περίπου μια ωρα ο ΠΑΟ περισσότερο σκεφτόταν, παρά έπαιζε: έμοιαζε με ομάδα που προσπαθούσε να δείξει πως μπορεί να κάνει ένα τακτικό ματς, ελέγχοντας το ρυθμό καλύπτοντας του χώρους, πιέζοντας οργανωμένα κ.λπ. Ολα αυτά είναι χρήσιμα, αλλά για να κάνεις αποτέλεσμα σε αυτά τα ματς χρειάζεται και καρδιά. Μετά το δεύτερο γκολ των Ρώσων, όταν πια η ομάδα δεν είχε τίποτα να χάσει, όλα άλλαξαν. Ενα γκολ του Ντίνα με γυριστή κεφαλιά (!) ξύπνησε τον ΠΑΟ που αφήνοντας κατά μέρους την τακτική πήγε με νταϊλίκι την ομάδα στην επίθεση.

 

 

Ρώσοι

Οι Ρώσοι είχαν πολλές και σημαντικές απουσίες εν τούτοις παραμένουν μια ομάδα ακριβότερη, ποιοτικότερη και γεμάτη λύσεις. Ο ακριβοπληρωμένος Ούγγρος Τζούτζακ, ο εξαιρετικός εξτρέμ και σκόρερ χθες Ιόνοφ, και ο ανερχόμενος αστέρας του ρωσικού ποδοσφαίρου Κοκόριν που άνοιξε το σκορ στο 40' αρκούσαν για να κερδίσει η ρωσική ομάδα τον ΠΑΟ, στον οποίο χθες έλειψε πολύ και για μια ακόμα φορά ο Μπεργκ. Αν στο ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς αυτόν όλα είναι δύσκολα, στην Ευρώπη η απουσία του σκοτώνει κάθε ελπίδα.

 

 

Κλάους

Ο ΠΑΟΚ ζει στον αστερισμό του Αθανασιάδη και το 'χουμε όλοι καταλάβει καιρό τώρα ότι από τα κέφια του θα εξαρτηθούν πολλά στη χρονιά του. Κόντρα στην άγνωστη και γι’ αυτό επικίνδυνη Ντιναμό Μινσκ ο ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο πατώντας το γκάζι και πολύ καλά έκανε: μια ομάδα της οποίας ένας από τους καλύτερους παίκτες είναι ο γερο-Ουντότζι, την πιάνεις από τον λαιμό και δεν την αφήνεις να πάρει αναπνοή. Το αυτογκόλ των Λευκορώσων πριν καλά-καλά το ματς αρχίσει, έδιωξε κάθε άγχος και το κέφι του Κλάους αρκούσε για να γίνει πάρτι! Με τρία προσωπικά γκολ, ένα με κλέψιμο, ένα με κεφαλιά από κόρνερ κι ένα από ριμπάουντ, ο Αθανασιάδης έβαλε φωτιά στην Τούμπα που απόλαυσε μια μεγάλη παράσταση του νέου ΠΑΟΚ που έχει λιγότερες λύσεις από τον περσινό, αλλά πολύ περισσότερη όρεξη, εργατικότητα και καρδιά. Ο ΠΑΟΚ είναι αλήθεια δεν έκανε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι. Αλλά αυτές τις αρετές δεν τις βρίσκεις σε κανένα παζάρι: αν τις έχεις αρκούν για να προσφέρεις ωραίο θέαμα και να γεμίζεις την Τούμπα και για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οτι στα ευρωπαϊκά ματς θα είναι ζεστή, είναι δεδομένο.

 

 

Ηρωες

Μεγάλη εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ στο «Καμπ Νόου» το βράδυ της Τετάρτης – χωρίς καμιά αμφιβολία. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, τακτοποιημένη και ψύχραιμη στα μετόπισθεν, έχασε από ένα γκολ του Πικέ μετά από μία στημένη φάση, αποδεικνύοντας κάτι σημαντικό. Οτι είναι ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ. Με ένα σφικτό και πολύ αρμονικό 4-4-2, με δέκα παίκτες σχεδόν πάντα πίσω από την μπάλα, ώστε τα αστέρια του Λουίς Ενρίκε να μη βρίσκουν χώρους και με ένα και δύο παίκτες να κυνηγάνε τον κουρασμένο Μέσι και να του βγάζουν το λάδι, οι Κύπριοι αμύνθηκαν σωστά απέναντι στο γνωστό passing game της Μπαρτσελόνα κάνοντας πολλά από αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός την Τρίτη κόντρα στην Ατλέτικο. Τι έλειψε στον ΑΠΟΕΛ για να κάνει το κόλπο του αιώνα, αποσπώντας τουλάχιστον μια ισοπαλία; Πρώτον λίγη τύχη: στις λίγες ευκαιρίες που έκανε δεν κατάφερε να σκοράρει, όχι γιατί οι παίκτες του έκαναν κάτι λάθος, αλλά γιατί κάτι τυχαία πήγε στραβά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πιο μεγάλη ευκαιρία του, ένα σουτ του Ντε Βινσέντι στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου μέσα από την περιοχή, απομάκρυνε τη μπάλα που πήγαινε προς τα δίχτυα το κορμί του Μπαρτρά γιατί η μπάλα χτύπησε πάνω του! Το δεύτερο που έλειψε ήταν λίγη παραπάνω ενέργεια ώστε να βγουν κάποιες αντεπιθέσεις με πιο πολλούς από τρεις παίκτες: ο ΑΠΟΕΛ είχε χώρους για να τρέξει – ίσως χρειάζονταν λίγο πιο πολύ κουράγιο, αλλά αυτό είναι ένα εύκολο εκ των υστέρων συμπέρασμα.

 

Η ιστορIα έγραψε ότι ο ΑΠΟΕΛ στάθηκε πολύ καλά – υποδειγματικά μπορεί να πει κανείς. Στην ιστορία των σπορ υπάρχουν μεγάλες νίκες, αλλά και ήττες ηρωικές από αυτές που κάνουν τους οπαδούς την ομάδα τους να την αγαπήσουν ακόμα πιο πολύ. Η ήττα του ΑΠΟΕΛ στο «Καμπ Νόου» είναι μία από αυτές.

 

 

Θα παίξει Ευρώπη

Ποιες ευρωπαϊκές μάχες; Το μεγάλο ντέρμπι αυτής της εβδομάδας ήταν αυτό μεταξύ του Κομπότη και του Πουλινάκη, μια μονομαχία που άρχισε πέρυσι και συνεχίζεται. Ο Κομπότης ήθελε σκληρή εφαρμογή των κανονισμών και τιμωρία του ΟΦΗ, γιατί για να πάρει αδειοδότηση κατέθεσε ψευδή στοιχεία. Ο Πουλινάκης έπεσε τελικά στα μαλακά με τη γνωστή τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών τον Ιανουάριο κ.λπ. Στην ΕΠΟ λένε «είναι κακό πράγμα να τσακώνονται οι άνθρωποι κ.λπ.», αλλά ο Κομπότης λέει ότι θα φτάσει μέχρι την ΟΥEΦA. Θα παίξει Ευρώπη, δηλαδή...

Πηγή: SportDay