Αρνούμαι να «αντιμετωπίσω» την Εθνική Ελλάδας λες και πρόκειται για μωρό το οποίο άρχισε να μπουσουλάει και πρέπει να το «επικροτώ» για να ενθαρρύνω την προσπάθειά του. Αρνούμαι να δεχθώ ως «επιτυχία» την ισοπαλία στο Ελσίνκι επειδή η Φινλανδία είναι ομάδα «δύσκολη στην έδρα της». Αρνούμαι κυρίως να ασπαστώ την άποψη διεθνών, αλλά και του Κλαούντιο Ρανιέρι, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση καθώς και ότι «αξίζαμε τη νίκη».
Ο λόγος της άρνησης είναι απλός: αρνούμαι να «υποτιμήσω» την ομάδα η οποία έφθασε μία ανάσα από τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία, πριν από λίγους μήνες. Από την οποία, διάολε, δεν έχουν «αφαιρεθεί» όλα τα ζωτικά όργανα για να θεωρήσουμε ότι «γεννήθηκε» σήμερα και ξεκινάει από την αρχή. Ναι, είναι κραυγαλέα η απουσία της ηγετικής φυσιογνωμίας του Γιώργου Καραγκούνη (ακόμη και με το κοστούμι θα μπορούσε τώρα να δημιουργήσει στο τερέν), όμως κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτόν.
Προσέξτε: δεν θα πάω στο άλλο άκρο, της δίχως ίχνος δικαιολογίας γκρίνιας, πόσο μάλλον της απαξίωσης. Με ενδιαφέρει η ορθή και δίκαιη κριτική. Γιατί όταν υπάρχουν απαιτήσεις, η κριτική «παντρεύεται» με αυτές. Τα γλυκανάλατα «δεν πειράζει και ο πόντος καλός είναι, παιδιά» με εκνευρίζουν γιατί σε βάθος χρόνου μόνο κακό κάνουν.
Αν πρέπει να χειροκροτήσουμε την Εθνική επειδή μετά το κάζο από τη Ρουμανία πήρε ισοπαλία στο Ελσίνκι, συγχωρείστε με αλλά απέχω από παρόμοιες «πανηγυρτζίδικες» συμπεριφορές. Προτιμώ να προσπαθήσω να αποτιμήσω τα καλά και τα κακά της βραδιάς. Ποια είναι περισσότερα στο ζύγι, κυρίως ποια ήταν τα άσχημα ώστε να βοηθήσει ο καθένας από την πλευρά του στο να διορθωθούν από εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα: τον κόουτς και τους παίκτες.
Θεωρώ λοιπόν ότι πρωτίστως οφείλουμε να ανησυχήσουμε για την άσχημη εικόνα του β’ ημιχρόνου, παρά να χαρούμε για τα καλά των πρώτων 45 λεπτών. Ο προβληματικός καθρέφτης στην παραγωγή «βγάζει μάτια» και από εκεί ξεκινούν πολλά δεινά. Η ομάδα έχει στη μεσαία της γραμμή τρία χαφ με δεδομένες ανασταλτικές ικανότητες αλλά πολύ λιγότερες δημιουργικές. Της έλειψε αφάνταστα ο Παναγιώτης Κονέ. Αλλά και η έκρηξη του Λάζαρου (Χριστοδουλόπουλου) από τα πλάγια. Γιατί, δηλαδή, έπρεπε να νικήσει τη Φινλανδία η "κουραστική" στην ανάπτυξη Ελλάδα αφού δεν παρήγαγε φάσεις στο β’ 45λεπτο;
Ακούω και διαβάζω ότι είναι μια «νέα ομάδα». Επιλογή του προπονητή ήταν αυτό. Δεν τον κακίζω, αντίθετα σε όλους αρέσει να βλέπουν νιάτα στο χορτάρι, όμως δεν επέλεξα εγώ να αλλάξω πέντε παίκτες ενδεκάδας. Ο Ρανιέρι το αποφάσισε αφού κόντρα στη Ρουμανία η ομάδα δεν βλεπόταν, συν το ότι υπήρχαν προβλήματα τραυματισμών εν όψει Φινλανδίας.
Τη Βόρειο Ιρλανδία η Εθνική ΠΡΕΠΕΙ να τη νικήσει, γιατί διαφορετικά θα μπλέξει άσχημα. Καλύτερη ομάδα είναι η Ελλάδα, ακόμη και στα… προβληματικά της, όμως οι αντίπαλοι έρχονται με «σακούλι» έξι πόντων και το μαχαίρι στα δόντια!
Το θέμα είναι ότι η Εθνική δεν προσφέρει, ακόμη, εμπιστοσύνη. Παλεύει να βρει μετά το Μουντιάλ την ταυτότητά της και σε αυτό δεν βοηθούν ούτε οι πολλές αλλαγές ούτε -κυρίως- το ντεφορμάρισμα ή η μη ετοιμότητα βασικών «κλειδιών» του παιχνιδιού της («Σάλπι», Σαμαράς, Μήτρογλου). Βεβαίως έχει λογική ο προπονητής να ψάχνεται (σε πρόσωπα και σχήματα) και σε αυτό δεν πρέπει να κακίσουμε τον Ρανιέρι.
Δημοσιογραφικά θεωρώ ότι όπως είναι άθλιο να λειτουργείς με εμπάθεια και «στοχοποίηση» άλλο τόσο κακό κάνεις όταν επιλέγεις να κρύβεις πράγματα κάτω από το χαλί λες και δεν γράφεις με πληκτρολόγιο αλλά με… τσαρούχι. Δεν είναι λιγότερο Έλληνας αυτός που θα ασκήσει κριτική στην ομάδα. Αντίθετα, θεωρώ πως έτσι τη σέβεται πραγματικά. Γιατί (της) αποδεικνύει ότι την έχει ψηλά, εκεί δηλαδή που η ίδια το «κέρδισε» με τις επιτυχίες χρόνων.
Κι επειδή η Ελλάδα έχει δείξει πως «Φινλανδίες» με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο ξέρει να τις «καθαρίζει», δεν μπορώ να… πανηγυρίσω μια ισοπαλία, όταν μάλιστα έχεις προηγηθεί και δέχεσαι την ισοφάριση σε ημίχρονο που είσαι «εξαφανισμένος» δημιουργικά.
Αυτή την ώρα το ζητούμενο δεν είναι να αναδειχθούν τα θετικά (τα οποία ασφαλώς υπάρχουν και τούτο είναι σημαντικό), αλλά να υπάρξει παραδοχή και «διάβασμα» των αρνητικών ώστε να γίνουν απαραίτητες επεμβάσεις. Και επειδή όλα θέλουν το χρόνο τους, ας… αρχίσουμε από το ματς της Τρίτης, με νίκη και πιο παραγωγική εμφάνιση. Και έπειτα βλέπουμε.
Πηγή: coppa.gr