Επαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Ο πιο σοβαρός, κατά τη γνώμη μου, ήταν η αργοπορία της ομοσπονδίας να επιλέξει τον αντικαταστάτη του Σάντος, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό περιόρισε δραστικά τον χρόνο του νέου προπονητή να γνωρίσει παίκτες, συνεργάτες και να κάνει τον προγραμματισμό του.
ΕΠΙΣΗΣ, έχει γίνει φανερό ότι κανείς από την ομοσπονδία δεν φρόντισε να τον κατατοπίσει επαρκώς για το περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της θέσης του, και όταν προσπάθησαν να το κάνουν, έγινε με άκομψο τρόπο. Υποθέτω πως και οι ιδιαιτερότητες του Ρανιέρι -σε αυτό το κλίμα- θα έπαιξαν τον ρόλο τους.
ΑΥΤΗ η πραγματικότητα διαμόρφωσε ένα στενάχωρο κλίμα, ακριβώς πάνω στην έναρξη της συνεργασίας του Ιταλού προπονητή με την ομοσπονδία. Αγωνιστικά, έτσι κι αλλιώς, το πρώτο παιχνίδι στις αρχές Σεπτεμβρίου έρχεται σε δύσκολη περίοδο αμέσως μετά τις προετοιμασίες των ομάδων και ενώ οι ποδοσφαιριστές, δεν είναι έτοιμοι. Χωρίς γνώση του υλικού λοιπόν και σε αρνητικό κλίμα, η ήττα από τη Ρουμανία έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα, πράγμα που μεγεθύνεται από μια ιδιαιτερότητα της Εθνικής. Της ασκείται -δικαιολογημένα ή όχι- κριτική από όλους τους φιλάθλους, αν και κάποιες φορές κάτω από το παραμορφωτικό οπαδικό πρίσμα.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ στο χθεσινό ματς μετά το «Χ» της Ρουμανίας, απέκτησε έναν επιπλέον πόντο στην αξιολόγησή του και με δεδομένο το καλό -όπως έλεγε το ρεπορτάζ- σκάουτινγκ της Φινλανδίας, ο Ρανιέρι που πήρε το παιχνίδι στα χέρια του, σκέφθηκε σωστά. Στους γρήγορους Φινλανδούς ήθελε γρήγορες απαντήσεις, πράγμα που δικαιολογούσε η τοποθέτηση στα άκρα των Καρέλη και Μαυρία. Κατά τη γνώμη μου, σωστή ήταν και η επιλογή του φορμαρισμένου Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης και όλο το ρίσκο ήταν ο -άγνωστης αποτελεσματικότητας- βαθμός συνεργασίας των επιθετικών μας και των νεαρών στα άκρα, με τους Τοροσίδη και Βύντρα.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ πώς σκεφτόταν ο Ρανιέρι ότι η μπάλα θα περνούσε στην επίθεση, αλλά μέχρι το θαυμάσιο γκολ του Καρέλη, παιχνίδι κάθετα από τον άξονα του κέντρου δεν γινόταν.
Οι κεντρικοί αμυντικοί της Εθνικής έφθαναν μέχρι το μέσο του γηπέδου, έβρισκαν το τείχος των Φινλανδών, δεν είχαν συμπαίκτη που να μπορεί να προωθήσει την μπάλα εμπρός και έσπαγαν την μπάλα στο πλάι. Πάντως, η φάση του γκολ από μια σέντρα του Βύντρα ξεκίνησε. Μετά το γκολ, η Εθνική έδωσε χώρο στους Φινλανδούς και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις, ελέγχοντας το παιχνίδι. Η τακτική αυτή συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο και μένει να διευκρινιστεί αν ήταν τακτική επιλογή ή απλά αντανακλαστική κίνηση των παικτών επειδή κουράστηκαν.
Η ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ των Φινλανδών στο 55' έκανε την Εθνική να χάσει την ψυχραιμία, τη συνοχή της και συνακόλουθα τον έλεγχο του ματς. Από το εβδομηκοστό λεπτό και μετά, το παιχνίδι άνοιξε αρκετά και η τυχαιότητα κέρδισε χώρο. Ο Ρανιέρι έκανε τις αλλαγές που ήλπιζε ότι θα του δώσουν το κλικ της τυχαιότητας, αλλά δεν ευτύχησε. Ούτε, όμως και οι Φινλανδοί. Καλό «Χ» για την Εθνική και ακόμη καλύτερο πρόσωπο από την πρώτη αγωνιστική.
Πηγή: SportDay