Παράλληλα από το καλοκαίρι του 2013 έχει τεθεί σε εφαρμογή το «πρωτόκολλο των τριών βημάτων». Πρόκειται για την οδηγία που έχει δοθεί στους διαιτητές σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδρούν όταν παρατηρούν ή τους καταγγέλλονται από τους ποδοσφαιριστές φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς στη διάρκεια των αγώνων. Το πρώτο βήμα είναι η προσωρινή διακοπή και το δεύτερο η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα που να προειδοποιεί ότι αν υπάρξει επανάληψη ο αγώνας θα διακοπεί οριστικά. Το τρίτο βήμα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον διαιτητή να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο και να αποφασίσει την οριστική διακοπή του αγώνα.

Η παροχή των παραπάνω εξουσιών στον διαιτητή έχει δημιουργήσει τριβές με την πλευρά των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μέσω της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) έχουν προβεί σε καταγγελίες κατά διαιτητών. Οχι για ρατσιστική συμπεριφορά των διαιτητών εναντίον τους, αλλά γιατί δεν ακολουθήθηκε το «πρωτόκολλο των τριών βημάτων».

Η πρώτη καταγγελία, η οποία πήρε σχετικά μεγάλη έκταση, έγινε τον Οκτώβριο του 2013 στον αγώνα για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μάντσεστερ Σίτι. Θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς έπεσε ο Γιάγια Τουρέ. Ο Τουρέ κατήγγειλε το περιστατικό στον Ρουμάνο διαιτητή Οβίντιου Χατεγκάν, ο οποίος στη συνέχεια κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού τμήματος της FIFPro Mπόμπι Μπαρνς ότι δεν προέβη σε σύσταση από τα μεγάφωνα του γηπέδου. «Θα ήθελα να ελπίζω πως σύμφωνα με τη σκληρή γραμμή της, η UEFA προτίθεται να επιβάλει μία ουσιαστική ποινή, όπως δεσμεύθηκε πως θα κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα τώρα», είχε πει τότε ο Μπαρνς. Η UEFA ερεύνησε την καταγγελία αλλά αθώωσε τον διαιτητή. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «ο διαιτητής ζήτησε μέσω του τέταρτου διαιτητή από τον υπεύθυνο (venue director) της UEFA να κάνει την προβλεπόμενη ανακοίνωση, όμως αυτός δεν το έπραξε».

Τιμωρήθηκε ο υπεύθυνος της UEFA με παύση των καθηκόντων και η ομάδα της Μόσχας με μερικό κλείσιμο της εξέδρας της στον επόμενο αγώνα.

Την περασμένη Δευτέρα υπήρξε νέα καταγγελία. Η FIFPro και ο Σύνδεσμος Ρουμάνων Ποδοσφαιριστών στράφηκαν κατά του διαιτητή του αγώνα Κονκόρντια Τσιάνα – Ραπίντ Βουκουρεστίου επειδή δεν ακολούθησε το «πρωτόκολλο» στη ρατσιστική συμπεριφορά με ήχους μαϊμούς κατά του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ουέλιγκτον από φιλάθλους της Ραπίντ. «Πήγα δύο φορές στον διαιτητή για να του πω ότι πρέπει να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Την πρώτη φορά μου είπε να συνεχίσω να παίζω και τη δεύτερη μου έδειξε κίτρινη κάρτα. Στο τέλος του ματς τον πλησίασα και με απείλησε με κόκκινη κάρτα. Τον προκάλεσα να μου τη δείξει αλλά δεν το έκανε», υποστηρίζει ο Ουέλιγκτον.

Η καταγγελία αφορά και τη Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία όπως αναφέρεται έχει τιμωρήσει την ομάδα της Ραπίντ αλλά όχι τον διαιτητή για την περίπτωση του οποίου δεν έχει διατάξει καν έρευνα.

Το γεγονός ότι και οι δύο καταγγελίες έγιναν κατά Ρουμάνων διαιτητών είναι προφανώς συμπτωματικό.

Ελληνικό αλαλούμ

Δύο περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά ποδοσφαιριστών καταγράφηκαν πέρυσι στην Ελλάδα. Το πρώτο έγινε στον αγώνα Ξάνθης – Ολυμπιακού και είχε ως στόχο τον Μπονγκ και το δεύτερο στον ημιτελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού με στόχο τον Σαλίνο. Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια προς τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας το περασμένο καλοκαίρι μεταφέρθηκε το «πρωτόκολλο των τριών βημάτων» της UEFA, αλλά μόνο ως προς τα δύο πρώτα βήματα. Της προσωρινής διακοπής και της προειδοποιητικής ανακοίνωσης από τα μεγάφωνα. Το τρίτο βήμα που αφορά την αποχώρηση του διαιτητή και φτάνει ώς την οριστική διακοπή του αγώνα δεν περιλήφθηκε στις οδηγίες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θεωρήθηκε περίπου ως ακραία επιλογή που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Αλλωστε, σε αντίθεση με το άρθρο 14 παρ. 5 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA που προβλέπει το δικαίωμα του διαιτητή να διακόψει οριστικά αγώνα σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ρατσιστικών συμπεριφορών, το αντίστοιχο άρθρο 27 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ δεν δίνει τέτοια εξουσία στο διαιτητή.

*Αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ