Καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια προκειμένου η «γαλανόλευκη» να εξαντλήσει όποιες πιθανότητες της έχουν απομείνει για να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2016, ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίζεται αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα του. Οπως ο «χερ Οτο», πριν από 13 χρόνια περίπου, προχώρησε σε τομές στο εσωτερικό της ομάδας για να τη βγάλει από την ανυποληψία και τελικά τα κατάφερε, έτσι και ο Ιταλός προτίθεται να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι, όπως κάλεσε εαυτόν και αλλήλους να πράξουν και ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Εφόσον ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί και παραδέχθηκε, στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Σαρρή, τα δικά του σφάλματα, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση.

Ο 62χρονος Ιταλός προπονητής πήρε «εντολή» από τους προϊσταμένους του για να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και αυτός δείχνει αποφασισμένος ακόμα και να πάρει κεφάλια αν διαπιστώσει ότι ορισμένοι διεθνείς δεν... θεραπεύονται με τίποτα. Κάτι που τόλμησε ο Γερμανός το 2001. Τότε, μετά τη συντριβή (5-1) από τη Φινλανδία, ο Οτο Ρεχάγκελ δεν δίστασε να «ξηλώσει» τους Ελευθερόπουλο και Γεωργάτο, στέλνοντας το μήνυμα στους υπόλοιπους πως δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που παραβιάζουν τις αρχές κάτω από τις οποίες πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες.

Στα ίδια αχνάρια θα βαδίσει και ο Ιταλός κόουτς, ο οποίος τον επόμενο μήνα, μέχρι και τον αγώνα με τις Νήσους Φερόες θα περάσει από κόσκινο τους πάντες και ειδικά αυτούς που δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στα πρόσφατα ματς της Εθνικής ομάδας, τους οποίους έχει... σημειώσει με μαύρο μαρκαδόρο και είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Στα... μαύρα τα κατάστιχά του τους έβαλε με πιο έντονα γράμματα μετά το τελευταίο παιχνίδι με τη Β. Ιρλανδία, από το αποτέλεσμα του οποίου η «γαλανόλευκη» βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξαρτώμενη πλέον από τις... ορέξεις των υπολοίπων ομάδων του 6ου προκριματικού ομίλου και όχι από τα δικά της αποτελέσματα.

Ολοι, λοιπόν, τίθενται υπό κρίση, αλλά τέσσερις εξ αυτών, όλοι τους βασικοί, βρίσκονται στο στόχαστρο.

Οσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση των διεθνών, ο Κλαούντιο Ρανιέρι θα παρακολουθήσει το προσεχές διάστημα, μέχρι την ώρα των κλήσεων για το ματς με τα Νησιά Φερόες, τα παιχνίδια των συλλόγων τους προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο της ετοιμότητας των παιχτών που βρίσκονται στο μικροσκόπιό του. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον Ιταλό προπονητή εντοπίζεται κυρίως στο ντεφορμάρισμα των μεσοεπιθετικών, των οποίων η προσφορά στους δύο αγώνες με τη Φινλανδία και τη Β. Ιρλανδία χαρακτηρίστηκε μηδαμινή. Το ρόστερ της Εθνικής ομάδας, σύμφωνα με τον Κλ. Ρανιέρι, υστερεί σε δημιουργικούς μέσους ή έστω μέσους ικανούς να προκαλέσουν προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Στα δύο ματς του Οκτωβρίου το εθνικό μας συγκρότημα έδειξε ότι οι κάθετες πάσες αποτελούν είδος προς... εξαφάνιση, γεγονός που προκαλεί ποικίλα προβλήματα και σκέψεις στον Ομοσπονδιακό προπονητή της «γαλανόλευκης».

Οι εμπνεύσεις

Ακόμα μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ακόμα και από την αγωνιστική φόρμα είναι η νωθρότητα που εμφάνισαν ορισμένοι παίχτες, καθώς και οι πειραματισμοί τους οποίους... εμπνεύστηκε ο Ρανιέρι και παρουσίασε στο Ελνσίνκι, κόντρα στη Φινλανδία, και στο Καραϊσκάκη, με αντίπαλο τη Β. Ιρλανδία. Ειδικά ο σχηματισμός «4-2-4» που εφήρμοσε στο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης εξέπληξε και τους διοικούντες την ΕΠΟ, οι οποίοι, για τον λόγο αυτόν, του ζήτησαν να καθιερώσει μία διάταξη: κυρίως το «4-3-3», το οποίο παίζει η Εθνική μας ομάδα από την εποχή Ρεχάγκελ. Ομως και η εικόνα διεθνών, που είναι εφησυχασμένοι, δεν έχει προβληματίσει μόνον τον Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά και τη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία όχι μόνον έδωσε το ελεύθερο στον Ιταλό, αλλά και τον προέτρεψε να προβεί σε όσες εκκαθαρίσεις χρειάζονται, προκειμένου η Εθνική ομάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της.

Τον δρόμο των επιτυχιών, καθώς, σε περίπτωση που το εθνικό μας συγκρότημα μείνει εκτός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας, αντιμετωπίζοντας στον προκριματικό όμιλο ισοδύναμες και υποδεέστερες (θεωρητικά) ομάδες, θα πρόκειται για τεράστιο κάζο. Ο 62χρονος τεχνικός αναζητά τους λόγους για τους οποίους οι παίκτες που πίστευε ότι μπορεί να στηριχθεί, λόγω της εμπειρίας και του ταλέντου τους, δεν τον στήριξαν έμπρακτα με την απόδοσή τους αλλά κυρίως με τη στάση τους.

Τα περιθώρια για ορισμένους που παρουσιάζουν αλαζονική συμπεριφορά και τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα ή έχουν βολευτεί, στενεύουν επικίνδυνα. Το «κρας τεστ» γι΄ αυτούς θα είναι το παιχνίδι με τα Νησιά Φερόες. Κριτήριο για την παρουσία τους στις αποστολές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δεν θα είναι το αποτέλεσμα του πιο εύκολου (φαινομενικά) αγώνα που θα δώσει η Ελλάδα σ' αυτήν την προκριματική φάση του Euro 2016, αλλά η συμπεριφορά τους.

Καταλυτική θεωρεί ο Ρανιέρι και την παρουσία του Γιώργου Καραγκούνη. Τον έχει χαρακτηρίσει μύθο του ελληνικού ποδοσφαίρου και πιστεύει ότι είναι ιδανικός για να αφυπνίσει τους πρώην συμπαίκτες του. Για να γίνει μαζί του και πάλι... Εθνι-Κάρα.

Πηγή: Εθνοσπόρ