Κυρίως επειδή ο Ισπανός είναι ένας από τους μεγαλύτερους insiders του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με πολλές καλές διασυνδέσεις. Αλλά...
Η ΕΙΚOΝΑ που δημιουργεί για τον Ρονάλντο είναι παραπλανητική και πολύ mainstream. Εκμεταλλευόμενος το μεγάλο ρεύμα που θέλει τον Πορτογάλο να είναι «το κακό» και τον Αργεντινό να είναι «το καλό» παιδί, ο Μπαλάγκ παραπλανεί, επειδή είναι εμφανώς επηρεασμένος από τη σχέση με τον πατέρα του Μέσι, ο οποίος άλλωστε του έδωσε την εξουσιοδότηση να γράψει τη βιογραφία του Μέσι.
ΠΙΘΑΝOΝ να είναι απόλυτα αληθές ότι ο Κριστιάνο αναφέρεται στον Μέσι με το «π... γιος», όταν μιλά ιδιωτικά. Το ίδιο αληθές είναι όμως ότι όλοι οι πρωταθλητές αναφέρονται με τέτοιο τρόπο στους μεγάλους ανταγωνιστές τους. Διότι ο πρωταθλητισμός, που απαιτεί υπέρβαση, απαιτεί και να θυμώσεις με τον αντίπαλό σου. Απαιτεί να δημιουργείς, στο μυαλό, εχθρούς για να δώσεις μάχες. Ο,τι κάνει ο Ρονάλντο με τον Μέσι το έκανε ο Ναδάλ με τον Φέντερερ, όπως μου εξηγούσε ο βιογράφος του Ισπανού τενίστα. Κι είναι αμέτρητα τα αντίστοιχα παραδείγματα.
ΣΤΟ ΤEΛΟΣ της ημέρας, ακριβώς λόγω της εγκυρότητας που φέρει εδώ και μερικά χρόνια το brand name του Γκιγιέμ Μπαλάγκ, αυτή η ιστορία δημιουργεί νέα φθορά στην εικόνα του Πορτογάλου σούπερ σταρ. Κι είναι μια εικόνα που τον μειώνει παραπλανητικά, τον προσβάλλει και -κυρίως- δεν δείχνει την αληθινή εικόνα του Ρονάλντο. Ποδοσφαιριστές και στελέχη ποδοσφαίρου που έχουν ζήσει πολύ τον Ρονάλντο έχουν να λένε για το πόσο θετικό στοιχείο είναι εντός αποδυτηρίων. Εχουν να λένε και για το χιούμορ του, και για τον αυτοσαρκασμό του, για το θετικό ομαδικό πνεύμα που συντηρεί ή και δημιουργεί, όπως και για τον σεβασμό του προς τις αξίες.
ΝΑI, ΕIΝΑΙ επηρμένος, εγωπαθής, θα έπεφτε σε κατάθλιψη αν έχανε τα χρυσά παπούτσια και τις χρυσές μπάλες του, αλλά δεν είναι ο αλήτης που αναδύεται μέσα από την ιστορία που διηγείται ο Μπαλάγκ στο «Μessi» βιβλίο του. Και είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα συμπεριφοράς εκτός ορίων από τον Μέσι προς συμπαίκτες, από όσα έχουν καταγραφεί με πρωταγωνιστή τον Ρονάλντο. Το παραμύθι που θέλει τον Πορτογάλο στον ρόλο του κακού και τον Αργεντινό στον ρόλο του καλού προφανώς συντηρείται επειδή πουλάει. Αλλά πρόκειται για παραμύθι.
Πηγή: sday.gr