Στα πρώτα τρία παιχνίδια έγινα πολλά και ακραία λάθη από τον Ρανιέρι, ειδικά στους δύο αγώνες στο Καραϊσκάκη έκανε επιλογές οι οποίες ήταν πέρα από την κοινή λογική. Και οι διεθνείς μας αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Δεν έβγαλαν προσωπικότητα, δεν πήραν πάνω τους την κατάσταση.

Περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν. Ο Ρανιέρι πρέπει στον αγώνα με τα Ν. Φερόες και στο φιλικό με τη Σερβία να αποδείξει πως επιτέλους μας έμαθε και έχει σχέδιο να οδηγήσει την Εθνική μας στην επόμενη ημέρα. Ο ίδιος βέβαια έχει παράπονα και απαιτήσεις από τους διεθνείς μας. Μετά την ήττα από τη Β. Ιρλανδία υποχρεώθηκε να πάρει αποφάσεις. Εκοψε ποδοσφαιριστές που για τον ίδιο αυτή την εποχή είναι πρώην αθλητές.

Οι Σαμαράς, Μήτρογλου, Ταχτσίδης πλήρωσαν το μάρμαρο λόγω του ράθυμου, αργού παιχνιδιού τους. Οταν είσαι σε κακό ατομικό επίπεδο, δεν έχεις γυμναστεί σωστά και παίζεις χωρίς ένταση η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Με βάση τη σεζόν που κάνουν και την κατάσταση που βρίσκονται ο αποκλεισμός των Σαμαρά, Μήτρογλου είναι δίκαιος. Ο Ταχτσίδης έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, είναι αργός και καλύπτει λίγα μέτρα, αλλά τα τελευταία χρόνια στη θέση 6 με τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές αγωνιζόμασταν εκτός από τις ελάχιστες φορές που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη θέση ο Μανιάτης.

Οπως γίνεται συνήθως αυτοί που δεν αγωνίστηκαν στις ήττες είναι οι καλύτεροι παίκτες. Η ελπίδα είναι η επιστροφή των Χριστοδουλόπουλου, Κονέ που δεν ξεκίνησαν από λανθασμένη απόφαση του Ρανιέρι με τη Ρουμανία και ήταν τραυματίες στα παιχνίδια με Φινλανδία και Β. Ιρλανδία και δεν έδωσαν δημιουργία στον άξονα και ο Γκέκας το εύκολο γκολ.

Ο Ρανιέρι έδωσε στον Λάζαρο τη φανέλα με το νούμερο 10 δείχνοντάς του και με αυτόν τον τρόπο πως τον υπολογίζει πολύ. Είναι πολύ πιθανό να είδε το παιχνίδι που έδωσε την Κυριακή το βράδυ στο Μεάτσα με την Ιντερ. Ο Χριστοδουλόπουλος επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα της Βερόνα και έκανε όργια. Το σημαντικό για εμένα ήταν η διαρκή συμμετοχή.

Πρώτος παίκτης της Βερόνα με 63 απλές επαφές με την μπάλα, ασίστ, δοκάρι, 2 τρίπλες, 5 πάσες που άνοιξαν την αντίπαλη άμυνα και πολλά ακόμα του καταγράφηκαν στο παιχνίδι με την Ιντερ, που ήταν μακράν ό,τι καλύτερο είχε να δείξει η Βερόνα. Η ελπίδα είναι να συνεχίσει σε αυτά τα υψηλά στάνταρ, να αποκτήσει διάρκεια και ουσία.

Για την Εθνική μας είναι πολύτιμος. Ο ρόλος που θα πάρει εξαρτάται από την τακτική. Αν ο Ρανιέρι αποδεχτεί πως ακόμα και με τα Φερόες πρέπει να έχουμε την ασφάλεια εξαριού και ακολουθήσει το 4-3-3, ο Λάζαρος θα πάει αριστερά, στο πιο πιθανό 4-2-3-1 θα είναι δημιουργός, έχοντας την υποχρέωση να αξιοποιήσει τα δύο εξτρέμ, να περάσει κάθετες για τον Γκέκα ή τον Κλάους αλλά και να πατήσει περιοχή. Ρόλος σύνθετος, απαιτητικός αλλά ήρθε η ώρα ο Λάζαρος να βγει μπροστά.

Ο Κονέ δεν είναι σίγουρο αν θα ξεκινήσει καθώς στις τελευταίες δοκιμές τον είχε εκτός βασικής ενδεκάδας. Στο Μουντιάλ έδειξε πως μπορεί με την μπάλα να προσφέρει δημιουργία από τον άξονα κάτι που το έχουμε ανάγκη ειδικά σε παιχνίδια που θέλουμε να έχουμε εμείς την μπάλα στα πόδια μας. Οι παίκτες που έκοψε αλλά και το βασικό σχήμα που δοκίμασε στον Αγιο Κοσμά αυτές τις ημέρες δείχνουν πως σαν στόχο έχει να κάνει πιο γρήγορη την Εθνική μας.

Στις προπονήσεις έδειξε σχήμα με Μανιάτη, Σάμαρη, στον άξονα τον Χριστοδουλόπουλο μπροστά τους, στα άκρα τους Καρέλη, Μαυρία και κορυφή τον Γκέκα. Από πλευράς ταλέντου θα φανεί στην πράξη τι μπορούμε να κάνουμε αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη διάταξη έχει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτήν που έχει δοκιμάσει στα προηγούμενα παιχνίδια.

Ο Ρεχάγκελ έλεγε πως με τον χειρότερο αντίπαλο να παίξεις μία φάση θα στην κάνει. Χρειάζεται το δίδυμο Μόρας, Μανωλάς να δέσει και να μπορέσει να κερδίσει με ασφάλεια μέτρα. Το καλό είναι πως στο κέντρο της άμυνας έχουμε λύσεις. Σημαντικό είναι ο Τοροσίδης να μπορέσει να παίξει στο 100% γιατί έχουμε ανάγκη τα ανεβάσματά του και ο Καράμπελας να αποδείξει πως στην Ισπανία έχει κάνει σοβαρά βήματα και είναι σε θέση να αποδειχτεί μία σοβαρή λύση στα αριστερά.

Στο άξονα ο Μανιάτης με τον Σάμαρη έχουν αγωνιστεί σαν δίδυμο με επιτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ και από αυτούς ζητείται να έχουν γρήγορες ανασταλτικά αντιδράσεις για να μη δεχθούμε αντεπιθέσεις και να γίνονται με κάθετο τρέξιμο επιπλέον παίκτες στην επίθεση.

Οι Μαυρίας, Καρέλης είχαν αγωνιστεί σε ένα σύνθετο ρόλο στο παιχνίδι με τη Φινλανδία. Στο αμυντικό σκέλος πήγαν καλά. Επιθετικά πήραμε γκολ από τον Καρέλη αλλά δεν είχαν διάρκεια, δεν φάνηκαν όσο θα έπρεπε απειλητικοί. Σήμερα τα ζητούμενα θα είναι διαφορετικά.

Δεν θα χρειαστεί να παίρνουν μέχρι τέλους τους αντίπαλους μπακ, αλλά να γεμίζουν την περιοχή και να μπορούν να απειλούν από τις πλευρές. Και οι δύο έχουν προσόντα, ταχυδύναμη βγάζουν την ενέργεια που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά τους λείπει η ποιότητα στην ντρίμπλα, στην τελική απόφαση αλλά και στον τρόπο εκτέλεσης.

Αυτά τα ταλέντα όμως διαθέτουμε, με αυτούς είναι αναγκασμένος να δουλέψει ο Ρανιέρι, σημασία έχει να δουλέψει σύμφωνα με αυτά που ορίζει η λογική και να μας βοηθήσει να δώσουμε τη μάχη μας με τον τρόπο που γνωρίζουμε. Με τα Φερόες χρειαζόμαστε τη νίκη και να βγάλουμε ένα αγωνιστικό πρόσωπο που θα δώσει τη δυνατότητα στον Ρανιέρι να μας πάει αυτός στο οριακό παιχνίδι στη Βουδαπέστη στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: Goal