Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία. Μία απλή ματιά σε ολόκληρη την Ευρώπη (από τη Δύση μέχρι την Ανατολή) και στον τρόπο (από χρηματοδότηση μέχρι τις αναγκαίες διευκολύνσεις) με τον οποίον χτίζονται όλα τα σύγχρονα στάδια αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι γήπεδο χωρίς τη συνεργασία της ομάδας με τις τοπικές αρχές ουδέποτε έχει γίνει!

Στη Γαλλία για το Euro 2016 ένα γήπεδο μόνο πήγε να καθυστερήσει μέχρι την ανακαίνισή του και αυτό ήταν το «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας λόγω της μόνιμης πολεμικής των «Φωκαιών» με τον δήμαρχο της πόλης. Αντίθετα, στο Παρίσι ο δήμαρχος μίας εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων δέχθηκε την πρόταση των Αράβων της Παρί με αντίτιμο ενός εκατ. ευρώ ετησίως (εξαιρετικά μικρό ποσό για τον κύκλο εργασιών της ομάδας της γαλλικής πρωτεύουσας) να κάνουν ό,τι... γουστάρουν για τα επόμενα τριάντα χρόνια στο δημοτικό «Παρκ ντε Πρενς», που παρεμπιπτόντως είναι χτισμένο μέσα στο περίφημο δάσος της Βουλόνης.

Στη Γερμανία το περίφημο «Αλιάντς Αρίνα» είναι από τα ελάχιστα που έχουν χτιστεί με απόλυτη αυτοχρηματοδότηση από την Μπάγερν, με τη μόνη διαφορά ότι το ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας δαπάνησε 210 εκατομμύρια ευρώ για βελτιώσεις των υποδομών της περιοχής πέραν των 286 εκατ. ευρώ που πλήρωσε για το γήπεδο η πρωταθλήτρια Γερμανίας. Και επειδή οι... ψυχροί και ανάποδοι Γερμανοί δεν παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, αλλά κοιτάνε την ουσία, έκαναν και δημοκρατικότατο δημοψήφισμα στην περιοχή για το πόσοι θέλουν το γήπεδο και πόσοι όχι και τελικά... νίκησε το «Αλιάντς».

Για το Euro της Ελβετίας και της Αυστρίας, που από πλευράς γηπεδικών υποδομών χαρακτηρίστηκε ως η αρτιότερη διοργάνωση, ίσχυσε το μοντέλο της συνιδιοκτησίας των νέων γηπέδων ανάμεσα στους δήμους και στις ομάδες που θα χρησιμοποιούσαν τα γήπεδα μετά, ενώ μέσα από τη συνεργασία των συλλόγων και των τοπικών αρχών προχώρησε η ανακαίνιση των νυν γηπέδων και η κατασκευή των νέων στη Γαλλία για το Euro 2016.

Στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ, ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας άφησε το... κρυφτό και πιστοποίησε τη θέση του εναντίον της επιστροφής της Ενωσης στη φυσική της έδρα καταθέτοντας προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του ρυθμιστικού σχεδίου. Είναι εύκολο να λέμε για το τι (δεν) έχει κάνει μέχρι σήμερα η ΑΕΚ, αλλά ας μη γελιόμαστε. Και όλα τέλεια να τα είχε κάνει, με τον δήμο απέναντι γήπεδο δεν γίνεται.

Μία ματιά στην προσφυγή των «17» να έχει ρίξει κανείς, καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα τρία στρέμματα άλσους, οπότε δεν ισχύει το «αφού έχεις δικό σου οικόπεδο, χτίζεις». Αν δικαιωθούν τα όσα υποστηρίζουν οι «17» (και έπεται ο δήμαρχος), η ΑΕΚ μπορεί να χτίσει μόνο προπονητικό κέντρο για... αθλοπαιδιές!

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το ζήτημα δεν είναι οπαδικό. Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι ο Αρης Βασιλόπουλος κρατάει αυτήν τη στάση επειδή είναι... Ολυμπιακός. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό. Γι' αυτό και δεν ξεπερνιέται εύκολα.

Το ζητούμενο είναι να μην κάνεις πολιτική!

Οσο κακό είναι να κάνεις πως δεν βλέπεις όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, άλλο τόσο κακό είναι να επιχειρείς να κάνεις πολιτική με κάθε φάση. Για να τελειώνουμε το όλο ζήτημα... Στο «Goal» δεν μετράει η πολιτική και η κάθε λογής σκοπιμότητα, αλλά το πώς βλέπει την κάθε φάση σε κάθε αγώνα ο δημοσιογράφος που είναι στο γήπεδο, ασχέτως αν υπάρχουν και τα ενυπόγραφα άρθρα, που μπορεί να εκφράζουν την αντίθετη άποψη. Ο Αντώνης Τσακαλέας στην Τούμπα δεν είδε ανατροπή του Κολοβού και οφσάιντ στο γκολ του Πανιωνίου, ενώ είδε πέναλτι στην ανατροπή του Παπαδόπουλου. Και πολύ σωστά είδε, κατά τη γνώμη μου. Μακριά από εμάς οι όποιοι συμβιβασμοί και οι αναλύσεις περί... στραβών γραμμών της Nova, που είναι για γέλια!

Πηγή: Goal