Μετά από μία θυελλώδη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Super League αποφάσισαν να φορέσουν το κυριλέ τους προσωπείο και να κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα για να δείξουν πως είναι σε θέση να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος.
Γνωρίζει το πρόβλημα ο Κοντονής
Περιμένουμε όλοι μας με ενδιαφέρον να ακούσουμε την τοποθέτηση του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Ο ίδιος με τις τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα, ανέβασε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, καθώς έδειξε να γνωρίζει πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διορθωθεί από τους ανθρώπους που το διοικούν. Τόνισε πως δεν πιστεύει στην αυτοκάθαρση, καθώς υπάρχουν οικονομικά οφέλη που μεγαλώνουν από τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενημέρωσε πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να τρέξει τις υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρό και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα παρέμβασης.
Εκτός από το πρόβλημα της βίας έθιξε τρεις τομείς: τον τρόπο λειτουργίας της Λίγκας που βολεύεται από τη μορφή που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα σκάνδαλα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και το αυτοδιοίκητο.
Όταν είσαι υφυπουργός δεν μπορείς να μένεις μόνο σε σωστές τοποθετήσεις καταγραφής του προβλήματος, κρίνεσαι από τις πράξεις. Την Τετάρτη πρέπει να μας δείξει κάτι. Όποια απόφαση και αν ληφθεί, αυτή θα κριθεί από τους λόγους που θα έχει παρθεί και από τις κινήσεις που θα την υποστηρίζουν.
Ερωτήματα προς τον Αλαφούζο
Έχουμε μία παραδοχή από όλους πως αυτό που υπάρχει σήμερα είναι άρρωστο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πάσο του Παναθηναϊκού. Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο επικράτησε η λογική να ρίξουν τους τόνους ώστε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πού εξυπηρετεί ακριβώς τον Παναθηναϊκό να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με τους όρους που αυτό διεξάγεται;
Η διοίκηση του Παναθηναϊκού γνωστοποίησε πως λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το ντέρμπι έστειλε επιστολή προς το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, στη ΓΑΔΑ, στην Αστυνομική διεύθυνση Αθηνών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, σε ερώτηση για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα, ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε με ειλικρίνεια πως με την κατάσταση που επικρατεί είναι αδύνατον.
Είχαμε, λοιπόν, μέσα σε λίγες ώρες την ειλικρινή παραδοχή πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους οπαδούς της, να προστατέψει το σύλλογο από τη διαιτησία και από το συνολικό τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εύλογα και καλοπροαίρετα γεννιούνται κάποια ερωτήματα: Τι ακριβώς είναι σε θέση να κάνει η διοίκηση του Παναθηναϊκού; Για ποιο λόγο αξίζει να διοικεί κάποιος έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, όταν δεν είναι σε θέση να του παρέχει ούτε καν το δικαίωμα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα; Όταν δεν είναι σε θέση ούτε καν να ελέγξει τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας του και να εγγυηθεί για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα;
Πάτησε χορτάρι σε Τούμπα και Λεωφόρο
Από την πρώτη στιγμή τόνισα πως είναι λάθος η πολιτεία να σταθεί μόνο στα επεισόδια της Λεωφόρου. Το πρόβλημα είναι συνολικό και έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον τρόπο που διαχειρίζεται η Λίγκα το προϊόν της. Αν όμως δούμε ξεχωριστά το τι ακριβώς έγινε στην Λεωφόρο μπορούμε να αντιληφθούμε και το είδος του προβλήματος. Τα όσα έγιναν στο ντέρμπι, αποτελούν μία φωτογραφία του προβλήματος. Ο Μαρινάκης, βλέποντας πως έχει φθορά, λόγω της χαμηλής ποιότητας ρόστερ που έχει δημιουργηθεί, έκανε μία επίδειξη δύναμης ώστε να συσπείρωσει το κοινό που τον ενδιαφέρει. Κατάφερε σε ένα ντέρμπι που οι ποδοσφαιριστές του δεν ήταν σε θέση να κάνουν μία θετική ενέργεια να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού. Δυστυχώς έχουμε ένα ποδόσφαιρο που περισσότερο θόρυβο δημιουργούν οι πράξεις και οι τοποθετήσεις των παραγόντων παρά των ποδοσφαιριστών. Και με αυτήν τη λογική, ο Μαρινάκης νιώθει νικητής σε δύο ντέρμπι που η ομάδα του δεν τα κέρδισε, επειδή κατάφερε να πατήσει το χορτάρι σε Τούμπα και Λεωφόρο. Στη συνέχεια πήρε τον νόμο στα χέρια του, μπουγελώνοντας και καθυβρίζοντας τον Γιάννη Αλαφούζο.
Υπερασπιστική γραμμή
Επίσης θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ποια ακριβώς ήταν η υπερασπιστική γραμμή του Παναθηναϊκού. Εύκολα μέσα από αυτήν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Με την επιστολή που έστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πριν από το παιχνίδι, ουσιαστικά παραδέχτηκε πως δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους οργανωμένους οπαδούς. Όμως τους έδωσε εισιτήρια. Προσέξτε, έδωσε εισιτήρια και υπάρχει συνεργασία σε μάζα οπαδών που δεν μπορεί να ελεγχθεί και αυτή η παραδοχή του λανθασμένου τρόπου λειτουργίας αποτελεί υπερασπιστική τακτική.
Τα πράγματα είναι απλά το ποδόσφαιρο πρέπει να φύγει από τους παράγοντες και από τους οργανωμένους. Για να αποκτήσει υγεία θα πρέπει να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές οι ποδοσφαιριστές και το γήπεδο να ξαναγεμίσει από τους παραδοσιακούς οπαδούς που σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο τους έχει γυρίσει την πλάτη. Όλα τα εισιτήρια να πηγαίνουν στα εκδοτήρια, να δίνονται ονομαστικά με ταυτότητα και να έχουν προορισμό τον αγνό φίλαθλο. Βρισκόμαστε στο 2015, είναι αστείο να ανήκουμε στην Ευρώπη και να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε σε ένα γήπεδο με αριθμημένες θέσεις, το ποιος βρίσκεται σε κάθε θέση. Δεν το κάνουν οι σύλλογοι γιατί δεν θέλουν να το κάνουν επειδή τους εξυπηρετεί για δικούς τους λόγους αυτή η κατάσταση. Γιατί επέλεξαν τους οργανωμένους. Και για αυτό το λόγο για να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, παίχθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας ένα θέατρο και αποφάσισαν ξαφνικά να λύσουν πολιτισμένα τις διαφορές τους.
Επαναλαμβάνω πως ο υφυπουργός με τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τις απαιτήσεις, καθώς έδειξε να γνωρίζει το πρόβλημα και τόνισε πως δεν πιστεύει στην αυτοκάθαρση. Την Τετάρτη οφείλει να δικαιολογήσει με πράξεις όποια απόφαση πάρει.
Πηγή: contra.gr