Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 η Ελλάδα έγινε μια από τις 17 χώρες της Ευρώπης που υπέγραψαν τη σύμβαση κατά της χειραγώγησης αγώνων. Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2015 οι χώρες που υπέγραψαν θα έπρεπε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εθνικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως αρχή καταπολέμησης της χειραγώγησης αγώνων, έχοντας βάση δεδομένων, δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών, συντονισμού δράσης, χάραξης πολιτικής και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση κανονιστικών προτάσεων, νομοθετικών διατάξεων και θα παρακολουθεί τις ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες. Επίσης, να δημιουργηθεί μέχρι την ίδια ημερομηνία ένας αξιόπιστος μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών που αφορούν τους «στημένους» αγώνες.

Ομως, παρά την υπογραφή της σύμβασης, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν φαίνεται να έκανε ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης όσων υπέγραψε, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του αθλητισμού που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στο μεσοδιάστημα, έχοντας, είναι η αλήθεια, να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα ταραγμένο τοπίο στο ποδόσφαιρο, δεν εκπροσωπήθηκε καν στο επόμενο ραντεβού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών Αθλητισμού που έγινε στις 18 Μαρτίου στο Οσλο.

Πάντως, στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Στ. Κοντονής προβλέπεται η υποχρέωση αποστολής των φακέλων που στέλνει η UEFA από την ΕΠΟ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αδράνεια παρατηρήθηκε και ως προς την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της «μυστικής συνάντησης» (βλ. «Κ» 29/11/2014) Interpol – FIFA στην Αθήνα κατά την οποία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 ένας αξιόπιστος μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών που αφορούν τους «στημένους» αγώνες. Παρότι παρόμοια πρόβλεψη υπάρχει στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ από τον Μάιο 2014 και η ομοσπονδία ως υπερκείμενη ποδοσφαιρική αρχή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, καμία ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της παραπάνω απόφασης δεν έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία μηχανισμού υποδοχής καταγγελιών για στημένους αγώνες λειτουργεί τόσο από τη FIFA όσο και από την UEFA με τις οποίες η ΕΠΟ δηλώνει «εναρμονισμένη», όπως επίσης και ότι διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από την αντεισαγγελέα Εφετών, Βιργινία Σακελλαροπούλου, σχετικά με τον ρόλο του «υπεύθυνου ακεραιότητας» αγώνων της ΕΠΟ στην πρόληψη και αντιμετώπιση των «στημένων αγώνων».

Στη συνάντηση του Οσλο το «παρών» έδωσαν 110 πρόσωπα ανάμεσά τους υπουργοί Αθλητισμού από χώρες της Ευρώπης, καθώς και πρόσωπα που εκπροσωπούσαν εμπλεκόμενα μέρη όπως για παράδειγμα τις αρχές περιορισμού του στοιχηματισμού.

Από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης μόνο η Γερμανία έχει υπογράψει τη σύμβαση. Οι υπόλοιπες έχουν δείξει επιφυλακτικότητα, αφού αφενός σε κάθε χώρα το φαινόμενο της χειραγώγησης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αφετέρου χρειάζεται ειλικρινή συνεργασία των υπουργείων, των εκπροσώπων του αθλητισμού και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Από τις 17 χώρες που υπέγραψαν πριν από έξι μήνες η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία είναι αυτές που κινήθηκαν αποτελεσματικά προς την υλοποίηση της συμφωνίας.

* Αναδημοσίευση από kathimerini.gr