Tο αγγλικό ποδόσφαιρο σώθηκε κι έγινε αυτό που είναι σήμερα, όταν οι ομάδες του τήρησαν κατά γράμμα την «έκθεση Τέιλορ», δηλαδή τη μελέτη του λόρδου Τέιλορ που έκανε μια συνολική καταγραφή των προβλημάτων του βρετανικού ποδοσφαίρου προτείνοντας λύσεις. Η έκθεση Τέιλορ στάθηκε ο λόγος της δημιουργίας της Πρέμιερ Λιγκ, της διαφορετικής αστυνόμευσης, της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, της αλλαγής των γηπέδων -της συνολικής αναβάθμισης του πρωταθλήματος. Και μετά το νερό μπήκε στ' αυλάκι.
Μαράζι
Το μαράζι μου ήταν ότι λόγω της ασχετοσύνης της πλειοψηφίας των υφυπουργών Αθλητισμού και της εσωστρέφειας των θεσμικών παραγόντων του ποδοσφαίρου μας, κάτι ανάλογο στην Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ. Κι όμως, έχει γίνει! Χθες ο ιστότοπος Capital.gr μας θύμισε μια σοβαρότατη μελέτη του ΙΟΒΕ, που έχει γίνει το 2013: θα πρεπε να είναι το ευαγγέλιο όποιου θέλει να δει το ποδόσφαιρό μας να βελτιώνεται.
Απασχόληση
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «Σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τελικής ζήτησης για υπηρεσίες που προσφέρονται από τις ελληνικές ΠΑΕ και τη Σουπερ Λίγκα». Την ίδια στιγμή, και μόνο τη σεζόν 2012-13 (σε εποχή κρίσης δηλαδή) «σχεδόν 550 εκατ. ευρώ ήταν τα άμεσα και έμμεσα έσοδα του ελληνικού κράτους, από φόρους και εργοδοτικές εισφορές, και από δραστηριότητες που συνδέονται με τη Σουπερ Λίγκα, ενώ σε όρους απασχόλησης, η επίδραση εκτιμάται σε περισσότερες από 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Εσοδα
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αποκαλούμενος «πυρήνας δραστηριοτήτων της Σουπερ Λίγκας (εισιτήρια και έσοδα από συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) δημιουργεί πάνω από 180 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ. «Συνολικά, σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (περίπου το 1,2% του ΑΕΠ) προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τελικής ζήτησης για υπηρεσίες που προσφέρονται από τις ελληνικές ΠΑΕ, γεγονός που κάνει το ποδόσφαιρο μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας». Σε αυτά τα χρήματα δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα του ιδιωτικοποιημένου πλέον ΟΠΑΠ.
Βελτίωση
Ομως η μελέτη του ΙΟΒΕ δεν περιορίζεται στην καταγραφή των εσόδων του κράτους από το ποδόσφαιρο, αλλά σε μια προσπάθεια βελτίωσης του «προϊόντος» που ονομάζεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο προχωρά και σε αυτό που χρειαζόμαστε, δηλαδή προτάσεις.
Προβλήματα
Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ως παθογένειες του πρωταθλήματος τη χαμηλή προσέλευση φιλάθλων, τη συνολική οικονομική κατάσταση των ΠΑΕ (μερικές εκ των οποίων είχαν το 2013 μη βιώσιμα χρέη, η ΑΕΚ π.χ.), το υφιστάμενο καθεστώς των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα περιορισμένα έσοδα από merchandising και τη μεγάλη εξάρτηση από τα τηλεοπτικά έσοδα. Αντίστοιχα, ως άλυτα προβλήματα χαρακτηρίζονται τα φαινόμενα βίας και η απουσία φίλαθλης παιδείας, η αρνητική δημοσιότητα για «στημένους» αγώνες και η διείσδυση ξένων πρωταθλημάτων στο φίλαθλο κοινό.
Προκλήσεις
Στον αντίποδα, σύμφωνα με την έρευνα, «ως προκλήσεις και ευκαιρίες αναδεικνύονται οι επενδύσεις σε ακαδημίες, η αξιοποίηση του αθλητικού μάρκετινγκ, η ενιαία στρατηγική προβολής ποδοσφαιρικού προϊόντος, η διείσδυση στο γυναικείο κοινό, η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου των οικονομικών των ΠΑΕ (δηλαδή η αδειοδότησή της ΟΥΕΦΑ), ενώ ως δυνατά σημεία αξιολογούνται η δημοφιλία του αθλήματος, η πίστη του κοινού, η πορεία της Εθνικής ομάδας και (άκου Κοντονή!) το σοβαρό θεσμικό του πλαίσιο.
Προτάσεις
Η μελέτη διαπιστώνει πως παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες, οι προοπτικές της Super League στη χώρα μας είναι θετικές. Σε αυτό θα συμβάλουν: 1) Η εκπόνηση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων στα οποία θα τίθενται ξεκάθαροι στόχοι και στρατηγικές για κάθε ΠΑΕ, δίνοντας κατ' αρχήν έμφαση στην αποτελεσματική οργανωτική δομή και στη δημιουργία μοντέρνων υποδομών, δηλαδή καλύτερα γήπεδα, προπονητικά κέντρα κτλ. 2) Η ανάπτυξη τμημάτων υποδομών και η ορθολογική οικονομική διαχείριση, με σκοπό τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΠΑΕ και την οικονομική τους βιωσιμότητα. 3) Η ανάπτυξη μίας αποδοτικής εμπορικής πολιτικής, με στόχο να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (δημοφιλές άθλημα με πιστό κοινό) και να εκμεταλλευθούν οι ΠΑΕ τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρo». Δηλαδή το ΙΟΒΕ λέει φτιάξτε τα γήπεδά σας, αναπτύξτε μια εμπορική δραστηριότητα που να βασίζεται στο πλεονέκτημα ότι έχετε ένα πιστό κοινό και μην ξεχνάτε ότι επιπλέον απαραίτητα χρήματα θα βρείτε στην Ευρώπη και μόνο.
Πού να 'ξερε;
Αλλά πού να ξέρει το ΙΟΒΕ ότι θα ερχόταν ο Σταύρος ο Κοντονής με μαγικές λύσεις για τα προβλήματα...
Πηγή: sday.gr