Ένα βήμα είναι λοιπόν από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ η Ντνίπρο. Με ένα άκυρο γκολ πήρε 1-1 στη Νάπολι και τώρα της αρκεί να φέρει 0-0 στην Ουκρανία για να περάσει τους Ιταλούς.

Όποιοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της Ντνίπρο στη διοργάνωση, θα δουν ότι έχει διαιτησίες που θα της ζήλευε η…Ρεάλ Μαδρίτης. Πως τα καταφέρνει έτσι, δεν το ξέρω. Απλά την είχα...ανθιστεί πριν καν τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, όταν είχα παρακολουθήσει σε μαγνητοσκόπηση το Ίντερ-Ντνίπρο 2-1. Όταν είχα δει ένα Σκοτσέζο διαιτητή να αφήνει την Ίντερ με 10 παίκτες από το α΄ημίχρονο και μετά να δίνει και πέναλτι υπέρ των Ουκρανών, είχα καταλάβει τι θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός. Πως κέρδισε τότε η Ίντερ; Μαγική εικόνα ήταν το 2-1...

Πράγματι, στο Ντνίπρο-Ολυμπιακός 2-0, ο Αυστριακός ρέφερι (έκτοτε δεν ξαναορίστηκε από την UEFA, αλλά πιθανόν να ήταν και λόγω ηλικίας το τελευταίο του παιχνίδι...) έπαιζε συνεχώς 60-40, ποσοστό που το…ξεχείλωσε στο β΄ ημίχρονο, όταν αρχικά δεν έδωσε πέναλτι στον Ομάρ και στο τελευταίο λεπτό μπόρεσε και πρώτα δεν σφύριξε δεύτερο πέναλτι (υπέρ του Φορτούνη) κι αμέσως μετά ακύρωσε και κανονικό γκολ (Μήτρογλου)! Οι Ουκρανοί είχαν, όμως, μια χαρά διαιτησία και στο Καραϊσκάκη. Ο Ολλανδός Μακέλι έβγαλε εύκολα έξω τον Μιλιβόγεβιτς κι άφησε τον Ολυμπιακό με δέκα παίκτες σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο.

Να προσέξουμε ότι κατά τη φετινή πορεία της Ντνίπρο, η UEFA της όρισε δύο φορές ίδιο διαιτητή, τον Λευκορώσο Κουλμπάκοφ κι άλλες δύο φορές διαιτητές από την Κροατία, τον Μπέμπεκ και τον Στραχόνια…

Για να είμαι δίκαιος: η Ντνίπρο έχει καλή ομάδα. Και ξύπνιο προπονητή, τον πιο ξύπνιο Ουκρανό προπονητή, τον Μάρκεβιτς. Γιατί αν δεν έχεις καλή ομάδα, δεν μπορείς να πας πουθενά. Αν έχεις καλή ομάδα κι έχεις και καλή διαιτησία, όλα γίνονται.

Ακόμη και να πας τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Για τη Γιουβέντους λέω, που και (πολύ) καλή ομάδα έχει και διαιτησία καλή έχει. Και το πέναλτι με τη Ρεάλ πήρε (ήταν πέναλτι, αλλά πόσα τέτοια πέναλτι έχουν δοθεί εις βάρος της Ρεάλ;…) και το πέναλτι με τη Μονακό, που δεν ήταν, το πήρε (κι έτσι την κέρδισε και την απέκλεισε). Και τον Ολυμπιακό με τη διαιτησία τον απέκλεισε, για να μην ξεχνιόμαστε.

Τα απίστευτα εγκλήματα από τον Ρώσο Καράσεφ (Ιταλό αρχιδιαιτητή έχουν στη Ρωσία…) στο Μάλμε-Ολυμπιακός 2-0, ποιόν ωφέλησαν; Τη…Μάλμε; Καθαρά τη Γιουβέντους. Ξεκάθαρα. Η, μήπως δεν θυμόμαστε τη διαιτησία του Άγγλου Άτκινσον στο Γιουβέντους-Ολυμπιακός 3-2; Με το που ισοφάρισε ο Ολυμπιακός άρχισε να παίζει 60-40. Και με το που έκανε το 1-2 ο Ολυμπιακός, το ανέβασε στο 70-30! Παρεμπιπτόντως, ο Άτκινσον σφύριξε και το Γιουβέντους-Ρεάλ 2-1…

Εντελώς τυχαία, η UEFA όρισε τον Σκοτσέζο Κόλουμ σε δύο φετινά παιχνίδια της πρωταθλήτριας Ιταλίας, το Γιουβέντους-Ατλέτικο 0-0 (πρόκριση) και το Μονακό-Γιουβέντους 0-0 (πρόκριση). Όπως όρισε το Σέρβο Μάζιτς σε άλλα δύο παιχνίδια της: Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 0-3 και Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-0 (εκεί ο Ρομπέρτο έπιανε και τα άπιαστα).

Αν δεν το καταλάβατε, η Γιουβέντους έχει δώσει φέτος 11 ευρωπαϊκά παιχνίδια και τα έξι τα έχει παίξει με τους τρεις ίδιους διαιτητές!…

Με τη διαιτησία η (πολύ καλή ομάδα) Γιουβέντους απέκλεισε τον Ολυμπιακό. Και με τη διαιτησία η (πολύ καλή ομάδα) Γιουβέντους προχωράει ψηλά.

Με τη διαιτησία η (καλή ομάδα) Ντνίπρο απέκλεισε τον Ολυμπιακό. Και με τη διαιτησία η (καλή ομάδα) Ντνίπρο προχωράει ψηλά.

Το ένα το συμπέρασμα μιλάει από μόνο του: πρέπει να έχεις καλές διαιτησίες στην Ευρώπη, αν θέλεις να κάνεις κάτι. Να το μπορέσεις εσύ σαν κλαμπ, όπως κι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σου.

Το άλλο το συμπέρασμα; Ο Ολυμπιακός και φέτος δεν ήταν μακριά από το κάνει ακόμη πιο μεγάλο βήμα στην Ευρώπη. Όπως και πέρσι, που για ένα γκολ έμεινε έξω από τους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ, χάνοντας στο Ολντ Τράφορντ, με τον Ολλανδό (πάλι) Κάϊπερς να σφυρίζει συνέχεια Γιουνάϊτεντ…

Αξίζει λοιπόν ο Ολυμπιακός να το παλέψει λίγο περισσότερο για το ευρωπαϊκό του όνειρο. Δεν είναι πολύ μακριά.

Πηγή: gazzetta.gr