Για την κλάση του Καμπιάσο θα είναι ιεροσυλία να συζητήσουμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση κοιτώντας την καριέρα του είναι το πόσο γεμάτες σεζόν είχε πάντα. Ακόμη κι όταν τα χρόνια περνούσαν και ήταν στα 30+.

Κοίταξα την τελευταία 8ετία του και είναι απίστευτος ο αριθμός των συμμετοχών που είχε σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας στην Ίντερ (στα εφτά χρόνια) και τη Λέστερ (πέρσι). Επαναλαμβάνω μιλάμε για συμμετοχές στην αρχική ενδεκάδα, χωρίς δηλαδή να λαμβάνω υπόψιν μου τις φορές που μπήκε αλλαγή!

Προσέξτε αριθμό συμμετοχών σε επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος, κυπέλλου κι ευρωπαϊκά (μέσα σε παρένθεση του πρωταθλήματος), πάντα σε επίπεδο αρχικής 11άδας:

2008 είχε 40 (33)

2009 είχε 42 (33)

2010 είχε 40 (26)

2011 είχε 41 (28)

2012 είχε 44 (35)

2013 είχε 41 (26)

2014 είχε 33 (32)

2015 είχε 28 (27)

Δηλαδή επί έξι συνεχόμενα χρόνια είχε στην Ίντερ από 40 έως 44 επίσημα παιχνίδια στα πόδια του στην αρχική της ενδεκάδα! Έπεσε την τελευταία διετία στα 33 και 28 παιχνίδια για ένα και μόνο λόγο. Επειδή πρόπερσι η Ίντερ δεν έπαιζε στην Ευρώπη κι αποκλείστηκε και αμέσως από το Κύπελλο κι επειδή πέρσι η Λέστερ αποκλείστηκε από τον α΄ γύρο του Λιγκ καπ κι έπαιξε μόλις τρία παιχνίδια Κυπέλλου-για Ευρώπη ούτε λόγος.

Κι εννοείται ότι δεν υπολογίζω τα δεκάδες παιχνίδια του στο ίδιο διάστημα στην εθνική Αργεντινής!

Θα μπορούσα αν ήθελα να πικάρω τους Παναθηναϊκούς, να έκανα σύγκριση των συμμετοχών του Εσιέν, όμως δεν με ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, αλλά να αναδείξω το πώς ο Καμπιάσο ενώ περνάνε τα χρόνια καταφέρνει και παίζει τόσο πολύ και σε τόσο υψηλό επίπεδο. Γιατί σίγουρα είναι ένα θέμα να κάνεις μεταγραφή 35χρονο. Αλλά τι 35χρονο! Όχι μόνο από πλευράς αξίας, αλλά κι από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας, που ίσως είναι και πιο σημαντικό!

Βέβαια, ο Ολυμπιακός ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τις…ηλικίες. Όταν υπήρχε η ποιότητα κι η διάθεση από τους παίκτες που έφερνε. Μην ξεχνάμε ότι κι ο Ιμπαγάσα κι ο Κοβάσεβιτς κι ο Γκόγκιτς ήρθαν στα 34!

Και παντού το ίδιο ισχύει!

Εδώ η Γιουβέντους είχε και πέρσι ηγέτη τον 36χρονο Πίρλο, σε θέση αμυντικού μέσου και με 30 παιχνίδια βασικός σε όλες τις διοργανώσεις.

Στην Ιταλία πρώτος σκόρερ ήταν ο 38χρονος Λούκα Τόνι!

Κι ο 38χρονος Ντι Νατάλε δεν σταματάει να σκοράρει με την Ουντινέζε.

Στην Τσέλσι ο Ντρογκμπά στα 37 έφτασε τα 40 παιχνίδια με τις αλλαγές.

Ο Κλόζε στα 37 έβαλε 15 γκολ με τη Λάτσιο.

Ο δε Ρικάρντο Καρβάλιο στα 37 είναι ο αμυντικός βράχος της Μονακό κι ακόμη παίζει στην εθνική Πορτογαλίας.

Ο Τζέραρντ τώρα στα 35 έφυγε από τη Λίβερπουλ για το MLS.

Κι ο Χάβι στα 35,5 έφυγε από την Μπαρτσελόνα για το Ντουμπάϊ.

Κι ο Τέρι στα 35 είναι αναντικατάστατος στην Τσέλσι.

Τον Βέλγο Σίμονς της Μπριζ τον είδατε κόντρα στον Παναθηναϊκό; Είναι 38,5!

Ο Ροζίτσκι στα 35 είναι ακόμη βασικός στην εθνική Τσεχίας και με 25 παιχνιδια στην Άρσεναλ.

Ο Όλιτς στα 35 είναι ακόμη βασικός στην εθνική Κροατίας και στην Μπουντεσλίγκα.

Και προσέξατε ότι δεν βάζω μέσα τους 34άρηδες, γιατί τότε θα βαριόμουν να γράφω. Άσε που θα ξέχασα και κάμποσους ακόμη 35+.

Το θέμα είναι να το λέει η ψυχούλα σου. Κι αν είσαι και παικταράς, δεν πα να ΄σαι και 37, τους βάζεις κάτω τους 27άρηδες!

Πηγή: gazzetta.gr