Αφού το θέμα Κάκου προκαλεί διαφωνίες και εντάσεις στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσει ο κόσμος. Στο επόμενο εντός έδρας ματς, την άλλη Κυριακή με τον Παναιτωλικό, να στηθούν κάλπες. Για να ψηφίσουν και να αποφασίσουν οι οπαδοί. Να στηθεί ακόμα μια δεύτερη κάλπη. Για τους δημοσιογράφους-ρεπόρτερς. Να μιλήσουμε, λοιπόν, σοβαρά: Οπως έχει πει ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης, «ο πληρώνων έχει πάντα το δίκιο». Και πολύ περισσότερο ο Σαββίδης, που πληρώνει και με το παραπάνω. Σε κανέναν άλλον δεν πέφτει λόγος.
Λίγο ακόμα λοιπόν και ο Κάκος θα γίνει μείζον εθνικό θέμα. Με τον καθέναν από τους δημοσιογράφους να έχει την επιλεκτική μνήμη που τον συμφέρει: Για άλλους ήταν αδέκαστος. Για άλλους αβαντάριζε τον ΠΑΟΚ. Για άλλους τον είχε σφάξει. Υπερβολές. Ο Κάκος, όπως όλοι οι διαιτητές, ήταν πάντα με τον ισχυρό. Στην εναλλαγή δηλαδή που έγινε από Κόκκαλη σε Πατέρα κι από Πατέρα σε Μαρινάκη. Ηξερε όμως να έχει μέτρο και γι' αυτό κατάφερε να μην είναι χρεωμένος πουθενά. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν μέσα κι έξω από τα γήπεδα ο Κάκος (φωτό) ήταν Νάρκισσος, το κυρίαρχο είναι ότι πρόκειται για διαιτητή. Κι οι διαιτητές είναι οι πλέον πονηροί από τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο: ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες. Τον ψύλλο καλιγώνουνε.
Αντε εσύ πάρε μια σφυρίχτρα κι έμπα στο γήπεδο να κάνεις τον διαιτητή. Να ξεκινήσεις από τα κατσάβραχα της κάθε Τραχανοπλαγιάς, να επιβιώσεις, να κάνεις καριέρα και να φτάσεις να γίνεις διεθνής. Προσωπικά, 35 και πλέον χρόνια σ' αυτήν τη δουλειά, όσους διαιτητές έχω γνωρίσει είναι από έξυπνοι έως πανέξυπνοι. Διαιτητής που να μην παίρνει στροφές δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι αυτονόητο. Δεν γίνεται να μη στρίβεις και να γίνεις διαιτητής. Ειναι αδύνατον. Κι αυτή η μάκινα, με τους διαιτητές να παίρνουνε πόστα στις ομάδες, δεν είναι χτεσινή. Κι έχει ξεκινήσει μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη, τη μεγάλη φτωχομάνα που βγάζει τα καλύτερα παιδιά. Κι είναι κατανοητό αυτό. Πιο μικρή η πόλη, πιο στενός ο κύκλος, πιο εύκολα γίνονται γνωριμίες και επαφές.
Τη δεκαετία του '80 είχε γίνει μάνατζερ ποδοσφαίρου στον ΠΑΟΚ ο Παναγιώτης Τσολακίδης. Που ήταν διεθνής διαιτητής και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Στον Αρη έχει δουλέψει ο Νίκος Αγγελάκης του Ρήγα. Για μικρό χρονικό διάστημα στον ΠΑΟΚ κι ο άλλος Νίκος Αγγελάκης. Με τον Κασναφέρη να είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη καριέρα, ενώ στον Κισσαμικό (ομάδα Β' Εθνικής) είναι ο Ηρακλής Τσίκινης. Στο μπάσκετ, αντιπρόεδρος στην ΚΑΕ ΑΕΚ είναι ο Σταύρος Δουβής. Ενώ στον Κόροιβο Αμαλιάδας (ομάδα της Α1) είναι τεχνικός διευθυντής ο Θανάσης Γιοχαλής.
Σχετικά με τους διαιτητές, θα γράψω κάτι σήμερα για πρώτη φορά. Που ανατρέχει στην εποχή της παντοδυναμίας της Παράγκας. Οι διαιτητές που ήταν στο κόλπο, και δεν ήταν και λίγοι σε ό,τι είχε να κάνει με τις μικρές κατηγορίες (Γ' και Δ' Εθνικές), είχαν διπλή αποστολή. Πέρα από τα καθήκοντά τους σαν διαιτητές, έκαναν και σκάουτιγκ! Αν έβλεπαν κάποιον νεαρό ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, ενημέρωναν αρμοδίως: Το δεξί μπακ του Αιολικού π.χ. είναι καϊνάρι. Κι από κει και πέρα, αναλάμβαναν οι αρμόδιοι να τον παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι. Ηταν κι αυτός ένας τρόπος να βρίσκει παίκτες το Αιγάλεω. Αυτά.
Αυτήν τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο κερδίζει δύο σημαντικούς παίκτες
ΠΡΕΜΙΕΡΑ χθες η εθνική ομάδα του Σκίμπε. Ενα παιχνίδι όμως -και φιλικό μάλιστα- δεν λέει τίποτα. Ο Ρεχάγκελ είχε ξεκινήσει με πέντε γκολ από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι. Δεν λέει τίποτα ένα ματς. Ούτε λέει κάτι παραπάνω ο Σκίμπε, επειδή είναι Γερμανός. Μόνο ένας ανόητος μπορεί να έχει την εντύπωση ότι οι προπονητές χωρίζονται κατά εθνικότητες. Οτι, όπως τα γαλλικά κρασιά είναι καλά, έτσι π.χ. είναι καλοί οι Πορτογάλοι προπονητές. Κουταμάρες. Εχουνε καμία σχέση δηλαδή ο Σίλβα με τον Περέιρα; Από κει και πέρα, το Νο 1 σε κάθε ομάδα είναι το υλικό. Κι αυτήν τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο κερδίζει δύο σημαντικούς παίκτες: Τον Φορτούνη και τον Μάνταλο. Οταν όμως, σαν ποδόσφαιρο, δεν έχεις επιθετικούς, δεν έχεις εξτρέμ, είναι ματαιοπονία να παίζεις 4-3-3. Αφού έχεις καλούς αμυντικούς, ξεκινάς με τρεις στόπερ. Δεξιά, αριστερά βάζεις Τοροσίδη και Χολέμπας. Αφού δεν έχεις εξτρέμ, να βγαίνουν αυτοί στην επίθεση από τα άκρα. Τρία χαφ, ένας εκ των οποίων είναι ο Μάνταλος, να κάνει παιχνίδι μπροστά τους ο Φορτούνης, ο Μήτρογλου και καθάρισες. Τουλάχιστον θα είσαι αστακός στην άμυνα. Κι ένα γκολ ίσως θα είναι αρκετό για να κερδίσεις. Κι αν δεν το βάζεις, να μη χάνεις.
Απεργία στην Ελλάδα κάνουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι
ΑΠΕΡΓΙΑ είχε προχθές, Πέμπτη. Και γενική μάλιστα. Οι απεργίες στην Ελλάδα είναι κάτι σαν τις κινητές εορτές. Δεν ξέρεις πότε θα πέσει το Πάσχα ο Αγιος Γεώργιος, μεγάλη η χάρη του, κι ο Θωμάς. Οχι ο Μητρόπουλος, αλλά ο άπιστος. Σίγουρα όμως κάπου μέσα στην Ανοιξη θα πέσουνε. Ετσι κι ο συνδικαλισμός. Δυο-τρεις φορές τον χρόνο έχει τις απεργίες του. Δεν ξέρεις πότε θα γίνουν, αλλά σίγουρα θα γίνουν. Κι όπως το Αγιο Πάσχα εορτάζεται κατά το χριστιανικό έθιμο, με στρακαστρούκες, φωτοβολίδες, κροτίδες και ενίοτε με εκρηκτικά, έτσι και οι απεργίες συνοδεύονται από τσαμπουκάδες με την αστυνομία, πετροπόλεμο και κοκτέιλ μολότοφ (φωτό). Κι αν τα θύματα στις διαδηλώσεις των απεργιών δεν είναι κάθε φορά δεδομένα, τα κομμένα χέρια και τα βγαλμένα μάτια από τις κροτίδες κάθε Πάσχα είναι σίγουρα. Για να μιλήσουμε σοβαρά βέβαια, οι απεργίες αυτές, και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό γενικές, είναι παραμύθι-φούρναρης. Ούτε ένας από τον ιδιωτικό τομέα δεν απήργησε την Πέμπτη. Ούτε ένας. Και ποιος να τολμήσει, όταν οι άνεργοι που περιμένουν απέξω είναι εκατομμύρια; Ητανε κλειστό κανένα μαγαζί; Ητανε κλειστό κανένα βενζινάδικο; Δεν δουλέψανε οι ταξιτζήδες; Απεργία στην Ελλάδα κάνουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κι από κοντά τρέχουνε για συμπαράσταση στις διαδηλώσεις οι πολιτικοί που τους διόρισαν.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Και γιατί να είναι απαραίτητα κακό το ότι ο ΠΑΟΚ θα χάσει για τρεις μήνες τον Ρικάρντο Κόστα;
Η πατρίδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Ο Ανθιμος ευλόγησε την υποψηφιότητα Αδωνι.
-Observer
Πηγή: Goal - Sentragoal.gr