Από την άλλη βέβαια, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που στην εποχή Σαββίδη απέκτησε το δικαίωμα αγοράς ποδοσφαιριστών. Στην εποχή που ο Βρύζας ήταν θεωρητικά τεχνικός διευθυντής, αλλά έμπαιναν πινελιές διαφόρων απίθανων και άσχετων με το αντικείμενο, έγινε μόλις μία αγορά.

Αυτή του Λούκας Πέρεθ που σήμερα στη Πριμέρα έχει δώδεκα γκολ με τη φανέλα της Λα Κορούνια και δεν αποκλείεται να κληθεί στην εθνική Ισπανίας.

Στις αγορές είναι αδιανόητο να αποτύχεις παταγωδώς. Γιατί δεν επιλέγεις από μία λίστα όπως με τους ελεύθερους, αλλά από μία κοινότητα παικτών τεράστια.

Από την άλλη, έχεις τα ελαφρυντικά του πρωταθλήματος που βρίσκεται, του καλοκαιριού της ανασφάλειας και των κάπιταλ κοντρόλ, του γεγονότος πως η ομάδα μπήκε στις επίσημες υποχρεώσεις στις 15 του Ιούλη.

Ο ΠΑΟΚ έκανε αγορές λοιπόν και η αλήθεια είναι πως τρεις ποδοσφαιριστές φαίνεται πως έχουν προδιαγραφές καριέρας υψηλού επιπέδου.

Ο Γκόικο Τσίμιροτ που δαπανήθηκε ένα ποσό κοντά στο ένα εκατ. ευρώ, ο Χάρης Χαρίσης που ήταν επιλογή της προηγούμενης κατάστασης και κόστισε κάτι λιγότερο από 400 χιλιάδες ευρώ και ο Γκάρι Ροντρίγκες που κόστισε κάτι περισσότερο από 250 χιλιάδες ευρώ, ποσό που πήρε ο ίδιος αφού ήταν χρωστούμενα της πρώην ομάδας του προς αυτόν.

Από εκεί και πέρα, ο Όλσεν, ο Σάμπο, ο Ζάιρο, ο Αντώνης, ο Κοροβέσης παρά την καλή τους ηλικία δεν μπορείς να πεις πως έχουν δείξει πράγματα που να σε πείσουν πως είναι για υψηλότερο επίπεδο από τον ΠΑΟΚ, αν και νομίζω πως είναι κάπως πρώιμη η κρίση τους.

Για να κρίνεις άλλωστε ένα ταλέντο, πρέπει να είσαι σίγουρος για τον ρόλο που έχει αυτό μέσα στο σύνολο. Και εδώ κάπου εμφανίζεται μία ευθύνη του Τούντορ.

Όπως βέβαια και στην περίπτωση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ο οποίος ναι μεν ήρθε καθυστερημένα, όταν και οι ιδέες του Τούντορ είχαν πάρει σάρκα και οστά, όμως τα τρία γκολ του Βούλγαρου και ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής του, δείχνει πως σε πρώτη φάση έχει βοηθήσει μόνο σε επίπεδα … μάρκετινγκ τον ΠΑΟΚ.

Το μεγάλο κάζο είναι ο Λέοβατς, κυρίως γιατί για να δικαιολογηθεί η επένδυση σε αυτόν, έχει έναν ρόλο στην ομάδα που δεν κουμπώνει στα χαρακτηριστικά του. Και κάπου εκεί ελέγχεται το κατά πόσο οι ηγέτες του αγωνιστικού τμήματος ενδιαφέρονται για την ισορροπία της ομάδας ή για να πείσουν τον Σαββίδη πως δεν πλήρωσε άδικα.

Αυτό που σίγουρα συμβαίνει με τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού, είναι πως πλην του Ροντρίγκες, κάποιος άλλος δεν βοηθάει συστηματικά και αυτό είναι θέμα.

Το βάρος πέφτει στους παλιούς, που λίγους μήνες πριν ήταν οι αποτυχημένοι. Και μετά τον τραυματισμό του Ρικάρντο Κόστα στον Μαλεζά, που αποκτήθηκε μετά από πιέσεις στον Άρνεσεν που δεν είχε ξεκάθαρες επιλογές στα στόπερ.

Metrosport