Mια… φάρσα από αυτές που είναι συνηθισμένες να γίνονται την συγκεκριμένη ημέρα. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν.

Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από την ζωή στις 5:30μ.μ. της Πέμπτης 1 Απριλίου του 2004. Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα πάγωσε, ακούγοντας την είδηση του θανάτου ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές και προπονητές, μόλις στα 53 του χρόνια. Και δυστυχώς δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ήταν αλήθεια…

Ο παλαίμαχος αμυντικός συμπλήρωνε σχεδόν ένα μήνα που νοσηλευόταν στην Ευρωκλινική. Πρώτη φορά μπήκε για νοσηλεία την 5 Μαρτίου του 2004, μετά από μια νύχτα έντονης δυσφορίας.

Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν φανέρωσε αμέσως την κρισιμότητα της κατάστασης του:"οξεία μικροβιακή επιδιδυμίτιδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε νεκρωτική γάγγραινα της περιοχής, για την οποία χρειάσθηκε να χειρουργηθεί επειγόντως". Διάγνωση που μεταφραζόταν σε σηψαιμία.

Σε όλη την διάρκεια της νοσηλείας του, η υγεία του Γιάννη Κυράστα παρουσίαζε μεταπτώσεις. Ο αγώνας που έδινε όμως ήταν άνισος και τελικά αποδείχτηκε αγώνας που δεν μπορούσε να κερδηθεί. Την 1 Απριλίου του 2004, ο Κυράστας έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων…

Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1972 ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε μία αναμέτρηση εναντίον της Καβάλας.

Ο Κυράστας, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής των «ερυθρολεύκων», εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που του δόθηκε και γρήγορα καθιερώθηκε στην ομάδα του Πειραιά, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού μπακ. Ως παίκτης του Ολυμπιακού κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, έχοντας 223 συμμετοχές, 16 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Ο Γιάννης Κυράστας στον Παναθηναϊκό

Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να επιτύχει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του αιωνίου αντιπάλου και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει την ομάδα του. Την αρχή την είχε κάνει ένα χρόνο πριν, με την απόκτηση του Γιώργου Δεληκάρη. Τώρα ήταν η σειρά του Μάικ Γαλάκου και του Γιάννη Κυράστα να αλλάξουν στρατόπεδο και να ντυθούν στα πράσινα.

Έτσι, ξεκινάει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία, αφού ως παίκτης του Παναθηναϊκού πανηγύρισε το Κύπελλο το οποίο κατέκτησε την πρώτη του χρονιά στην Παιανία, όπως και τα 2 νταμπλ, του 1984 και του 1986. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι 145 φορές, εκ των οποίων οι 14 ήταν σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Γιάννης Κυράστας επέλεξε τον δρόμο της προπονητικής. Πρώτη ομάδα που ανέλαβε, ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσσων, τη σεζόν 1987-1988. Ακολούθησαν το Μεσολόγγι, η Προοδευτική, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Παναργειακός και ο Πανηλειακός, πριν του δώσει ο Παναθηναϊκός τα «κλειδιά» της ομάδας το 1999. Κάποιοι τότε, είχαν μιλήσει μάλιστα για «λευκή πετσέτα» από πλευράς «τριφυλλιού», όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς.

Η ομαδάρα που έφτιαξε ο Κυράστας εκείνη τη σεζόν, άξιζε το πρωτάθλημα, αλλά δεν το πήρε για πολλούς και διάφορους λόγος. Γι’ αυτό και τη χρονιά του θανάτου του, το 2004, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ, τη Λεωφόρο δόνησε το σύνθημα «Αυτή η κούπα να φτάσει στ’ άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»! Ο 52χρονος τεχνικός είχε περάσει κι από τον πάγκο του Ηρακλή, πριν επιστρέψει για μια τελευταία φορά στον Παναθηναϊκό

Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μόλις σε ηλικία 52 ετών αφήνοντας πίσω τις γυναίκες της ζωής του, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.

Πηγή: filathlos.gr