Θυμίζω πως πέρυσι για το κέντρο της άμυνας οι δύο πρώτοι στόχοι ήταν οι Σπάχιτς, Σίβοκ και από την στιγμή που δεν υλοποιήθηκε μία από τις δύο κινήσεις, έψαξαν να βρουν διαθέσιμο στόπερ με κοντινά στοιχεία και κατέληξαν στον Σάντσεθ. Επιλογή που δεν βγήκε και το φετινό καλοκαίρι γίνεται προσπάθεια να απαλλαγούν από το συμβόλαιο του.
Μικρογραφία του Ζούλιο Μπαπτίστα
Ο Ιμπάρμπο ήταν η νο1 επιλογή του Στραματσόνι. Ποδοσφαιριστής, που πάνω κάτω αγωνίζεται σε χώρους που καλύπτει ο Λέτο. Με εντελώς διαφορετικό σωματότυπο, αλλά ο Ιταλός τεχνικός απέκτησε έναν δεύτερο φορ, που μπορεί να παίξει και στις 3 θέσεις τις επίθεσης με σώμα καθαρού στράικερ.
Ο σωματότυπος, οι χώροι και ο τρόπος που κινείται ο Κολομβιανός μοιάζει αρκετά με τον Ζούλιο Μπαπτίστα. Είναι μία μικρογραφία, σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο. Πρόκειται για ένα τανκ, έναν ποδοσφαιριστή με πολύ δυνατό σώμα, που μπορεί να τρέξει την μπάλα, να την μεταφέρει σωστά και φαίνεται πολύ δύσκολο να παιχτεί στην αντίπαλη περιοχή.
ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΖΟΓΚΛΕΡ
Το πρόβλημα ξεκινάει για αυτόν κάπου εκεί. Φαίνεται πολύ δύσκολο, δεν είναι. Μοιάζει με ποδοσφαιριστή καταπιεσμένο στο κορμί του. Το σώμα του είναι για να δίνει μάχες στις περιοχές και να πηγαίνει σε προσωπικές μονομαχίες, ο ίδιος όμως θέλει με κορμί 1,88 και με ένα πολύ αναπτυγμένο σωματότυπο να κάνει τον ζογκλέρ.
Η αλήθεια είναι πως έχει μεγάλη έφεση και ποικιλία στην πρώτη ντρίπλα. Μπορεί να περάσει με όλους τους τρόπους τον αντίπαλο του. Το πρόβλημα του είναι πως μένει εκεί, δεν έχει τελειώματα και τα νούμερα του είναι φτωχά. Του αρέσει να κινείται περισσότερο έξω από την περιοχή παρά μέσα σε αυτήν και για αυτό τον λόγο αγωνίζεται στο 4-3-3 στα άκρα σε στιλ δεύτερου επιθετικού.
ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
Σε αυτή την λογική πήρε στο Μουντιάλ ρόλο βασικού από τον Πέκερμαν. Ήθελε ο Κουαρδάδο να δίνει πλάτος από την δεξιά πλευρά και ο Ιμπάρμπο από την αριστερή να κινείται σαν δεύτερος φορ. Ενώ συνηθίζει να μπαίνει προς τα μέσα και να βρίσκεται σε χώρους που ζητά την μπάλα ο επιτελικός χαφ, το παλιό δεκάρι και να προσπαθεί να ανοίξει την άμυνα με ντρίπλα.
Στην Ελλάδα ντρίπλα στον αντίπαλο χαφ, πάσα στα άκρα και κάθετη κίνηση για γέμισμα στην αντίπαλη περιοχή είναι κάτι που θα μπορεί να το κάνει εύκολα ο Ιμπάρμπο και να αποδώσει. Ενώ σε παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός θα πάει σε χαμηλά μέτρα, εύκολα παίζει τελευταίος επιθετικός με στόχο να εκθέσει τα στόπερ, ντριπλάροντας τα ψηλά.
Φτωχή παραγωγικότητα
Επειδή η τεχνική του κατάρτιση για το κορμί του ήταν πολύ ανεπτυγμένη, κατάφερε να αγωνιστεί σε κορυφαία πρωταθλήματα. Το 2011 σε ηλικία 21 ετών πήγε στην Κάλιαρι, που παίζοντας σε αρκετά παιχνίδια στην κορυφή, είχε σε 38 παιχνίδια μόλις 3 γκολ και 5 ασίστ.
Την επόμενη σεζόν, σε 34 παιχνίδια είχε 6 γκολ, 1 ασίστ, το 13/14 30 ματς, 4 γκολ 3 ασίστ και μέχρι που έφυγε για την Ρόμα το 2014 είχε σε 13 παιχνίδια 2 γκολ, 4 ασίστ. Τα νούμερα του για επιθετικό με τα προσόντα του ήταν απογοητευτικά. Μιλάμε όμως για ένα ελκυστικό πακέτο που καταλαβαίνω γιατί θέλει να τον φέρει στον Παναθηναϊκό ο Στραματσόνι.
Τα προσόντα του οδήγησαν την Ρόμα να δώσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει μέχρι το καλοκαίρι, αλλά βλέποντας τον να μην μπορεί να προσφέρει σε τελειώματα, με μόλις 1 μία ασίστ σε 13 παιχνίδια, δίχως γκολ, δεν μπήκε ούτε καν σε σκέψη να δώσει τα 12,5 εκατομμύρια που χρειαζόταν για να αγοράσει το 100% του ποδοσφαιριστή.
Ο Ιμπάρμπο από εκεί και πέρα, πήρε την κατηφόρα πολύ απλά γιατί η καριέρα του δεν ήταν για πιο πάνω. Πήρε μεταγραφή στη Γουότφορτ, όμως ο ρυθμός της Πρέμιερ ήταν γρήγορος για τον ίδιο και δεν πήρε ευκαιρίες, έπαιξε μόλις 64 λεπτά. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι πως δεν έμεινε εντελώς ανενεργός, αλλά γύρισε τον Ιανουάριο στην Ατλέτικο Νασιονάλ.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ
Το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει δεν έχει θέση σε υψηλό επίπεδο. Ταβάνι του είναι μία ομάδα που κινδυνεύει στο όχι τόσο γρήγορο ποδόσφαιρο της Ιταλίας και αν θέλει να γίνει πρωταγωνιστής το να πάει σε χαμηλότερου επιπέδου πρωτάθλημα για αυτόν ήταν μονόδρομος.
Μπορεί να κάνω κριτική στον Αλαφούζο και στον Στραματσοόνι και να παραμένω επιφυλακτικός για το συνολικό σχέδιο τους, με τους πολλούς δανεικούς, αλλά πιστεύω πως η κίνηση με τον Κολομβιανό αποτελεί μία έξυπνη επιλογή, όμως θα πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, για να την κρίνουμε συνολικά.
Πιστεύω, πως το αργό ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα κορμί σαν το δικό του, με την τεχνική κατάρτιση που αυτός διαθέτει και την έφεση του στην ντρίπλα, θα τον βοηθήσει να αποκτήσει νούμερα. Περιμένω να δω και σε τι ατομική κατάρτιση βρίσκεται καθώς δεν πήρε πέρυσι χρόνο στην Γουότφορτ και οι τελευταίες εικόνες από αυτόν είναι από το πρώτο μισό του 2015. Πρόκειται όμως για 26 ετών ποδοσφαιριστή, που δεν έπαιξε πέρυσι γιατί δεν ανήκει στην Πρέμιερ.
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΨΙΟΝ ΑΓΟΡΑΣ
Τα προσόντα του όμως είναι υπερβολικά ανεπτυγμένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, θεωρώ δεδομένο πως εδώ θα φτιάξει πολύ τα νούμερα του.
Φαίνεται πως η συμφωνία για φέτος θα κλείσει κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Επειδή μιλάμε για ποδοσφαιριστή 26 ετών, με προσόντα σωματικά και τεχνικά που βγάζουν μάτι και είναι εύκολο να πιάσεις κάποιον κορόιδο αν έχεις να του δείξεις και νούμερα, θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό να πετύχει η διοίκηση ρεαλιστική οψιόν και όχι τα 6 εκατομμύρια ευρώ που διαβάζω.
Δεν έχει νόημα να παίρνεις δανεικό με συμφωνία που δεν σου δίνει την δυνατότητα να επωφεληθείς, αν σου βγει καλός.
Και στέκομαι στους όρους, γιατί ο Βίκτορ Ιμπάρμπο είναι μία περίπτωση που σε ένα πιο αργό πρωτάθλημα και την τεχνική του κατάρτιση θα αναδείξει, αλλά και οι συνθήκες των παιχνιδιών θα τον βοηθήσουν να έρθει σε περισσότερα τελειώματα. Εδώ ο Λέτο, που δεν κουνιέται και αυτή την εποχή ούτε προπόνηση δεν θα έβγαζε σε πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, στην Ελλάδα με την ποιότητα του, κάνει πλάκα. Ο Ιμπάρμπο δεν έχει τόσο ποιοτικό χτύπημα μπάλας, έχει όμως εντυπωσιακή ντρίπλα, τόσο ταχύτητας όσο και μικρή τεχνικής κατάρτισης και σώμα που γεμίζει την αντίπαλη περιοχή.
ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει σαν να είναι ο ιδανικός προορισμός, για να έχει μία χρονιά γεμάτη νούμερα, για παραπάνω επίπεδο δεν είναι. Σε αυτές τις θέσεις, στα μεγάλα πρωταθλήματα πλέον παίζουν ποδοσφαιριστές που ξέρουν μπάλα και δημιουργούν σαν δεκάρια και τρέχουν την μπάλα σαν εξτρέμ, για την Ελλάδα όμως και τον Παναθηναϊκού είναι μία πολύ καλή επιλογή.
Και επειδή ο κόσμος του συλλόγου διψά για να βλέπει ποιοτικές ενέργειες καθώς τα τελευταία χρόνια τον έχουν ταλαιπωρήσει χαμηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές, ο Ιμπάρμπο θα κάνει ντρίπλες, που θα σηκώνουν την Λεωφόρο στο πόδι.
Πηγή: contra.gr