Ο ΜR ASSIST
Το βιογραφικό του Μάρκο Μάριν έχει γίνει πλέον γνωστό. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που μέχρι τα 22 του χρόνια φάνταζε έτοιμος να κάνει σπουδαία καριέρα. Αυτό που εντυπωσίαζε ήταν η ικανότητα του να δημιουργεί παίζοντας σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Ο Μάριν είχε το στοιχείο που αναζητούν οι ομάδες του υψηλού επιπέδου από τους μεσοεπιθετικούς: ταχύτητα, τρέξιμο με την μπάλα και δημιουργία. Ο Μάριν φάνταζε ως ο ορισμός του σύγχρονου ποιοτικού ποδοσφαιριστή. Ήταν ένας καθαρός εξτρέμ που δημιουργούσε σαν "δεκάρι".
Ο απολογισμός του; 62 ασίστ σε 5 σεζόν από το 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Αριθμοί αν μη τι άλλο εντυπωσιακοί. Οι παίκτες που έχουν πιάσει σε μία 5ετία τέτοια νούμερα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ
Τα παραπάνω στοιχεία έκαναν την Τσέλσι να κινηθεί για την απόκτησή του και εν τέλει να τον αποκτήσει. Μεταγραφή που αποδείχθηκε καταστροφική για την καριέρα του. Η Τσέλσι είναι ένας σύλλογος που αποκτά παίκτες με τεράστια ευκολία και τους μοιράζει δεξιά και αριστερά με τη μορφή δανεισμού. Είναι, δίχως αμφιβολία, η ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει τους περισσότερους διαθέσιμους προς δανεισμό ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.
Βέβαια, πιθανότατα κι ο Μάριν να μην ήταν σε θέση να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Με ύψος οριακά στο 1.70μ, με αδύναμο, όπως αποδείχθηκε, μυοσκελετικό σύστημα που δημιουργούσε συχνούς τραυματισμούς, δεν μπόρεσε να αντέξει σε τόσο υψηλή ένταση δουλειάς και ανταγωνισμού.
ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Βλέποντας την πορεία της καριέρας του, αλλά και τον τρόπο που αγωνίζεται, με την ντρίμπλα του να ξεκινά από τα αριστερά και να πηγαίνει προς τα αριστερά και όχι προς την εστία, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν ήταν για την Τσέλσι. Εκεί δεν μπόρεσαν να σταθούν "θηρία" όπως ο Κουαδράδο, ο Σαλάχ, ο Σίρλε, ενώ δεν εκμεταλλεύτηκαν ακόμα και τον Ντε Μπρούινε. Ο Μάριν δεν ανήκει σε τόσο υψηλό επίπεδο, πρόκειται όμως για έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να σταθεί και να κάνει τη διαφορά (αν μείνει υγιής και βρει διάρκεια) σε ένα πιο χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα.
Και ερχόμαστε στον Ολυμπιακό. Όσον αφορά την αγωνιστική αξία του Μαρίν, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως είναι ανώτερος από τους Ντουρμάζ, Αφελάι, Πάρντο, Σεμπά, Ντοσεβί, Ερνάνι και όσους έχουν ταλαιπωρήσει τον κόσμο του Ολυμπιακού βλέποντας τους να αγωνίζονται στα άκρα της επίθεσης.
Όταν έχεις μάθει να βλέπεις στην γραμμή τον Τζόρτζεβιτς, τον Μιραλάς, να μην σου φαίνεται τίποτα σπουδαίο ο Ριέρα, είναι σκληρό να παρακολουθείς για χρόνια εξτρέμ που δεν μπορούν να περάσουν αντίπαλο και δεν παίζουν με ποιότητα τη θέση.
Ο Μάριν δεν έχει ούτε την κλάση του Τζόρτζεβιτς ούτε του Μιραλάς. Ήταν λάθος που θεωρήθηκε world class ποδοσφαιριστής, όμως ακόμα και σήμερα διαθέτει στοιχεία που λείπουν από τον Ολυμπιακό και είναι ανώτερος από τους εξτρεμ που υπάρχουν και υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στο ρόστερ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΕΛΑΪ
Τα καλά νέα είναι πως δεν έχει χάσει την ταχύτητα του και έρχεται σε μία ομάδα που χρειάζεται αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι της. Δεν μιλάμε δηλαδή για έναν ποδοσφαιριστή τύπου Αφελάι. Που ήταν μεγάλο ταλέντο σε νεαρή ηλικία, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει σε υψηλά στάνταρ γιατί έχασε τον διασκελισμό του, δηλαδή το πιο σημαντικό στοιχείο που τον βοηθούσε να περνά τους αντιπάλους του.
Ο Μάριν παραμένει γρήγορος και στο αργό ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν δεν υπήρχε το πέρασμα του από την Τουρκία, θα έδινα μεγαλύτερο ποσοστό να βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή.
ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αν κάτι με φοβίζει ακόμη είναι πως ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη του απόπειρά σε χαμηλότερο επίπεδο. Το γεγονός πως δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στην Τσέλσι δεν λέει κάτι, ούτε το ότι δεν έκανε τη διαφορά σε ομάδες όπως η Σεβίλλη και η Φιορεντίνα. Άλλωστε δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να μπουν στο ρόστερ αυτών των συλλόγων. Αν κάτι με κρατάει, είναι πως για τον Μάριν έγινε αντιληπτό πως έπρεπε να κοιτάξει ένα σκαλί παρακάτω από τον Ιανουάριο του 2015, όπου και πήγε στην Άντερλεχτ.
Ο τεχνικός του στη βελγική ομάδα, Μπέσνικ Χάζι μπορεί να είπε πολύ κολακευτικά σχόλια στο Sport24.gr για την ποιότητα του Μάριν, όμως η αλήθεια είναι πως δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Έπαιξε ρόλο πως τραυματίστηκε, αλλά κι όταν επέστρεψε ποτέ δεν τον χρησιμοποίησε στη θέση που αρέσει στον Μάριν. Του έδωσε μόλις 379 λεπτά πίσω από τον φορ, σε χώρο που δεν του ταιριάζει.
Μου φαίνεται περίεργο (και περιμένω να πάρω απάντηση βλέποντας τον να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό) το γεγονός πως ένας τόσο γρήγορος ποδοσφαιριστής σε 29 συνολικά παιχνίδια στην Τραμπζονσπόρ είχε τόσο φτωχά νούμερα. Ο απολογισμός 2 γκολ και 5 ασίστ για τον Μάριν σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο για τα προσόντα του είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Καθώς, για να αποδώσει ένας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να μπορεί να πιάσει στη Τσέλσι, στη Σεβίλλη και στη Φιορεντίνα, αλλά σε ομάδες τύπου Άντερλεχτ. Άλλωστε, αν μπορούσε να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο δεν θα ερχόταν στα 27 του στη χώρα μας, ούτε θα πήγαινε στην Τραμπζονσπόρ.
Ο ΜΠΕΝΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ
Κρατάμε, προς το παρόν, πως έρχεται ένας πολύ γρήγορος ποδοσφαιριστής, που στο παρελθόν ήταν εντυπωσιακός δημιουργός, σε μία ομάδα που έχει ανάγκη να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές ικανοί να την κάνουν να παίζει πιο γρήγορα. Και σε μία θέση που στο πρόσφατο παρελθόν την έχουν καλύψει ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το δικό του.
Έχει στοιχεία ικανά να τον βοηθήσουν να κάνει τη διαφορά στην χώρα μας. Είναι καλό για τον ίδιο που ο Ολυμπιακός τον αγόρασε, θα τον κάνει να νιώσει ασφάλεια, σημαντικός και να προσπαθήσει να βρει μέρος από τον καλό εαυτό του. Ο Ολυμπιακός αγόρασε 27 ετών Γερμανό με 16 συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που μέχρι τα 22 του θεωρείτο world class ταλέντο. Επομένως, το ρίσκο που παίρνει έχει σίγουρα λογική, αλλά και αξία.
Πηγή: contra.gr