Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, σχολίασε το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα με το ντόπινγκ, την υπόθεση της Πηγής Δεβετζή και τόνισε πως στόχος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι η κατάκτηση ακόμη περισσότερων μεταλλίων.

«Ήταν μεγάλη χαρά αυτή τη φορά γιατί ήρθαν πολλά μετάλλια και με ωραίο χρώμα. Όλοι το πανηγύρισαν. Αυτά τα μετάλλια είχαν μια ιδιαίτερη γλύκα. Κάθε μετάλλιο είχε τη δική του ομορφιά και τις δικές του δυσκολίες που ήταν πολλών ετών. Ήρθαν με μεγάλη προσπάθεια των αθλητών. Οι αθλητές ήταν ήρωες. Έδειξαν ότι οι Έλληνες χωρίς πολλά εφόδια μπορούν να τα καταφέρουν», δήλωσε αρχικά ο Σπύρος Καπράλος.

Για το πρόγραμμα «υιοθεσίας» αθλητών: «Την προηγούμενη τετραετία είχαμε την ΟΠΑΠ Α.Ε. που είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Αυτή την τετραετία δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έκανα δεν κατάφεραν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων αθλητών. Εμείς φέραμε απευθείας σε επαφή τους αθλητές με τους ανθρώπους που τους «υιοθέτησαν» και απέκτησαν άλλη σχέση. Δεν πήραν μόνο οικονομική βοήθεια, αλλά τους έδιναν κουράγιο. Η ιδέα μου ήρθε όταν ήρθαν οι Μάντης και Καγιαλής στο γραφείο μου και μου είπαν σταματάμε. Μου εξήγησαν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Όλοι τους είναι τρομεροί αθλητές και γι αυτό έχουμε δεθεί τόσο πολύ. Είδα την προσπάθεια που έκαναν την τετραετία και πόσο κόπο είχαν αυτά τα μετάλλια».

Για το πώς ασχολήθηκε με την Ολυμπιακή επιτροπή: «Παλιά ήμασταν πιο αθώοι και χαρούμενοι που πηγαίναμε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο Λος Άντζελες ήμασταν 8οι όμως η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν κάτι μαγικό. Κάποιο διάστημα σταμάτησα να ασχολούμαι, αλλά όταν μου είπαν να ασχοληθώ ξανά και να γίνω πρόεδρος το θεώρησα σαν μία φυσική εξέλιξη. Μπήκα σε μία δύσκολη περίοδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν υπήρχαν τα πολλά χρήματα δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν».

Για την πρόθεση του ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Ολυμπιακής Επιτροπής: «Μετά την απαίτηση των αθλητών να συνεχίσω πήρα την απόφαση να παραμείνω. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των «υιοθεσιών». Μεθαύριο θα φύγω για τη Νέα Υόρκη με τρεις Ολυμπιονίκες για να τους προβάλλουμε σε φιλμάκια τις επιτυχίες τους. Νομίζω θα δακρύσουν οι ομογενείς όταν δουν αυτά τα φιλμ».

Για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και πόσο μπορεί να παρέμβει: «Η Κορακάκη δεν ζητούσε να της φτιάξουμε σκοπευτήριο. Ζητούσε να μπουν δύο λαμαρίνες για να μην μπαίνει το νερό το χειμώνα. Εγώ την παρακολουθούσα από παλιά την Κορακάκη και πιστεύω ότι θα μας προσφέρει πολλές επιτυχίες. Είναι εξαιρετική αθλήτρια».

Για τον αποκλεισμό των Ρώσων: «Πιστεύω ότι οι Ρώσοι έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έπρεπε βέβαια να βρεθεί και ένας τρόπος για τον έλεγχο που γίνεται το ντόπινγκ στη Ρωσία και όχι μόνο. Περάσαμε και εμείς ως Ελλάδα τα προβλήματα του ντόπινγκ. Είμαι χαρούμενος όμως γιατί τα έξι μετάλλια που πήραμε είναι καθαρά μετάλλια».

Για το θέμα της Πηγής Δεβετζή: «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της Πηγής γιατί ακόμη το ψάχνουμε. Δεν έχω μιλήσει με την Πηγή. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ελπίζω να δικαιωθεί και να μην αμαυρωθεί το όνομα της».

Για το ντόπινγκ: «Η Ολυμπιακή επιτροπή φυλάσσει τα δείγματα για περίπου 10 χρόνια. Θα είναι πολύ κακό για τον αθλητισμό να φανεί ότι η WADA ή άλλοι οργανισμοί κάλυπταν αθλητές για χρόνια, παρουσιάζοντας ότι τους έδιναν απαγορευμένες ουσίες για ιατρικούς λόγους. Το ντόπινγκ δεν θα σταματήσει. Δεν γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς τη Ρωσία, την Αμερική, την Κίνα».

Για τους ελέγχους των Ελλήνων Αθλητών: «Οι έλεγχοι που έγιναν την προηγούμενη τετραετία ήταν λίγοι λόγω οικονομικών πόρων. Ελπίζω τη νέα τετραετία να γίνουν περισσότεροι για να μην γινόμαστε ρεζίλι στο εξωτερικό».

Για το στόχο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: «Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τα μετάλλια. Το να μπούμε στην 20άδα είναι ένας εφικτός στόχος».

Για τα προβλήματα των ομοσπονδιών και πως μπορούν να λυθούν: «Είναι πολύ δύσκολα γιατί το 80% του προϋπολογισμού πάει σε λειτουργικά έξοδα. Έτσι μένει μόλις ένα 20% για τους αθλητές και τότε καλείται ο γονιός να συνεισφέρει. Σε δύσκολες στιγμές ο γονιός έχει δείξει ότι ακόμη και αν δεν έχει χρήματα θα βάλει το παιδί του στον αθλητισμό γιατί κάνει καλό».

Για την εξέλιξη της φετινής Σούπερ Λιγκ: «Ήταν πολύ ωραίο ότι οι τέσσερις “μεγάλοι” όχι μόνο δεν κέρδισαν αλλά δεν έβαλαν ούτε γκολ. Αυτό δείχνει ότι οι μικροί ανεβαίνουν. Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε τη βία μακριά».

Για το μετάλλιο που πανηγύρισε πιο πολύ: «Το πρώτο χρυσό της Κορακάκη. Ήταν ένα χρυσό που είχαμε να δούμε από το 2004. Αυτή την κοπέλα την είχα στην καρδιά μου. Την βοήθησα πολύ. Βεβαίως χάρηκα του Λευτέρη. Τον περιμέναμε αλλά φοβόμασταν την έξοδο του. Επίσης όταν είδαμε το φινάλε του Γιαννιώτη τρελαθήκαμε. Μας έχουν βγάλει ένα βίντεο που μας κοροϊδεύει όλη η Ελλάδα αλλά δεν μας πειράζει καθόλου».

Για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο: «Στο Ρίο είχα πει ότι θέλαμε περισσότερα μετάλλια από ότι στο Λονδίνο. Στο Τόκιο θα είναι ακόμη πιο δύσκολα γιατί μπαίνουν κι άλλα αθλήματα που δεν έχουμε ελπίδα. Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην ιστιοπλοΐα, όπου εμείς δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε καινούργια σκάφη για νέες κατηγορίας».

Για την ομάδα που υποστηρίζει: «Ήμουν και είμαι χρόνια πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό. Το αίμα νερό δεν γίνεται. Ασφαλώς είμαι Ολυμπιακός και αγαπώ τον Ολυμπιακό. Δεν έχω όμως παρωπίδες. Όταν βλέπω ότι είναι καλύτερος ο Παναθηναϊκός θα το πω. Δεν φταίει για τα πάντα η διαιτησία».