Ο Παναθηναϊκός ήταν όμορφα στημένος, καλά διαβασμένος, δουλεμένος, αλλά έφυγε χωρίς τίποτα από το Βίγκο. Δημιουργεί την αίσθηση πως έχει καλύψει απόσταση σε σχέση με ομάδες του επιπέδου της Θέλτα και ενός προβληματικού Άγιαξ. Έχει καλύψει απόσταση, αλλά του λείπει μία καλή διαχείριση μέχρι τέλους και η πρώτη νίκη.
ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ Ν' ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ
Αυτή η ομάδα τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε και μετά το περσινό παιχνίδι με την Μπριζ ο αρχηγός της Ζέκα, έχει κουραστεί ν' αποτυγχάνει στην Ευρώπη. Είναι σκληρό για τον οπαδό του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει την Ευρώπη σαν περηφάνια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει... φάει πολλές σφαλιάρες, με αποτέλεσμα να προκαλείται δημιουργεί μία ανασφάλεια ακόμα και μια κακοδαιμονία, μέχρι να συμβεί κάτι που θα διώξει τα μαύρα σύννεφα και θα φέρει την αλλαγή εποχής.
Αυτό το κάτι φαίνεται πως είναι κοντά, αλλά ακόμα δεν το έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός.
Σίγουρα, πολλά θα ήταν διαφορετικά, αν ο Ιμπάρμπο δεν σπαταλούσε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν χάρη στην δική του ταχύτητα και στη δυνατότητα που έχει να φεύγει στην πλάτη της άμυνας. Ή αν ο Λούκα Μπάντι δεν είχε αρνηθεί το καθαρό πέναλτι στον Κολομβιανό. Όμως και οι ευκαιρίες χάθηκαν και το πέναλτι δεν ήρθε.
ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ;
Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλά στημένος για 80 λεπτά και δεν είχε απειληθεί καθόλου. Ο Στραματσόνι καλά έκανε που κράτησε για πολύ ώρα τις αλλαγές του και δεν βιάστηκε.
Δεν είχε λόγο να βιαστεί, γιατί έβλεπε πως όλοι οι ποδοσφαιριστές που είχε επιλέξει ανταποκρίνονταν σε πολύ υψηλό επίπεδο στο ρόλο που τους είχε αναθέσει.
Όμως κύριε Στραματσόνι, είστε προπονητής, βλέπετε ότι μέχρι το 79' έχει κάνει ο Μπερίτσο τρεις αλλαγές. Πέρασε τρεις φρέσκους ποδοσφαιριστές, όλους πίσω από τον Γκουιντέντι. Έχει ρίξει διαδοχικά τους Σίστο, Βας και Άσπας - όλοι τους διαθέτουν ταχύτητα και ποιότητα, είναι ξεκούραστοι και αγωνίζονται πίσω από τον σέντερ φορ. Επίσης κύριε Στραματσόνι μόλις μπαίνει ως τρίτη αλλαγή στο συγκεκριμένο λεπτό ο Άσπας, το γήπεδο αρχίζει να αποκτά ενέργεια και η Θέλτα φανερά ανεβάζει ταχύτητα.
Κύριε Στραματσόνι περνάει το 80ο λεπτό και οι ποδοσφαιριστές σου δείχνουν ότι έχουν κουραστεί. Γιατί κοιμάστε; Είναι δύσκολο να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές; Τι περιμένετε; 80 πήγε, με ισπανική ομάδα παίζεται.
Όλα τα είχατε κάνει άριστα, έμενε απλά να κόψετε λίγο το ρυθμό, να μπουν φρέσκα πόδια για να βοηθήσουν και να βγει το παιχνίδι. Η ομάδα έχει κάνει το τέλειο παιχνίδι, οι αρχικές αποφάσεις σας είχαν βγει και η δουλειά που κάνετε φαίνεται πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι κρίμα να μην παίρνει ο Παναθηναϊκός ούτε το βαθμό;
Είναι αμαρτία, πρώτα από όλα για τη δική σας δουλειά, που ομολογώ ότι είναι πολύ καλύτερη απ' όσο είχα προβλέψει. Δημιουργεί ομάδα, ικανή να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Δεν ξέρω αν θα μεταφερθούν τα όσα ανέφερα προσωπικά στον Ιταλό τεχνικό. Τα γράφω όμως καλοπροαίρετα. Καθώς πρώτα από όλα είναι αμαρτία για τη δική του προσπάθεια.
Το καλοκαίρι ο Αντρέα Στραματσόνι λειτούργησε σε μία λογική που πράγματι δείχνει ικανή να μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό. Κατάλαβε το διάστημα που δούλεψε πως από το ρόστερ λείπει η ποιότητα και δημιούργησε έναν Παναθηναϊκό με στόχο να βάλει μέσα προσωπικότητα, δημιουργία και ταχύτητα. Έδειξε πως έχει γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς και διασυνδέσεις, ήξερε σε ποιους στόχους μπορεί να στοχεύσει, χωρίς να χαθεί χρόνος και δίχως να μαζεύει η διοίκηση τη μία χυλόπιτα μετά την άλλη.
Το ρόστερ που φτιάχτηκε πράγματι είχε τις προδιαγραφές που έθεσε ο Ιταλός τεχνικός και πέτυχε κάτι που είχε ανάγκη ο κόσμος του Παναθηναϊκού, δηλαδή να δημιουργήσει ομάδα που μπορεί να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο.
ΒΓΑΖΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Το πάω όμως και πιο μακριά: δεν μένει μόνο στη στελέχωση του ρόστερ η επιτυχία του Στραματσόνι. Πρόσφατα έγραψα πως πιθανότατα κάνει λάθος επάγγελμα και θα έπρεπε να γίνει τεχνικός διευθυντής. Θέλω να είμαι δίκαιος, μπορεί να τον αδίκησα. Ο Παναθηναϊκός είναι καλά δουλεμένος, με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα στον τρόπο που αναπτύσσεται, υπάρχουν αυτοματισμοί, όμορφα ανεβάσματα από τα μπακ, παιχνίδι με κάτω την μπάλα, απειλεί από όλους τους χώρους του γηπέδου και με όλους τους τρόπους. Ακόμα και στα στημένα που υπήρχε πρόβλημα, φάνηκε από διάφορες κομπίνες που βγαίνουν και άλλες κινήσεις ότι γίνεται δουλειά. Είναι κρίμα όλα αυτά να πετάγονται, επειδή την ώρα του παιχνιδιού δεν γίνετε το προφανές.
ΜΗΠΩΣ Ν' ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ;
Το κουτσάρισμα για έναν προπονητή είναι το εύκολο μέρος της δουλειάς του. Κάποιοι έχουν περισσότερο ταλέντο στο να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει την ώρα που παίζεται το παιχνίδι, κάποιοι λιγότερο. Όμως καλύτερο είναι ένας προπονητής να έχει μέθοδο, πλάνο, να χτίζει κάτι στέρεο και ας υστερεί στο κοουτσάρισμα παρά το αντίθετο.
Εδώ όμως μιλάμε για ακραία πράγματα. Σκέφτομαι μήπως είναι προτιμότερο, να υπάρξει μία συνεννόηση, να συνεχίσει ο Στραματσόνι να δουλεύει όπως δουλεύει και να αναλάβει κάποιος άλλος από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού το κοουτσάρισμα.
Μέχρι και ο άνθρωπος που έδινε για λογαριασμό του ΟΤΕ ΤV το ρεπορτάζ από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, βλέποντας τη Θέλτα ν' ανεβάζει στροφές μετά το 80' και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να χάνουν μονομαχίες για πρώτη φορά σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν άντεξε. Πήρε το λόγο και τόνισε μεγαλόφωνα πως πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Μα κύριε Στραματσόνι, προπονητής είστε, όλη μέρα μπάλα βλέπετε, ισπανική ομάδα στην έδρα της χωρίς αλλαγή πάτε να παίξετε; Δεν έχει διανοηθεί άνθρωπός να το κάνει αυτό.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ
Το επαναλαμβάνω: ήταν αμαρτία, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει χρόνια να πάρει σημαντικό ευρωπαϊκό αποτέλεσμα. Έπαιξε υπέροχα, έκανε το καλύτερο του ευρωπαϊκό παιχνίδι του επί διοίκησης Αλαφούζου, άξιζε τη νίκη, αδικήθηκε, ήταν άτυχος και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία διαχείριση στα τελευταία 10 λεπτά, για να πάρει έστω το χρήσιμο βαθμό. Και η ομάδα, φωνάζει πως αν πάρει αυτοπεποίθηση θ' αρχίσει να κερδίζει.
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ
Ο Παναθηναϊκός ήταν βελτιωμένος για 80 λεπτά σε όλους τους χώρους που "πονούσε" με τον Άγιαξ, αλλά και στον επαναληπτικό με την Μπρόντμπι.
Ο Κουλιμπαλί ήταν εκπληκτικός στην δεξιά πλευρά και έλυσε το πρόβλημα που υπήρχε ανάμεσα στο χώρο που κινείτο ο Μέστο και ο Κουτρουμπής. Ο Κουλιμπαλί έκανε την πλευρά δική του, είχε πολλά ανεβάσματα και δείχνει πως πρόκειται για εξαιρετική μεταγραφή.
Ταυτόχρονα, το γεγονός πως δεν χρειαζόταν ο Κουτρουμπής να έχει το μυαλό του στη διαγώνια κάλυψη, τον βοήθησε να πάρει κάθετα μέτρα, λύνοντας έτσι ακόμα ένα πρόβλημα που είχε ο Παναθηναϊκός με τον Άγιαξ, όταν κανείς από τους τρεις στόπερ δεν έκανε κάθετα μέτρα με την μπάλα και έχαναν οι "πράσινοι" παίκτη στην ανάπτυξη. Ο Κουτρουμπής έδωσε αυτό που χρειάζεται από τον έναν από τους τρεις στόπερ η ομάδα που αμύνεται με τριάδα χαμηλά για να μην επιτίθεται με λιγότερους ποδοσφαιριστές.
Ο ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Πρόβλημα με τον Άγιαξ υπήρχε στον άξονα, αφού δεν υπήρχε στο χώρο μεταξύ στόπερ και επίθεσης το σίγουρο κράτημα της μπάλας. Η παρουσία του Βιγιαφάνιες στη βασική ενδεκάδα αυτό το έδωσε. Ο Αργεντινός ήταν όπου χρειαζόταν βοήθεια ο συμπαίκτης του για ν' ακουμπήσει πάνω του η μπάλα, ήρθε σε 69 απλές επαφές μπάλας, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και έδωσε σωστή κατεύθυνση στο παιχνίδι του.
Με την εμφάνιση του αφαίρεσε το δικαίωμα στον Στραματσόνι αλλά και σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο -αβανταδόρο που θέλει να στηρίζει κάθε επιλογή του προπονητή του Παναθηναϊκού να αμφισβητήσει ξανά την τακτική συνέπειά του. Για έναν περίεργο λόγο είχε περάσει πως ο Βιγιαφάνιες δεν παίζει γιατί δεν μαρκάρει. Μόνο που για δημιουργικός ποδοσφαιριστής και με την τεχνική κατάρτιση που διαθέτει, το σωματότυπό του και το πόσο παίζει με την μπάλα, έχει σαν όπλο ότι συμμετέχει τόσο πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι.
Μην ξεχνάμε πως την περασμένη σεζόν, παίζοντας χαμηλά στον άξονα ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου στο Καραϊσκάκη. Τώρα που το θυμήθηκα και εκείνο το παιχνίδι χάθηκε για τον Παναθηναϊκό, όταν ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να κάνει αλλαγές. Σ' εκείνο τον αγώνα έκανε, αλλά πιθανότατα, με αυτές που έκανε να ήταν προτιμότερο να μην κάνει.
Επανερχόμαστε όμως στο "Μπαλαΐδος" στο οποίο ο Βιγιαφάνες ήταν άριστος σε όλα τα καθήκοντά του, ενώ είχε 4 καταγραμμένα στη στατιστική επιτυχημένα τάκλιν και 2 κλεψίματα.
Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΙΜΠΑΡΜΠΟ
Ο Ιμπάρμπο κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί μοιραίος. Είναι δεδομένο και γνωστό πως δεν διαθέτει καλά τελειώματα και σπαταλά καθαρές ευκαιρίες.
Δεν είναι τυχαίο όμως πως οι μεγάλες ευκαιρίες στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια συνήθως τελειώνουν από αυτόν. Τελειώνουν από τον Ιμπάρμπο, γιατί δημιουργούνται από την ικανότητά του να φεύγει σε μεγάλη συχνότητα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ο Ιμπάρμπο είχε 3 σουτ στο τέρμα, 4 πάσες που ανοίγουν άμυνες, 3 καταγραμμένες ντρίπλες, όταν σε όλων τον Παναθηναϊκό η στατιστική υπηρεσία του Whoscored.com κατέγραψε 5 και στη Θέλτα 3.
Θα μπορούσε βέβαια να είναι και ήρωας ο Κολομβιανός, αν του σφυριζόταν το καθαρό πέναλτι, αλλά ακόμα και σε αυτήν την φάση, έπρεπε να έχει εκτελέσει ένα "κλικ" πιο μπροστά, είχε καθαρή γωνία να στοχεύσει.
Ο Ιμπάρμπο μπορεί να τρελάνει τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να μαζέψει πολύ ανάθεμα και μούντζα, όμως η ταχύτητα του είναι όπλο. Γιατί ελευθερώνει τον Μπεργκ και επίσης επειδή η αντίπαλη άμυνα ξέρει πως μπορεί να φύγει στην πλάτη της, μένει χαμηλά.
ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΜΕΝΑ
Ο Παναθηναϊκός έχει αυτοματισμούς και πολύ καλή εικΌνα. Αναπτύσσεται με κάτω την μπάλα, όταν πάει σε μεγάλες μπαλιές γίνεται με στοχευμένο τρόπο, δηλαδή υπάρχουν σωστές κινήσεις για να δημιουργηθεί διάδρομος με το που ακουμπά η μπάλα στον πασέρ Λεντέσμα.
Παίζει από τα πλάγια, αναζητά τις κάθετες και συνεργασίες με τον Μπεργκ των ποδοσφαιριστών που πατούν περιοχή. Του λείπει ένα κλικ, ένα αποτέλεσμα για να πάρει μπροστά στην Ευρώπη και το καλό κουτσάρισμα στη διάρκεια των παιχνιδιών.
Δεν μπορείς να πιστεύεις πως θα κερδίσεις τον Άγιαξ παίζοντας σε υψηλούς ρυθμούς και σε φουλ ένταση 90 λεπτά. Δεν γίνεται να περιμένεις να πάρεις αποτέλεσμα στην Ισπανία, βγάζοντας 90λεπτό χωρίς αλλαγή.
Πηγή: Contra.gr