Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάκης Γκώνιας στην εκπομπή «Στα εξηγώ ωραία» με τον Αλέξη Σπυρόπουλο στον ΣΠΟΡ FM 94,6:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Καλλιθέας κ. Αβραντίνη, επειδή αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα υπήρχε Καλλιθέα τώρα, και τον γενικό αρχηγό της ομάδας, Νίκο Γιαννόπουλο, που είναι το δεξί χέρι της διοίκησης για τη βοήθεια που είχα στο διάστημα που ήμουν στον πάγκο της», ανέφερε αρχικά…

Για το τι προσπάθησε να κάνει στην Καλλιθέα: «Προσπάθησα να κάνω ποδοσφαιριστές να ευχαριστούνται το ποδόσφαιρο και στη συνέχεα να το ευχαριστιέται και ο κόσμος. Βασικό μου μέλημα είναι ο ποδοσφαιριστής να παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα, αναδεικνύοντας έτσι το ταλέντο του, την ποιότητά του και όλα όσα μπορούσε στο γήπεδο».

Για το έργο του στο διάστημα που ήταν στην τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας: «Ήμουν πάρα πολύ τυχερός φέτος, επειδή πήρα μία ομάδα και πήγα μαζί της σε προετοιμασία. Για αυτό ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Καλλιθέας, τον κ. Αβραντίνη. Όλοι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να κάνουν πράγματα. Όταν οι ποδοσφαιριστές εκπαιδεύονται σωστά από έναν προπονητή, μπορούν να γίνουν καλύτεροι σε σχέση με εκείνους που είναι μέτριοι και μπορεί να φαίνονται καλύτεροι. Πες μου έναν ποδοσφαιριστή που μία ομάδα Super League επέλεξε από σύλλογο της Football League; Ήδη 4 ποδοσφαιριστές της Καλλιθέας έχουν ξεχωρίσει…».

Για το ενδιαφέρον που υπάρχει για παίκτες της Καλλιθέας από ομάδες της Σούπερ Λίγκας: «Τον Μουχτάρη τον θέλουν ο Πανιώνιος, ο Λεβαδειακός και άλλες ομάδες. Επίσης, ο Τσίπρας έχει ξεχωρίσει. Αυτή είναι η επιτυχία της Καλλιθέας. Δεν είναι ανάλογη η επιτυχία της Καλλιθέας με εκείνη που ψάχνει ο Ολυμπιακός, αλλά δεν παύει να είναι επιτυχία. Πηγαίναμε για το παιχνίδι με τον Αχαρναϊκό και στο λεωφορείο είπα στον γενικό αρχηγό αν η ομάδα είχε άλλον προπονητή, πόσους βαθμούς θα είχε μαζέψει και ποιος θα ασχολείτο με την Καλλιθέα».

Για το αν πιστεύει πως τα έκανε όλα σωστά κατά τη διάρκεια που ήταν προπονητής στην Καλλιθέα: «Θα ήταν λάθος να πω ότι τα έκανα όλα σωστά. Μέσω αυτής της διαδικασίας η ομάδα θα ήταν καλύτερη, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να μείνει στην κατηγορία και εν κατακλείδι θα γεμίζαμε το γήπεδο».

Για τον λόγο που αποχώρησε: «Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, εκείνος (ο πρόεδρος) πρέπει να το απαντήσει… Εξεπλάγην και εγώ με αυτή την εξέλιξη. Με αυτό το στιλ πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές γίνονται καλύτεροι και με κάποιες προσθήκες θα γινόμασταν σίγουρα καλύτεροι».

Για τη λέξη «απομάκρυνση» που χρησιμοποίησε στο Facebook μετά τη λύση της συνεργασίας του με την Καλλιθέα: «Για αυτό ακριβώς τον λόγο, δεν κατάλαβα τον λόγο της αποχώρησής μου…». 

Για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν αποφάσεις για την τύχη των προπονητών οι πρόεδροι των ομάδων και την «εμμονή» τους στο αποτέλεσμα: «Για το αποτέλεσμα πασχίζουμε εγώ και όλοι οι προπονητές. Σε ένα στιλ που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα, δεν χρειάζεται καν προπονητής και παλεύουν από μόνοι τους για τους στόχους της ομάδας».

Για την τακτική που ακολούθησε στην Καλλιθέα: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω επειδή πριν από 1,5 μήνα σε είχα καλέσει και είχες αποδεχθεί την πρόσκλησή μου και σου έδειξα μία εικόνα. Ήταν τελείως διαφορετικό αυτό που σου εξήγησα με εκείνο που έβλεπες στο γήπεδο; Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις κάτι, το χλευάζεις. Η Μπαρτσελόνα παίζει έναν συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού, ειδικά μετά τον Γκουαρντιόλα. Οι αντίπαλοι δεν το γνώριζαν, κι όμως κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει. Το θέμα δεν είναι απλά να κινείται ή να τρέχει η μπάλα, θέλω να τρέχει ο αντίπαλος και όχι την μπάλα. Θυμάσαι και την εικόνα που σου έδειξα στην επίσκεψή σου στον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Από τη στιγμή που αλλάξεις τον ρυθμό, είναι δύσκολο ένας ποδοσφαιριστής να προσαρμοστεί σε κάτι τέτοιο. Κάθε παιχνίδι ήμασταν καλύτεροι. Μέσα σε πέντε παιχνίδια και όσο περνούσε ο καιρός, αυτό θα ήταν προς όφελός μας. Στη συνέχεια θα κερδίζαμε και τα παιχνίδια. “Προκαλούσα” τον αντίπαλο να έρθει να μας πιέσει, επειδή αν χάσει την μπάλα, θα μπορέσουμε να την χτυπήσουμε τον αντίπαλο στις αντεπιθέσεις».

Για τον συγκερασμό των ιδεών με την σκοπιμότητα: «Εσύ πιστεύεις ότι τον Γκουαρντιόλα δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα; Θέλει χρόνο αυτό το πράγμα και προσπάθησα να περάσω στην Καλλιθέα. Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο είναι ανεκπαίδευτοι οι ποδοσφαιριστές. Ο Γκουαρντιόλα δεν είχε χρόνο να περάσει την τακτική του στους παίκτες, δεν άλλαξε το στιλ και έκανε πολύ υπομονή».

Για τον λόγο που επέλεξε να ασχοληθεί με την προπονητική: «Το μόνο που δεν ήθελα να γίνω στη ζωή μου ήταν προπονητής ποδοσφαίρου! Όχι μόνο για τον τρόπο που κάναμε προπόνηση, όχι μόνο για την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσουμε και για τη συμπεριφορά στο πρόσωπό μας. Όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Ένα παιδί θα ακολουθήσει ένα άθλημα ανάλογα με τον δάσκαλο. Έτσι δεν ήθελα να γίνω εγώ προπονητής ποδοσφαίρου. Αφού πέρασαν πέντε χρόνια, αναρωτήθηκα τι κάνω εγώ και είπα πως θα προσπαθήσω να φέρω περισσότερα παιδιά στο γήπεδο».

Για την ευρωπαϊκή ομάδα που έχει ξεχωρίσει: «Υπάρχει η Ντόρτμουντ, επειδή σε απασχολεί μόνο το ποδόσφαιρο που παίζει και τίποτα άλλο. Σε κάθε αγωνιστική το γήπεδο είναι γεμάτο, παρότι δεν έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια κάποιο πρωτάθλημα. Παρατήρησε πως οι ομάδες που πρωταγωνιστούν είναι εκείνες που θέλουν να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο. Επίσης, η Λας Πάλμας παίζει με το δικό της ξεχωριστό στιλ, ευχαριστιέσαι να την βλέπεις και παίρνει αποτελέσματα. Εγώ βλέπω το στιλ και είναι πάρα πολύ καλό, και αυτό θα φέρει αποτελέσματα».

Για την ατάκα του «εγώ δεν είμαι προπονητής να διδάσκω τάκλιν»: «Δεν ξέρουμε κάτι άλλο. Το “ένας εναντίον ενός” εκπαιδεύεται και δεν είναι εύκολο…».

Για τις αλλαγές στην τακτική που επιλέγει ο Γκουαρντιόλα: «Εγώ μπορώ να πω για εμένα, για τη δική μου ομάδα και δεν μπορώ να μιλήσω για την επιλογή ενός άλλου προπονητή. Αυτός παίζει πολύ με τις αδυναμίες του αντιπάλου και προσαρμόζεται ανάλογα. Και εγώ το ίδιο προσπάθησα να κάνω. Στην επίθεση έπαιζε με 3-2-5 και το αντίστροφο για την άμυνα (5-2-3)».

Για την άποψή του για τους σύγχρονους εκπαιδευτές που έχουμε στην Ελλάδα: «Υπάρχουν κάποιοι, αλλά δεν είναι πολύ. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν. Όταν ήμουν μαθητής δεν διάβαζα βιβλία, όταν τελείωσα το σχολείο θα τρελαθείς με τα βιβλία που έχω διαβάσει. Βλέπω ένα συγκεκριμένο στιλ. Ο μόνος τρόπος για να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα είναι το θέαμα. Αν ερχόταν ο κόσμος στο γήπεδο, θα κέρδιζαν θέσεις εργασίας πολύς κόσμος. Τι να πάω να δω; Ποδοσφαιριστές να σπάνε τα κεφάλια τους και αυτοί οι ποδοσφαιριστές να έχουν την απαίτηση να τους χειροκροτήσουμε; Ε, δεν γίνεται…».

Για το «bullying» που δέχονται αρκετά συχνά ποδοσφαιριστές από προπονητές και προέδρους συλλόγων: «Ξεκίνησα και για τους προπονητές, οι οποίοι δεν μπορείς να φανταστείς πώς μιλούσε στους παίκτες του σε τακτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. Μετά πάμε και στους προέδρους. Πώς αντιμετωπίζουν τους παίκτες τους και τι λένε σε εκείνους. Επειδή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τι συνέβη, το ρίχνουμε στους ποδοσφαιριστές και αυτό είναι πολύ άσχημο. Χρειάζεται μερικές ο ποδοσφαιριστής να είναι θεαματικός, αλλά το θέμα είναι πότε το κάνει. Χρειάζεται το απρόβλεπτο. Εκεί μπαίνει η δική μας δουλειά, να κάνουμε πιο γρήγορους νοητικά τους παίκτες να περάσουν από την απόφαση στην πράξη».

Για τον λόγο που στο αγγλικό πρωτάθλημα υπάρχουν τόσοι πολλοί ξένοι προπονητές: «Οι Άγγλοι έχουν τα περισσότερα χρήματα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Προσπαθούν να κερδίσουν την ουσία. Όταν έχεις τα χρήματα, ψάχνεις εκείνον που θα σου αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας. Το θέμα είναι τι θέλεις να παίξεις, μπορεί εκείνος ο ποδοσφαιριστής να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλω εγώ; Η Μπαρτσελόνα δεν θα έπαιρνε ποτέ τον Μουρίνιο, επειδή δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της. Ο Μουρίνιο έχει ένα βασικό στοιχείο: ξέρει να δουλεύει πολύ καλά την περιοδικότητα και δεν έχει πολλούς τραυματισμούς, σε αντίθεση με τον Γκουαρντιόλα. Η περιοδικότητα ξεκίνησε από την Ολλανδία και εκείνος που ξέρει να το εφαρμόζει θα έχει τους καλύτερους 11 στη διάθεσή του. Εμείς, τώρα, πρέπει να είμαστε από τις λίγες ομάδες που δεν είχαμε καμία θλάση και κάναμε προπόνηση σε πλαστικό γήπεδο και πάλι δεν είχαμε τέτοιους τραυματισμούς».

Για την περιοδικότητα που εφαρμόζει στις ομάδες του ο Μουρίνιο: «Έχει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία και το πράττει. Από τον προπονητή εξαρτάται. Ο γυμναστής στην Καλλιθέα έπρεπε να κάνει την προθέρμανση και την ένταση την κανόνιζα εγώ. Αυτό τον έχει σώσει και για αυτό έπαιρνε τίτλους, όμως τακτικά έχει μείνει αρκετά πίσω και αυτό φαίνεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του είναι Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ και πρέπει να το διαχειριστεί καλύτερα».